Aggódjanak a szülők a HPV oltás miatt?

Egy oltóanyag, amit arra terveztek, hogy megelőzze a méhnyakrákot, alapos vizsgálat alá esik, mivel több ezer panasz érkezett rá, a betegek egészségügyi problémák sorozatához kötik.
 

A Gardasilra 7.802 “káros hatás” beszámoló érkezett két év alatt, a Centers for Disease Control and Prevention szerint.

Lányok és nők okolták az oltóanyagot, amiért gyengélkedést okozott a hányingertől a bénulásig, sőt még halált is. 15 halálesetet jelentettek be a Food and Drug Administration-nek, amiből 10-et megerősítettek, de a CDC azt nyilatkozta, hogy a 10-ből egy sem köthető az oltóanyaghoz. A CDC nyilatkozata szerint tovább vizsgálják a bejelentett betegségeket.

A Gardasil megelőzi az emberi papillomavírust (HPV) a terjedéstől – egy szexuálisan terjedő vírus, ami méhnyakrákot okoz kevés lánynál és nőnél.

Az oltóanyag gyártója, a Merck & Co. Inc., azt nyilatkozta, hogy több, mint 26 millió Gardasil oltóanyagot adtak el világszerte, beleértve közel 16 milliót, amit az Egyesült Államokban adtak el. Körülbelül 8 millió nő és lány kaphatta meg az oltást az Egyesült Államokban 2006 júniusa óta.

Két lány állította a bíróságon, hogy az oltóanyag beteggé tette őket.

Az egyik - Jesalee Parsons, Broken Bow, Oklahoma-ból – 13 évesen kapta az oltást.

Jesalee ügyvédje, Michael McLaren, azt állította, hogy a lány 2007 február 27-én kapta az oltást és nem sokkal később belázasodott és fájdalmai lettek. A következő napon pedig Jesalee-nek fájt a mellkasa és a hasa.

Az anyja, Laura Parsons, azt nyilatkozta, hogy Jesalee több hetet töltött kórházban és kétszer műtötték miután hasnyálmirigy-gyulladása lett. Véleménye szerint a kormánynak többet kellett volna tanulmányoznia a gyógyszert mielőtt engedélyezték a használatát.

“Úgy érzem, hogy cserbenhagyott a kormány.” mondta Parsons.

Merck nyilatkozata szerint a véletlen műve lehet, hogy a lányok betegek lettek az oltás megkapása után.

A cég nyilatkozata szerint egy káros hatás bejelentés “nem jelenti azt, hogy egy általános kapcsolat keletkezett az esemény és az oltóanyag között – csak annyit, hogy egy esemény jelentkezett az oltóanyag beadása után.”

Merck azt nyilatkozta, hogy folytatni fogja a bejelentések értékelését. Azt mondták, hogy “újítanak a címkéken, amiken biztonsági információkat tüntetnek majd fel.”


Címkék: HPV oltás, méhnyakrák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!