A zöld tea véd az öregedéssel összefüggő funkcionális rokkantság ellen


A rendszeres zöld tea fogyasztók körében alacsonyabb a funkcionális rokkantság kifejlődésének a kockázata – jelentették japán kutatók az „Amerikai Klinikai Táplálkozás Szakfolyóirata”-ban. A funkcionális rokkantság az olyan mindennapi otthoni tevékenységek elvégzésében okoz problémákat, mint amilyen a fürdés és az öltözködés.


Háttérinformációként a publikáció szerzői elmagyarázták, korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy a zöld tea fogyasztása az olyan funkcionális rokkantsággal társuló betegségek kockázatát csökkentette, mint amilyen a csontritkulás, a kognitív képességek romlása és a stroke. Annak ellenére, hogy a legtöbb szakértő úgy vélte, a funkcionális rokkantság előfordulásának kockázata a rendszeresen zöld teát fogyasztók körében csökken, erre vonatkozóan közvetlen vizsgálatok soha nem történtek. Dr. Yasutake Tomata és kutatói teamje azt tűzte ki célul, hogy meghatározzák, vajon a rendszeres zöld tea fogyasztás idősebb emberek körében csökkentheti-e a funkcionális betegség előfordulását.

2006-ban a kutatók a napi teaivással és egyéb életmódbeli tényezőkkel kapcsolatos kérdőíveket küldtek szét és 13.988 db visszaérkezett választ gyűjtöttek össze. Az összes válaszoló már legalább 65 éves korú volt. A kutatók a japán közösségi „Hosszú Távú Ellátási Biztosítás” adatbázist használták fel a funkcionális rokkantsággal kapcsolatos információ szerzéshez.

A funkcionális rokkantság kockázata és a zöld tea fogyasztás között egy szoros kapcsolatot fedeztek fel – minél több zöld teát ittak az emberek, a kockázat annál inkább csökkent. Azok közül, akik naponta egy csésze zöld teánál kevesebbet fogyasztottak, csaknem a 13 %-uknál fejlődött ki funkcionális rokkantság, összehasonlítva azzal a 7 %-kal, amely a napi öt vagy annál több zöld teát ivókat jellemezte.

A szerzők hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk semmilyen módon nem bizonyítja azt, hogy csak a zöld tea véd idős korban a funkcionális rokkantság ellen. Azt is megjegyezték, hogy az erős zöld tea fogyasztók jóval több gyümölcsöt és zöldségféléket ettek, több halat fogyasztottak, kevesebbet dohányoztak és kevesebb stroke és/vagy szívinfarktus eset fordult náluk elő és jellemzően magasabb volt a képzettségi szintjük. Az is egyértelmű volt, hogy ezeknél az idős embereknél jóval élesebb volt a kognitív funkció. Továbbá, a több zöld teát fogyasztó idős embereknek szélesebb baráti köre volt és több családtag is vette őket körül.

Ugyanakkor, ha az összes fent jelzett tényezőt figyelembe vették, még mindig kapcsolat mutatkozott a rendszeres zöld tea ivás és a funkcionális rokkantság csökkent kockázata között. Abban azonban egyelőre senki nem biztos, hogy a zöld tea fogyasztás miért jár ilyen előnyökkel. A szerzők megemlítik, hogy egy előző vizsgálat azt demonstrálta, hogy a zöld tea kivonat segíti a láb izomerejét az idősebb nőknél. Arra figyelmeztetnek, megvan rá az esély, hogy a zöld tea kivonatok – mint pl. a koffein és a K-vitamin – interferálhatnak azzal, ahogy az antikoaguláns (véralvadás elleni) gyógyszerek működnek.

A szerzők a következőket írták: „A zöld tea fogyasztás jelentős mértékben társul a funkcionális rokkantság előfordulása alacsonyabb kockázatával, még a lehetséges zavaró faktorok kiigazítása után is.”


  • A japán zöld teáról

A zöld tea (japánul: ryokucha) egész Japánban népszerű, sőt, egyszerűen csak teának (ocha) nevezik. A történészek szerint a zöld teát eredetileg Kínában itták a Song dinasztia alatt, időszámításunk szerint 960-1279 között. Egy japán buddhista pap, Myōan Eisai kezdett el Japánba zöld teát importálni.

Japánban a zöld teát minőségi fokozatokba sorolják, aszerint, hogy a növény mely részéből származik a tealevél és hogyan dolgozták fel. Az ország legjobb zöld teája a Fukuoka prefektúra Yame régiójából származik, valamint Kyoto Uji régiójából. A japán zöld teának típustól függően eltérő neve van.

A zöld tea az alábbiakat tartalmazza:


  • Polifenolok – különösen a katekinek (epigallokatekin gallát),

  • C-vitamin (aszkorbin sav) és K-vitamin,

  • Karotinoidok (ezeknek a kb. 600 típusából a béta-karotin az A-vitamin előanyagaként szolgál),

  • Néhány ásványi anyag – beleértve a cink-krómot, a szelént és a mangánt,

  • Tokoferolok (a természetes E-vitamin 8 különböző tokoferolt tartalmaz),

  • Bizonyos fitokémiai összetevők.

A zöld teáról úgy vélik, hogy erősebb antioxidáns tulajdonságokkal bír, mint a fekete tea. Ugyanakkor a fekete teában van theaflavin, amelyet a zöld tea viszont nem tartalmaz.


Címkék: zöld tea, öregedés, táplálkozás, mozgás, funkcionális rokkantság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!