A veszélyes nemi szervi herpeszek sokszor láthatatlanok!

Egy friss svéd kutatás azt állapította meg, hogy a herpesz sokkal rejtettebb betegség lehet, mint azt korábban az orvosok vélték, továbbá ha a szexuális úton terjedő betegségek szemmel nem láthatók, az még nem jelenti azt, hogy valaki nem fertőzött. A kutatásban minden 10 résztvevőből négy tudta, hogy genitális (nemi szervi) herpesze van, míg egyharmaduk nem realizálta, hogy fertőzött, csak akkor derült ki számára, amikor a fertőzés tipikus tünetei miatt felkereste orvosát.

Dr. Matilda Berntsson svéd kutató az alábbiakban szerint foglalta össze kutatásuk lényegét:

„1.014 beteget, akik felkeresték a Sahlgrenska Egyetemi Kórház bőrklinikáját, illetve a Sesam Szexuális Egészségklinikát, teszteltek herpesz simplex vírus 2. típusra (angol rövidítése: HSV-2). A vérben jelenlévő antitestek igazolják, ha egy személy fertőzött a vírussal. Kutatásunk megerősíti azon megfigyelésünket, hogy a genitális herpesz gyakori fertőzés, és a legtöbb ember, aki a vírust hordozza, nem is tud róla, hogy fertőzött. A nem specifikus, ismétlődő genitális tünetek diagnosztizálatlan herpeszre utalhatnak, amelyet a szakorvosok egy egyszerű teszt segítségével képesek felderíteni.”

A nemi szervi herpesz, amelyet a herpesz simplex vírus 2. típusa okoz, szexuális érintkezés útján terjed és jelenleg világszerte több, mint 500 millió ember szenved ebben a betegségben. A nyugati világban a lakosság 10-30 %-a hordozza a vírust, és így a szexuális úton átvihető fertőzések közül az egyik legjobban elterjedt kórkép.

A vírus fájdalmas keléseket és hólyagokat okoz a nemi szervek területén, és – ritka esetben – komoly fertőzést az agyban és a gerincvelőben. A fertőzés egész életre szól, és jelenleg nincs rá gyógyír, vagy vakcina ellene. A herpesz simplex vírus 1. típusa, amely általában orális (szájüregi) herpeszt okoz, szintén megfertőzheti a nemi szervet is, de rendszerint nem okoz rekurrens problémákat.

Dr. Berntsson szerint: „Ha a tünetek és/vagy az eredmények herpeszre utalnak, nagyon jó módszerek állnak rendelkezésre a rendellenesség alapos tesztelésére. A kifejezett tüneteket gyógyszerekkel lehet kezelni, amelyek enyhítik a diszkomfortérzetet, és hosszabb időn keresztül naponta van szükség preventív kezelésre, amennyiben gyakran kiújuló fertőzésről van szó.”

Egy, a témához kapcsolódó publikációban, amely Dr. Anna Wald, a Washington Egyetem és a Seattle-i Fred Hutchinson Rákközpont munkatársnője tollából jelent meg „Az Amerikai Orvosi Szövetség Szakfolyóirata” c. kiadványban, az alábbiakat olvashatjuk:

„Eredményeink azt sugallják, hogy azon HSV-2 fertőzött személyek kezelésének, akik szerológiai tesztelés útján megbizonyosodhattak róla, hogy fertőzöttek, a legjobb módszere az, ha előre felhívjuk figyelmüket a genitális tünetekre, valamint megbeszéljük velük a potenciális nemi úton történő átvitel témáját is. A ragályosság kérdése érinti mind a betegek menedzselését, mind a közegészségügyet. Nagyon sok HSV-2-vel fertőzött személy esetében első helyen áll annak veszélye, hogy átadják a fertőzést szexuális partnerüknek. Tapasztalatunk szerint a genitális herpesszel küszködő betegek szorongásának ez a fő oka.”

Dr. Wald a prevencióval és az átvitel megelőzésével kapcsolatosan az alábbi praktikus tanácsokat adja: „A kondomhasználat, a napi valacyclovir terápia és a HSV-2 szerostátusz beismerése közel felére csökkenti a HSV-2 szexuális úton történő átvitelének a kockázatát. Azonban mindezek csak a lakosság egy nagyon kicsi részéhez érnek el, és az elmúlt évtizedben a HSV-2 szeroprevalenciára nem voltak hatással. Ennek a korlátozott hatásnak az egyik oka az, hogy csak nagyon kevés ember tud arról, hogy genitális HSV-2 fertőzött, és a rutin szerológiai tesztelés, bár kereskedelmileg elérhető, csak korlátozott esetekben ajánlott. Reméljük, hogy ezek az adatok felhívják az illetékesek figyelmét az USA-ban a HSV-2 fertőzéssel kapcsolatos kontrollprogramra vonatkozó további megbeszélések fontosságra.”

Alapvető fontosságú, hogy ha valaki úgy érzi, érintett lehet, akkor menjen el orvosi vizsgálatra. Ne várja meg, amíg megjelennek rajta a szemmel látható nyílt kelések, vagy más, vizuális tünetek.


Címkék: nemi szervek, herpesz, vírus, fertőzés, genitális herpesz
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!