A túlsúlyról

Nem titok, hogy Amerikában a túlsúly és az elhízottság óriási problémát jelent. Jelenleg az amerikai lakosság 2/3-ának kellene fogynia, és a túlsúlyos gyermekek és felnőttek száma továbbra is vészes arányban növekszik.

Az sem titok, hogy a kövérség káros az egészségre. A többlet testzsír emeli az LDL (rossz) koleszterin- és trigliceridszintet, miközben csökkenti a HDL (jó) koleszterin szintjét. Az elhízottság gyengíti a test inzulin hormonra adott válaszát, emeli a vércukor- és az inzulinszintet. A kövérség azonban a rossz számoknál többet is tesz: rossz egészségi állapothoz vezet, növeli a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az epekő, a rák, az osteoarthritis (csont-ízületi gyulladás), az obstruktív alvási apnoe, a zsírmáj és a depresszió kialakulásának a kockázatát.

Összességében, a kövérség „gyilkos” kórállapot. A tényeket nézve, Amerikában az elhízottság és a testmozgás hiánya felelős naponta kb. 1000 amerikai állampolgár haláláért, és ha ez a jelenlegi tendencia folytatódik, a kóros túlsúly hamarosan átveszi az elhalálozásokért felelős dohányzás vezető szerepét. A dohányzás, mint vezető halálok az USA-ban, szintén megelőzhető lehetne.

A kövérség egyformán sújtja a férfiakat és a nőket, és bár meglepő lehet, a férfiakra sokkal nagyobb terhet ró, mint a nőkre, mivel kedvezőtlen hatással van a férfi hormonokra, a szexualitásra és a prosztata (dülmirigy) egészségére.

Mi számít elhízottságnak?

Ha valaki a tükörbe néz, már az is ad egyfajta vezérfonalat, de ahhoz, hogy az illető pontosan tudja, hogy az elhízottság mekkora kockázatot jelent húgy- és ivarszervei egészsége szempontjából, annál sokkal precízebb felmérésre van szüksége.

Napjainkban az elhízottság mérésének „arany standard”-je a testtömeg-index, a BMI (az angol body mass index rövidítése). A BMI kiszámításához az aktuális testsúlyt a méterben mért testmagasság négyzetével kell elosztani. Például, egy 98 kg-os és 174 cm magas férfi testtömeg-indexe: 98/1,74*1,74=32,4.
A BMI érték az általános testzsír státusz ésszerű becslését adja:


  • A 25-30 közötti BMI eredménnyel valaki már a túlsúlyos kategóriába tartozik,

  • míg a 30, vagy annál magasabb testtömeg-index már kóros elhízottságról árulkodik.

A BMI azonban a testzsír eloszlásáról nem ad képet. Az orvosok pontosan tudják, hogy bár semmilyen testzsír többlet nem egészséges, a hason lerakódott zsír a legártalmasabb változat. Így, ha valaki ennek a kockázatával szeretne tisztában lenni, nem kell mást tennie, mint egy mérőszalaggal a dereka körfogatát a köldökével egy vonalban megmérnie. Férfiaknál akkor kezd emelkedni a kockázat, ha a köldökkel egy vonalban mért derékkörfogat nagyobb 95 cm-nél, míg a 102 cm feletti érték már kifejezetten növeli a problémákat.

Miért éppen a súlytöbblet?

Napjaink Amerikájában túlsúlyosnak lenni a normát jelenti – de ez nem normális. Tényszerűen, ez az általános probléma egyike azoknak a dolgoknak, amelyek a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a stroke-ot, a szívinfarktust és az arthritist (ízületi gyulladás) oly gyakorivá teszik. És ha ez nem lenne elég, szintén növeli a férfibetegségek kialakulásának kockázatát, az erektilis diszfunkciótól kezdve a jóindulatú prosztata hyperplasián át egészen a prosztatarákig.

Nehéz leadni a túlsúlyt, de lehetséges. Nincs rá gyors megoldás, viszont van lassú: úgy kell megváltoztatni a táplálkozást, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, és olyan mértékben kell növelni a testmozgást, hogy annak révén a férfi szervezet több kalória elégetésére legyen képes. Ez az a „férfias” dolog, amit meg kell tenni és amit most kell elkezdeni. Ha arról van szó, hogy ezzel az egészségi állapotunkon javítsunk, nem szabad mérlegelni.


Címkék: túlsúly, elhízás, kövérség, testömeg, BMI index, testömeg-index
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!