A torna segít a terhes nőknek a dohányzásról való leszokásban

A torna egy hatásos módszer lehet a terhes nőknek abban, hogy leszokjanak a dohányzásról, egy új kutatás szerint. A figyelmeztetések ellenére a nők 17%-a az Egyesült Királyságban és a 20%-a az Egyesült Államokban nem hagyja abba a dohányzást a terhesség alatt.
 

Ez gyakran alacsonyabb születési súlyhoz, magasabb halálozási kockázathoz és tanulási nehézségekhez, viselkedési problémákhoz és gyermekkori asztmához vezethet.

A legtöbb próbálkozás a leszokásra, amiben nem segítenek, kudarcba fullad. A legsikeresebb módszerekbe beletartozik a nikotin pótlása és viselkedési terápia kombinációja, de vannak aggodalmak, miszerint a nikotin pótlása kárt okozhat a magzatban. A torna lecsökkentheti a dohányzás iránti vágyat és bizonyíték van arra, hogy a nem terhes nőknek segíthet a leszokásban.

Michael Ussher és kollégái a St George's, University of London-ból lefolytattak két kísérleti tanulmányt arról, hogy a fizikai torna megvalósíthatóan segítheti-e a terhes nőket a leszokásban.

Mindkét tanulmányban, 18 évnél idősebb terhes nőket toboroztak, akik legalább egy cigarettát elszívtak egy nap és 12-20 hetes terhesek voltak. Az egyik tanulmányban a nők ellenőrzött tornákat csináltak végig egyszer egy héten, hat héten keresztül; a másikban kétszer tornáztak egy héten, hat héten át, azután egyszer egy héten, három hétig. A résztvevőket arra bíztatták, hogy plusszban is tornázzanak, egyedül és mindenki részt vett tanácsadáson, hogy hogyan szokjanak le a dohányzásról és hogyan legyenek aktívabbak.

A 32 toborzott nő negyede abbahagyta a dohányzást mielőtt szült. Ez a szám hasonló a nem terhes nők leszokásához, akik nikotinpótlással szoktak le a dohányzásról. Továbbá, a résztvevők más pozitív előnyőket is említettek, mint például a súlyvesztés, jobb önkép és csökkent vágy a cigaretta iránt.
Dr. Ussher szerint “Ezek az eredmények nagyon bátorítóak és most folytatunk egy randomizált, kontrollált vizsgálatot 850 nővel. A rendszeres torna ideális bármely terhes nőnek, aki dohányzik, mivel egyértelműen biztonságos és az előnyei hatalmasak.”

Címkék: torna, terhesség, dohányzás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!