A tömény szesz és a hasnyálmirigy gyulladás

A „Sebészet Brit Szakfolyóirata” c. szaklapban megjelent cikk beszámol egy frissen végzett kutatásról, melynek eredménye szerint az akut (hevenyen fellángoló) hasnyálmirigy gyulladás kockázata már 4 cl mennyiségű tömény szesz elfogyasztása esetén is megnövekedhet, a bornak és a sörnek azonban nincs ilyen hatása.

A vizsgálatot a svéd Karolinska Intézet végezte; a vizsgálat során a kutatók 84.601 fő, 46 és 84 év közötti, Vastmanland és Uppsala tartományok lakosságába tartozó ember utókövetését végezték el, átlagosan 10 éven keresztül. Ez idő alatt a résztvevők közül 513 embernél fejlődött ki pancreatitis, azaz hasnyálmirigy gyulladás.

A publikáció vezető szerzője, Dr. Omid Sadr-Azodi ezzel kapcsolatosan a következőket mondja:

„Vizsgálatunk feltárta, hogy az egy alkalom során elfogyasztott minden egyes tömény szesz adag és az akut pancreatitis bekövetkezésének a kockázata között erős növekedési kapcsolat van, ez a kapcsolat egy pohár, 4 cl mennyiségű szesz elfogyasztásakor 10 % alatti indul. Például, 20 cl tömény szesz egy alkalommal történő elfogyasztása az akut epizód kockázatát 52 %-kal növelte meg és ezt követően a kockázat minden öt, további adag arányában folyamatosan tovább növekedett. Ezzel szemben a több mint öt, 15 cl-es adag bor vagy öt, 33 cl-es adag sör egy alkalommal történő elfogyasztása nem növelte a kockázatot.

Folytatásként Dr. Sadr-Azodi még hozzátette: „Azt is felfedeztük, hogy az átlagos havi alkoholfogyasztás nem növelte a kockázatot, azonban fontos kihangsúlyoznom, hogy a legtöbb ember, aki részt vett a vizsgálatunkban, elfogadható mértéken belül fogyasztott alkoholt, napi 1 vagy 2 pohárral.”

Amikor Svédországban a tömény szesz eladási mennyisége csökkent és ugyanakkor nőtt az eladott bor és sör mennyisége, a szerzők kíváncsiak lettek a különböző típusú alkoholfogyasztás akut hasnyálmirigy gyulladásra gyakorolt hatására, mivel észrevették, hogy a kórkép előfordulási aránya csökkent.

A svéd vizsgálat főbb megállapításai az alábbiak voltak:

  • A pancreatitisben szenvedő betegek átlagos életkora 64 év volt. Az alkoholhoz köthető, illetve a bizonytalan vagy ismeretlen eredetű okból kialakult akut pancreatitis az összes eset 56 %-át reprezentálta, a betegek 66 %-a férfi volt. Az akut pancreatitis esetek 44 %-a – itt 48 % volt a férfi – epekőhöz kapcsolódott.

  • A férfiakra és a fiatalabb betegekre volt jellemző az, hogy egy alkalom során a legtöbb alkoholt fogyasztották, beleértve a bort, a sört és a tömény szeszt is.

  • Az egyszeri nagy mennyiségű tömény szeszt fogyasztók között a cukorbetegség előfordulása 9 %-kal volt magasabb.

  • A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőknél volt a legkevésbé valószínű - akik sohasem dohányoztak és rendszeresen fogyasztottak gyümölcsöt és zöldségféléket -, hogy nagy mennyiségben fogyasztanak sört és tömény szeszt.

  • Az általános eredményeket nem érintette az epekő kiváltotta pancreatitis betegek kiszűrése, ami az 5 adag tömény szesz elfogyasztása után bekövetkező akut hasnyálmirigy gyulladás általános kockázatát mindössze 52 %-ról 39 %-a csökkentette.

Dr. Sadr-Azodi a következőket vonta le ebből:

„Amikor az alkohol lebomlik a szervezetben, oxidatív stresszt vált ki és ez visszahatásként károsíthatja a hasnyálmirigy szövetét. Kutatásunk azonban azt is bebizonyította, hogy önmagában az alkohol nem elegendő ahhoz, hogy akut hasnyálmirigy gyulladást okozzon. Vizsgálatunk arra is rávilágít, hogy a tömény szeszben vannak olyan összetevők, amelyek a borban és a sörben nincsenek jelen és azok okozhatják az akut pancreatitist, vagy önmagukban vagy együttesen az alkohollal.”

A svéd kutató szerint még több vizsgálatra van szükség, amely a megnövekedett tömény szesz fogyasztás és az akut hasnyálmirigy gyulladás közötti összefüggést vizsgálja, és még jobban kell fókuszálni az összetevőkre, mint az alkoholra.


Címkék: akut hasnyálmirigy gyulladás, szesz, alkohol, pancreatitis, sör, bor
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!