A tojásallergiában szenvedő gyermekek számára az orális immunterápia lehet a megoldás

Az „Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Társaság” 2010. évi találkozóján egy olyan friss kutatási eredményt prezentáltak a kutatók, amely a tojásallergiában szenvedő gyermekek szülei számára ígéretes eredménnyel kecsegtet.

Az egészséges felnőttek számára a tojás szinte mindennapi étel, azonban kisgyermekkorban a második leggyakoribb allergén. Elsősorban a korai gyermekkor jellemzője, amennyiben a szervezet képes leküzdeni az allergiát, a panaszok 3 éves kor után már csak ritkán, vagy egyáltalán nem jelentkeznek. A tojásallergia főként légúti panaszokkal, bőrkiütésekkel jár együtt, leggyakoribb tünetei az ajkak, a szemhéjak duzzanata, bőrkiütés, asztmához hasonló tünetek és köhögés.

A kutatók öt neves amerikai kórház bevonásával végezték el vizsgálatukat, amelybe 55 fő, 5-18 éves kor közötti gyermeket vontak be, akik véletlenszerűen vagy tojásfehérjét kaptak orális immunterápia kíséretében (szájon át szedhető immunerősítő gyógyszerek), vagy placebot. A vizsgálat lefolytatását három, ún. dózis fázis jellemezte: a kezdeti eszkaláció, az építkezés és a fenntartás fázisa, mindhárom fázisban eltérő mennyiségű tojásfehérjét fogyasztottak a gyermekek.

Ezt követően 44 héten keresztül a gyermekek igazi „élelmiszer kihívás”-nak voltak kitéve, mégpedig azért, hogy a kutatók képesek legyenek annak meghatározására, hogy az 55 főből hány gyermek vált immunissá (túlérzékenység megszűnése) a tojással szemben.

A vizsgálat kezdetekor 7 gyermeket ki kellett zárniuk a kutatóorvosoknak a vizsgálatból, míg 21 gyermek, abból a 40 főből, akik tojásfehérjét kaptak orális immunterápia kíséretében, sikerrel leküzdötte az „élelmiszer-kihívás” akadályát, míg abból a 15 fős csoportból, akik csak placebot kaptak, ez egyiknek sem sikerült.

„A napjainkban folyó legizgalmasabb allergia kutatások közül néhány a súlyos élelmiszerallergiával küszködő betegek lehetséges kezelésére fókuszál. A mi fontos kutatásunk, melynek során a tojásallergiában szenvedő gyermekek orális immunterápiájának lehetőségét vizsgáltuk, azt igazolta, hogy az élelmiszerallergia betegség igazi áttörést hozó kezelése hamarosan elérhetővé válik.” – kommentálta az egyik kutatóorvos a találkozón az elért eredményeiket.

Az „élelmiszer kihívásnak” is nevezhető és majdnem egy évig tartó vizsgálat során az a kumulált (halmozottan számított) tojásmennyiség, amelyet azok a gyermekek fogyasztottak el, akik a tojás mellé orális immunterápiát is kaptak, messze meghaladta azt a mennyiséget, amelyet a placebo csoport fogyasztott el. A három különböző dózis fázis alatt a tünetek az enyhétől a mérsékeltig terjedtek, és az orális immunterápiában részesült csoportnál 12.000 db tojás elfogyasztása volt az a határ, amely után még semmilyen tünet nem jelentkezett, míg a placebo csoportnál ez a tojásmennyiség csak 4.014 db-ot jelentett.

Az orális immunterápiában részesült csoport esetében jelentős visszaesés volt a tojás IgE, a tojás-specifikus bazofil és a hízósejt válaszban. A kutatásba bevont gyermekek immunprofilját és hosszú távú tolerancia képességét jelenleg is vizsgálják.

Vérteszttel az allergiás betegek vérében található ellenanyagot tudják kimutatni, amely az adott allergénnel szemben termelődik. Az ellenanyagok csak az adott allergénre jellemzőek, ezért is nevezik őket specifikusnak. A gyakorlatban főleg a specifikus IgE ellenanyagot – immunoglobulin E antitest - tudják a vérből kimutatni, bár táplálékallergia esetén lehetőség van az IgG kimutatására is. A tojás-specifikus bazofil a tojásfogyasztás hatására a vérben keringő fehérvérsejt, azaz a specifikus immunsejt. Ha egy allergiás személy allergén hatású tápanyagot fogyaszt, stimulálja az immunrendszerét az adott allergénre specifikus IgE antitestek gyártására. A vérárammal IgE antitestek milliói kerülnek a szervezetbe, ahol a vérben keringő fehérvérsejtekhez, a bazofilekhez kötődnek, vagy a szövetekbe jutva a hízósejtekkel érintkeznek.

A hízósejtek olyan területeken lelhetők fel, ahol a test közvetlenül érintkezik a környezettel, mint például a bőr, a tüdő, vagy a gyomor- és bélrendszer. A bazofilek és a hízósejtek különböző anyagokat, például hisztamint termelnek és tárolnak. Amikor a hízósejtek és a bazofilek felszínén elhelyezkedő IgE antitestek étel-allergénekkel érintkeznek, ezek a sejtek erős hatású anyagokat bocsátnak ki, amelyek változatos tüneteket produkáló allergiás reakciót okoznak.


Címkék: tojásallergia, allergia, érzékenység, immunterápia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!