A tinédzserek könnyen elfogadják az ingyenes, vagy az alacsony költségű gyors HIV-teszteken való részvételt

Annak ellenére, hogy az USA-ban a Betegség Ellenőrző és Megelőző Központok minden 13-64 év közötti személynek ajánlják a rutin HIV teszteken való részvételt a rendszeres orvosi ellenőrzés részeként, a kamaszkorúak körében elvégzett tesztek aránya továbbra is nagyon alacsony.

Egy friss kutatás eredménye – melyet az amerikai Bradley Hasbro Gyermekek Kutatási Központja munkatársai végeztek - viszont azt sugallja, hogy azok a tinédzserek, akiknek felajánlják, hogy ingyen, vagy kis költséggel vehetnek részt gyors (rapid) HIV tesztelésen, hajlamosak elfogadni ezt a lehetőséget.
 
A „Kamaszkorúak Egészségének Szakfolyóirata” c. amerikai szaklapban nemrég jelent meg a kutatási eredményről szóló publikáció, mely szerint az összes kamaszkorú gyermek több, mint a fele elfogadta, hogy ingyenes rapid HIV teszten vegyen részt, közvetlenül azután, hogy a kutatók lefolytattak egy HIV kockázatbecslő felmérést.

A vizsgálatba a kutatók 81 fő, 15-21 év közötti kamasz gyermeket vontak be. A résztvevők több, mint a fele fiú volt, 34 %-uk hispán és 25 %-uk afro-amerikai származású volt. Összességében a bevont tinédzserek 53 %-a fogadta el, hogy egy ingyenes HIV teszten vegyen részt, az afro-amerikaiak részvételi hajlandósága a hispán gyermekekkel összehasonlítva sokkal nagyobb volt (75 % vs. 39 %).

„Mivel nagyon sok kamasz gyermek akarja megismerni HIV státuszát, azok az egészségügyi irányelvek, amelyek az ingyenes, vagy az alacsony költségű rutin tesztelést támogatják, kétségkívül segítenek abban, hogy a tinédzserek között egyre több HIV esetet azonosítanak. Kutatási eredményeink azt sugallják, hogy a széles körű rutin tesztelés egy életképes HIV-ellenes stratégia, különösen ebben a korcsoportban.” – magyarázta Rebecca Swenson PhD, gyermekpszichológus, a Bradley Központ munkatársa.

Mivel az USA-ban egyre inkább növekszik a spanyol ajkú lakosság száma (latin-amerikai bevándorlók), a kutatók szerint a klinikai szakembereknek jobban meg kellene érteniük, ez a rasszcsoport miért kíván kevésbé részt venni a HIV teszteken, így könnyebben tudnának kifejleszteni valamilyen módszert, amelynek segítségével a hispán kamaszok tesztelfogadását növelni tudnák.

„Ha lehetővé tesszük, hogy a HIV/AIDS oktatás és a tesztelés elérhető szolgáltatássá váljon a kamaszok számára az iskola-alapú egészségügyi központokban, az segíthet leküzdeni azokat az akadályokat, amelyekkel nagyon sok alacsony jövedelmű és etnikai kisebbségnek számító család néz szembe.” – mondja Swenson kisasszony.

A gyermekpszichológus szerint maguk a kutatók is meglepődtek, hogy azok a kamaszok, akiknek csak egyetlen egy szexuális partnerük van, ötször nagyobb hajlandóságot mutattak a HIV teszten való részvétel elfogadására, mint korcsoportjuk többi tagja, akiknek viszont több szexuális partnerük is volt már. „Ennek az lehet az oka, hogy azok a kamaszok, akik egyetlen egy szexuális partnerről számolnak be, valószínűleg frissen váltak szexuálisan aktívvá első partnerük révén, és az első szexuális tapasztalatukat követően már érdeklődnek is a tesztelés iránt.” – fejtette ki álláspontját a pszichológusnő.

A kutatók ellenben azt mondják, lehetséges, hogy azok a tinédzserek, akik úgy érzik, hogy monogám kapcsolatban élnek, egyszerűen csak azért kíváncsiak a HIV státuszra, mert az számukra a kondomhasználat abbahagyásának előrejelzője, vagy következménye lehet.

„Nagyon is valószínű ez a forgatókönyv, mivel egy komoly partnerrel való inkonzisztens kondomhasználat a tesztelfogadás szignifikáns növekedésével járt együtt. Míg az támogatott, hogy ezek a tinédzserek részt vegyenek a teszten, az is fontos lenne, hogy az egészségügyi szakemberek folyamatosan promótálják monogám kapcsolat esetén is a kondomhasználat fontosságát, mivel az megakadályozza a szexuális úton terjedő betegségek átvitelét és a nem kívánatos terhességet is.” – összegezte véleményét Ms. Swanson.


Címkék: ellenőrzés, orvos, HIV, rutin, teszt, kamasz, tini, tinédzser
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!