A testsúly gyakorolja a nemi hormonokra a legerősebb hatást, azokra a hormonokra, amelyek a menopauza után megnövelik az emlőrák kockázatát a nőknél – állítja egy friss kutatás, melyről a „Brit Rák Folyóirat” számolt be.
„Az alkohol és a cigaretta az a két faktor, melyekről úgy tűnik, erős hatást gyakorolnak a hormonszintekre.” – mondja Dr. Gillian Reeves, az Egyesült Királyság (UK) Oxfordi Egyetemének munkatársa, aki tagja az „Endogén Hormonok és Emlőrák Együttműködő Csoport”-nak. Dr. Reeves a sajtónak az alábbiakat nyilatkozta: „Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a hormonszintek változása magyarázhatja az olyan alapvető emlőrák kockázati faktorok, mint pl. az elhízás, kapcsolatát az emlőrákkal.”
A kutatónő elmagyarázta, hogy míg más kutatások eredményei arra mutattak rá, hogy a testsúly és az alkoholfogyasztás erősen befolyásolják a hormonszinteket, addig az ő és munkatársai jelen kutatása ezt egyrészt megerősíti, másrészt némi betekintést enged az emlőrák kifejlődésének eddig ismeretlen folyamatába.
A női szervezet a petefészekben, a mellékvesében és a zsírszövetben állítja elő a nemi hormonokat. A legmagasabb ösztrogén- és kapcsolódó hormonszinttel rendelkező nőknek kétszer nagyobb az átlagos emlőrák kockázata. Az emlőrák jelenleg az Egyesült Királyságban a leggyakoribb rákfajta, naponta több mint 100 nőnél diagnosztizálják a kórképet. Kevésbé ismert, hogy férfiaknál is jelentkezhet az emlőrák, de ez nagyon ritkán fordul elő.
Dr. Reeves és munkatársai csaknem 6.300 fő, 13 különböző kutatásban részt vett, poszt-menopauzális életszakaszban lévő nő adatait gyűjtötte össze és elemezte azzal a céllal, hogy megvizsgálják, a nemi hormonok szintje – mely hatással van az emlőrák kifejlődése kockázatára – hogyan változik körükben. Elemzésük az alábbi hormonokra terjedt ki:
-
Ösztradiol,
-
Szabad ösztradiol,
-
Ösztron,
-
Androszténdion,
-
Tesztoszteron,
-
Szabad tesztoszteron.
Továbbá, vizsgálták a dehidroepiandroszteron (DHEAS) és a nemi hormon-kötő globulin (SHBG) szintjeit is.
Azok a tényezők, melyeket mint a hormonszintek potenciális mozgatóját elemeztek, a következők voltak:
-
Kor,
-
Természetes menopauza,
-
A petefészek eltávolításával mesterségesen előidézett menopauza,
-
Testtömegindex (BMI),
-
Dohányzás,
-
Alkoholfogyasztás, és
-
Az olyan reproduktív faktorok, mint az első menstruáció ideje (életkor) és az első teljes idős terhesség bekövetkezésekor betöltött életkor (tehát a koraszülés figyelmen kívül hagyásával).
A kutatói team megállapította, hogy a BMI gyakorolta a nemi hormonok szintjeire a legerősebb hatást, de különösen az ösztrogénekre. Elmondásuk szerint ez magyarázhatja, miért a poszt-menopauzális szakaszban lévő, elhízott nőknél a legmagasabb az emlőrák kifejlődésének a kockázata.
Azt is megállapították, hogy a nőknél, akik naponta 20 grammnál több alkoholt fogyasztanak (kb. 2.5 egység), az összes vizsgált hormon szintje magasabb volt. (A 12 %-os alkoholfokú, 2,5 dl bor 3 egység, illetve 24 gramm alkoholt tartalmaz.) Ez egyben azt is megmagyarázhatja, hogy a rendszeresen ivó nőknek miért magasabb az emlőrák kockázatuk.
Az eredmények azt is megmutatták, hogy azoknak a nőknek, akik naponta 15 szál vagy annál több cigarettát elszívnak, az összes hormonszintjük mérsékelten emelkedett volt, összehasonlítva a nem dohányzókéval, de különösen a tesztoszteronszintjük volt magasabb.
A kutatók azt is megállapították, hogy a hormon koncentráció nem kötődött erősen az első havi vérzés jelentkezésekor betöltött életkorhoz, úgyszintén az első teljes idős terhesség során betöltött életkorhoz, vagy az emlőrák családi kórtörténetéhez.
Végső soron azt a következtetést vonták le, hogy a nemi hormon koncentrációk erős kapcsolatot mutattak néhány alapvető, vagy gyanított emlőrák kockázati faktorral és a nemi hormonok közvetíthetik ezen kockázati faktorok emlőrákra gyakorolt hatásait.
Dr. Julie Sharp, a UK Rákkutató Intézet senior tudományos információs menedzsere hozzáfűzte, bár már korábban is erős bizonyítékok igazolták a testsúly, az alkoholfogyasztás és az emlőrák kifejlődésének a kockázata közötti kapcsolatot, szükség van annak megértésére is, hogy ez a kapcsolat miért áll fenn és ez a friss kutatás azért fontos, mert megmutatja az alkoholfogyasztás és a testsúly azon interakcióját a hormonszintekkel, amely hatással van a kockázatra.
„Alapvető fontosságú, hogy megértsük szerepüket az emlőrák kifejlődésében, és ez az elemzés rávilágít arra, hogyan gyakorolnak hatást az emlőrák kockázatára.” – mondja Dr. Sharp. Majd hozzátette, azt már eddig is tudtuk, hogy a családi kórtörténet és az életkor az emlőrák szempontjából kockázati faktornak számít, és ezeket a faktorokat senki nem tudja megváltoztatni, de vannak olyan dolgok, amelyeket a nők megtehetnek annak érdekében, hogy elősegítsék a betegség kockázatának a csökkentését: „Az egészséges testsúly megőrzése és az alkoholfogyasztás mérséklése kulcsfontosságú szerepet játszik az emlőrák kockázata csökkentésében.”