A testhez szorosan simuló farmernadrág viselése komoly egészségügyi problémákat okozhat a férfiaknál


Egy frissen készített brit felmérés szerint, amelybe 2000 fő férfit vontak be, a testhez simuló farmernadrág húgyúti fertőzéseket, a herék megcsavarodását, hólyaggyengeséget és egyéb, hosszú távú egészségügyi következményeket okozhat.


A vizsgálatot a „TENA Men” (az Egyesült Királyság 40 éves, legnagyobb és a világon vezetőnek számító inkontinencia termékeket gyártó cége) munkatársai végezték és megállapították, annak ellenére, hogy nagyon sok celebritás (színészek és énekesek) - köztük Jude Law, Russell Brand és Joey Essex – visel divatos, teljes hosszában a testhez simuló farmernadrágot, a felmérésbe bevont férfiak 10 %-a számolt be a farmerek viselése következtében kellemetlen „mellékhatások” megtapasztalásáról.
 
Dr. Hilary Jones, a TENA márkaképviselője és kampány-szóvivője ezt így magyarázza: „Azok a férfiak, akik szorosan a testhez simuló vagy rosszul illeszkedő nadrágokat és alsónadrágokat viselnek, amelyek szorítanak az ágyéki terület körül, a saját egészségüket károsítják. A testhez simuló ruhadarabok hosszú időn át tartó viselése olyan húgyúti fertőzéseket idézhet elő, amelyek a hólyag hiperaktivitásához és egyfajta hólyaggyengeséghez vezethetnek, valamint alacsony spermiumszámhoz és gombás fertőzések fellépéséhez.

Számos olyan férfi esetét láttam, akiknek a heréi a testhez szorosan simuló farmernadrágok viselése következtében csavarodtak meg. Az lenne a tanácsom a férfiak számára, hogy győződjenek meg arról, hogy az ágyéki terület körül elég szabad hely legyen, továbbá arról is, hogy az alsónadrágok és a nadrágok viselése közben kényelmesen érezzék magukat, ne szorítsák őket sehol sem ezek a ruhadarabok. Kérem, ne engedjék, hogy a divat felülkerekedjék az egészségen.”

A heréket érő trauma miatt bekövetkező herecsavarodás, más néven heretorzió kórkép azt jelenti, hogy a heregolyó nem tapad hozzá a herezacskó aljához, hanem elszabadul onnan és szabadon mozog. Ennek következtében a mobilis (szabadon mozgó) here foroghat és így az artériát és vénát tartalmazó ondózsinór hosszirányban megcsavarodik. Az ondózsinór megcsavarodása elzárja a herezacskóban lévő here (heregolyó) és egyéb szövetek vérellátását. Ha a here vérkeringése megszűnik, akkor az max. 4-6 órában belül a here elhalásához vezethet, ezért a kórkép sürgős sebészi beavatkozást igényel.

Az operáció a herecsavarodás egyetlen kezelési módja, amelyre nem sokkal a tünetek (fájdalom, hereduzzanat, hányinger, hányás, szédülés) megjelenése után, de legkésőbb 4-6 órán belül sor kell, hogy kerüljön, különben a visszafordíthatatlan szövetelhalás következtében a beteg elveszíti az egyik heréjét. Otthon semmiképpen sem szabad a here visszacsavarásával próbálkozni. A 24 óra elteltével végzett műtéteknél már el kell távolítani a torzióval érintett herét (orchiectomia). A herecsavarodás leggyakoribb formája az ún. harangnyelv típusú csavarodás, ebben az esetben a heregolyót kis folyadékburok veszi körül, amibe a here úgy lóg bele, mint a harangban a harangnyelv. Az ilyen anatómiai deformitás esetén az érintett betegek kb. 40 %-ánál mindkét here megcsavarodik.

A herecsavarodás eseteiben nyílt műtéti feltárásra van szükség, ilyenkor a here visszafordítása után, a vérkeringés helyreállását megvárva, egyidejűleg rögzítik (fixálják) a heregolyót is. Ha a herét el kellett távolítani, a férfiasság és a termékenység megmarad, a másik here fokozottabban fog működni. (Pubertáskor után a hiányzó oldalra szilikonból készült hereprotézist szoktak beültetni.)

A felmérés eredményei azt jelezték, hogy a szorosan tapadó farmert viselő férfiak 50 %-a tapasztalt ágyéki diszkomfortérzést, több mint 25 %-uk szenvedett húgyhólyag problémáktól és minden öt férfi közül egynél állt fenn a herecsavarodás kórkép. Továbbá a felmérés azt is feltárta, hogy négy férfi közül egy rendszeresen, naponta viselte a szorosan simuló farmernadrágot, mert úgy vélte, hogy jól néz ki benne vagy érezni akarta azt, hogy még mindig illik rá az ilyen szoros farmer. A férfiak 40 %-a állította azt, hogy inkább nézzen ki divatosan, semmint hogy komfortosan öltözködjön és tíz férfi közül három számolt be a szoros farmernadrágok viselése közben érzett diszkomfortról.

A felmérő team azt is megállapította, annak ellenére, hogy hét válaszadó közül egy arról számolt be, hogy rendszeresen hordja a testhez simuló farmernadrágot, több mint 33 %-uk nem tudta, hogy valójában melyik a korrekt farmer méretük.

A TENA Men márkamenedzsere, Zoe Brimfield a következőket mondta: „Ennek a felmérésnek a segítségével arra szerettünk volna rávilágítani, hogy miközben a férfiak szeretnek jól kinézni a testhez simuló farmernadrágokban, az is fontos, hogy a viselésük ne veszélyeztesse az egészségüket. A szorosan vagy rosszul illeszkedő farmernadrágok viselése hosszú távon hólyaggyengeséghez vezethet. A férfi hólyaggyengeség jóval gyakoribb, mint ahogyan azt az emberek hiszik, az Egyesült Királyságban jelenleg minden kilenc férfiből egy ennek a kórképnek valamilyen formájától szenved.”

A 27 éves James Coleman, aki Londonban üzletkötő, a testhez szorosan tapadó farmernadrágok viselésének az eredményeképpen sokáig hólyagproblémáktól szenvedett.

Mr. Coleman magyarázata szerint: „Azért vásároltam meg a testhez simuló farmeromat, mert divatos volt és mert nemrég költöztem Londonba, ahol minden utca olyan, mint egy divatbemutató kifutója és így jól akartam kinézni. A barátaim korábban azzal viccelődtek, hogy úgy nézek ki, mintha a „The Wanted” vagy a „One Direction” (mindkettő brit-ír fiúzenekar) egyik tagja lennék, de nem törődtem a megjegyzéseikkel. Először semmilyen problémám nem volt és jól éreztem magam a testhez simuló farmer viselése közben, de a kollégáim közül néhány megjegyezte, hogy neki néha kényelmetlen a viselet.

Később én is észrevettem, hogy kényelmetlen, különösen, amikor leültem egy székre és nyomást éreztem a hólyagom és a gyomrom ellenében. Még később azt vettem észre, hogy a normálisnál gyakrabban kell a WC-re mennem és ez egyre bosszantóbbá kezdett válni. Nem törődtem azzal, hogy orvoshoz forduljak, mert ez nem olyasmi, amit az ember szívesen beismer önmagának – és az sohasem fordult meg a fejemben, hogy a problémákat a szoros farmernadrág viselése is okozhatja. Végül rájöttem, jobb ha a kényelmesebb és lazább farmerek és nadrágok viseléséhez térek vissza és ezt követően azt is észrevettem, hogy a hólyagproblémáim lassan eltűntek.”

Címkék: farmernadrág, testhez simuló nadrág, egészség, herék, húgyúti fertőzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!