A terhességi glukóz-intolerancia szülés utáni megbetegedéseket jelezhet

Azok a terhes anyák, akiknél terhességi glukóz (vércukor) intolerancia fejlődik ki, 3 hónappal a szülés után a metabolikus szindróma sokkal nagyobb kockázatának vannak kitéve – mutat rá egy torontói kutatás eredménye.

A terhességi glukóz-intolerancia kevésbé súlyos dolog, mint a terhességi cukorbetegség. A metabolikus szindróma olyan tényezők csoportja (köztük: magas vérnyomás, elhízás és alacsony HDL, azaz jó koleszterin-szint), amely megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

A kanadai vizsgálatba 487 fő terhes anyát vontak be, akiket tesztelés után három csoportba soroltak: normál glukóz-tolerancia, terhességi glukóz- intolerancia és terhességi cukorbetegség csoportokba. Szülésük után 3 hónappal megvizsgálták az édesanyákat, a metabolikus szindróma jeleit keresve. A kutatók a vizsgálat alapján megállapították, hogy a terhességi glukóz-intolerancia a metabolikus szindróma valószínűségének növekedésével társult.

A kutatás megállapításai szerint a terhességi glukóz-intolerancia és a rákövetkező postpartum (szülés utáni) metabolikus szindróma olyan betegpopulációt reprezentál, amelynél különösen magasra szökik annak a kockázata, hogy a jövőben metabolikus és érrendszeri betegségek fejlődnek ki náluk. A kutatást végző orvosok szerint további és hosszú távú követéses vizsgálatra van még szükség ahhoz, hogy felkészülhessenek erre az eshetőségre.

„Adataink azt is jelzik, hogy a glukóz-intolerancia terhesség alatti szűrővizsgálata segítséget nyújt ahhoz is, hogy betekintést nyerjünk a nők korábban fel nem ismert postpartum kardiovaszkuláris rizikó-profiljába. Továbbá, a glukóz-intolerancia szűrése segítségével a fiatal nők olyan alcsoportjait tudjuk azonosítani, akik számára biztosítani kell majd a kardiovaszkuláris rizikófaktorok rendszeres szűrővizsgálatát.” – közölte egy sajtónyilatkozatában a kutatásról megjelent publikáció szerzője, aki a Torontói Egyetem és a Mount Sinai kórház orvosa.


Címkék: terhesség, várandósság, glukoz intolerancia, vércukor, cukorbetegség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!