A terhességi cukorbetegség kockázata előrejelezhető

Az anya terhességi cukorbetegsége kifejlődésének kockázata már jó néhány évvel korábban előrejelezhető, köszönhetően a diabétesszel és a szívbetegség kockázatával társuló rizikófaktorok gondos monitorozásának – állítják kaliforniai kutatók, akik kutatási eredményükről az „Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakfolyóirat” legfrissebb számában számoltak be.

A kutatás igazolta, hogy a terhesség alatt kifejlődő anyai cukorbetegség, amelyet gesztációs diabetes mellitusnak (angol rövidítése: GDM) neveznek, hajlamosabbá teszi a nőket arra, hogy a szülés után 2. típusú cukorbeteggé váljanak.
 
A GDM-et a glükóz intolerancia jellemzi, amely tipikusan a második, vagy harmadik trimeszterben kezdődik. Az USA-ban a GDM vezet el a szövődmények kialakulásához azon nők körében, akik egyébként normális időben szülnek; továbbá, az anya gesztációs diabétesze koraszüléshez, vagy császármetszéshez vezethet, növeli az újszülött diabétesz, valamint az elhízás és a metabolikus rendellenességek kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában.
A kaliforniai (Oakland) Kaiser Permanente Kutatási Divízió kutatói vizsgálatukhoz 580 fő, etnikailag különböző nő egészséggondozási adatait tekintették át. Ezek a nők Észak-Kaliforniában egy multifázisos egészségellenőrzési terv résztvevői, és 1984-1996. között estek teherbe.
 
A multifázisos egészségügyi ellenőrzés olyan procedúrák és tesztek sorozatának elvégzését jelenti, amelyet a Kaiser Permanente egészséggondozó szervezet nyújt a tagjainak, azzal a céllal, hogy az olyan veszélyes kórállapotok, mint amilyen a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák, kifejlődését megelőzzék, illetve szűrjék.

A kutatók azon nők egészséggondozási adatait hasonlították össze, akiknél a várandósság alatt GDM fejlődött ki (199 fő), azokéval, akiknél a betegség nem jelentkezett terhességük során (381 fő), mégpedig úgy, hogy összeegyeztették ezen nőket a multifázisos egészségellenőrzés éve és koruk, valamint a szülés időpontja alapján.

Az elemzés alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a GDM kifejlődésének kockázata a cukor- és a szívbetegséghez kötődő kockázati faktorok számával arányosan emelkedett. Utóbbi kockázatok között megtalálható a terhesség időszaka előtti túlsúlyosság, magas vércukorszint, magas vérnyomás és a káros koleszterin (HDL) magas szintje.

Mindezekről az alábbiakat mondták:

„Mind a testtömegindex (BMI) és a szérum glükóz kórosan magas szintjei a GDM 4,6-szor magasabb kockázatával társultak, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akiknél az előbbiek normális szinten voltak.”

A vezető kutató és szerző, Dr. Monique Hedderson az alábbiakat közölte a sajtó képviselőivel: „Vizsgálatunk jelzi, hogy egy nő kardio-metabolikus kockázati profilja azon faktorok tekintetében, amelyeket az általános orvosi vizitek során rutinszerűen tudnak méretni - pl. vércukorszint, magas vérnyomás, koleszterin és testsúly -, segíthet a klinikai szakembereknek abban, hogy azonosítsák azokat a magas kockázatú nőket, akiket primer prevencióval, vagy korai GDM kezeléssel kívánnak megcélozni.”

A kutatók úgy gondolják, ez volt az első olyan vizsgálat, amely az ilyen rutin mérőszámokat megvizsgálja még a terhesség előtt azoknál a nőknél, akik később várandósak lesznek és kifejlődik náluk a gesztációs cukorbetegség. Habár a GDM-hez rendelt kockázati faktorokat úgy állapították meg, hogy azok a nők családjában már előfordultak,

– Cukorbetegség,

– Idősebb korban szülés,

– Kövérség,

– Nem kaukázusi rassz (nem fehér bőrű faj),

– Korábban nagy súlyú gyermek szülése,

azon nőknek közel a felénél, akiknél kifejlődött a várandósság alatt a GDM, ezek a betegségek, problémák mégsem jelentkeztek a családjukban.

„Kutatásunk azt is segít megérteni, milyen más módon tudnánk még előrejelezni a GDM betegséget a terhesség időszaka előtt, így azok a nők, akiknél magasabb a GDM kockázata, részt vehetnének olyan programokban, melyek csökkentenék ezeket a kockázatokat.” – mondják a kutatók. Végül azt is hozzátették, hogy eredményeik alátámasztják azt az elképzelést, hogy a nők részesüljenek egy fogamzás előtti gondozásban, ami biztosítani tudná számukra, hogy terhességük során végig egészségesek maradjanak.

2006-ban ezt egyébként az Amerikai Betegség Ellenőrző és Prevenciós Központok szervezete már megfogalmazta ajánlásként.


Címkék: terhesség, kismama, cukorbetegség, diabétesz, kisbaba, várandósság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!