A terhesség előtti zsírszövetvesztés segíthet a kövérség ciklust megtörni

A terhesség előtti zsírszövetvesztés segíthet megtörni a kövérség ciklust, és az elhízott nőktől születendő gyermekek élethosszig tartó egészségén is javíthat – állítják amerikai kutatók, akik azt tanulmányozzák, vajon mi zajlik generációkon keresztül, amely hozzájárulhat a kövérség válsághoz?

Az elhízás világszerte növekvő problémát jelent, egyre több nő esik kövéren teherbe.

Azok a babák, akik ezektől az anyáktól születnek, maguk is sokkal valószínűbben válnak kövér gyermekekké és felnőttekké, ez egy másik faktor, amely az elhízást és a túlsúly járványt hajtja.

A Texasi Egészségtudományi Központ Egyetemének Terhesség és Újszülött Kutató Központja (angol rövidítése: UTHSC) és a Mexico City-beli Nemzeti Táplálkozási Intézet szerint, ha az elhízott nők azelőtt veszítenek testsúlyukból, mielőtt teherbe esnének, akkor újszülöttjeik már egy egészségi előnnyel születnek meg.

Dr. Peter Nathanielsz, az UTHSC professzora és munkatársai nőstény patkányokat tanulmányoztak, amelyeket magas zsírtartalmú diétán neveltek fel, és hasonlítottak össze egy kövér patkánycsoportot, amely folyamatosan ugyanazt a táplálékot kapta a párzás, a vemhesség és a laktáció idején is, egy másikkal, amelyet egészségesebb, alacsony zsírtartalmú diétára fogtak a párzás előtti egy hónapon keresztül.

Ezt követően mindkét csoport nőstény utódait tanulmányozták, és azt állapították meg, hogy azoknak a patkányoknak, amelyek kövérek maradtak és továbbra is magas zsírtartalmú táplálékot kaptak a vemhességen át egészen a laktációig, magasabb volt a triglicerid, leptin, inzulin és inzulin rezisztencia szintjük az anyától való elválasztás időszakában, míg ezek a szintek azoknál a patkány újszülötteknél, amelyek a vemhesség időszaka előtt alacsony diétára fogott és így súlyt is veszített anyáktól születtek, normálisak maradtak.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknak a patkány újszülötteknek, amelyek a kövér anyáktól születtek, magasabb volt a zsírtömegük és a zsírsejt méretük, míg ezek a változások szignifikánsan visszafordultak, bár nem teljes mértékben, azoknál a patkány kölyköknél, akik attól a csoportban lévő anyáktól születtek, amelyet a vemhesség időszaka előtt alacsony zsírtartalmú diétára fogtak.

A kutatók elmondták az újságíróknak, hogy bár a reverzibilitás mértéke az érintett szövetek mennyiségétől függött, mégis ez volt az első olyan kutatás, amely azt igazolta, hogy lehetséges volt a metabolikus hatásokat visszafordítani azoknál az újszülötteknél, amelyek kövér anyáktól születtek, azáltal, hogy ezeket a kövér patkány nőstényeket a vemhesség időszaka előtt diétára fogták. Nathanielsz professzor elmondása szerint érdekes volt látni, hogy a kövér nőstényektől született újszülötteknek magasabb volt a leptinszintjük. A leptin egy olyan hormon, amely szabályozza az agy azon funkcióját, amely csökkenti az étvágyat.

Talán ez azt jelenti, hogy az újszülötteknél olyan agy fejlődött ki, amely ellenállt annak a jelnek, amely megmondja nekik, hogy hízzanak el és csak folytassák az evést és váljanak kövérekké, amilyenek az anyjuk is.

„Ez az, amire gondolunk, amikor azt mondjuk, hogy a hatások transzgenerációsak. A leptin szintek normálisak voltak az intervenciós (diétára fogott) csoport újszülöttjeinél, amely azt igazolja, hogy képesek vagyunk megtörni ezt a ciklust.” – magyarázta a professzor.

Nathanielsz professzor azt is elmagyarázta, hogy képesek voltak 50-60 %-os, a normál szintekre való visszatérési arányt elérni, amelyet ő első lépésnek tekint.

Talán a következő lépés az lesz, hogy kipróbálnak egy teljesen zsírmentes diétát, vagy a diétához mikrotápanyagokat hozzáadni, de ezt nagyon óvatosan kell megtenniük, mivel a hormonszintek normál szintre történő visszaállítási kísérlete nem lehet túl gyors, mert nem kívánt következményekkel járhat.

„Úgy véljük, ez a fajta információ szükséges egy olyan iránymutatás biztosításához, amely a nőknél a terhesség során alkalmazandó diétás intervenció típusára vonatkozik. Ennél azonban még sokkal több teendőnk is van.” – figyelmeztetett a professzor.

A leptin szerepe ugyanis nem teljesen tisztázott még. Az természetes, hogy szintje a csúcsra szökik születés után az újszülött rágcsáló állatoknál, és úgy tűnik, ez a csúcs az agy hipothalamusz étvágyközpontjainak kifejlődésében egy fontos jellemző.

E kutatás, és más, rágcsáló állatokkal folytatott kísérletek során Nathanielsz professzor és munkatársai bebizonyították, hogy a kövér anyák újszülöttjeinek nagyobb és hosszabb ideig tartó leptin hormonszint csúcsuk van.

Az amerikai Pszichológiai Szakfolyóirat online változatán jelent meg publikáció egy másik friss kutatásról, amelynek során a professzorék bárányokkal kísérleteztek, és amelynek eredménye azt sugallja, hogy a kövér anyajuhoktól született bárányok magasabb kortizol szintje a leptin hormon normál csúcsát megtörheti az újszülött bárányok első néhány napján, ezáltal téve fogékonnyá őket a megnövekedett étvágyra és a súlygyarapodásra későbbi életük során.


Címkék: terhesség, kövérség, fogyókúra, diéta, zsír, zsírszövet, elhízás, leptin, hormon
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!