A „teljes test krioterápia” segít a leghatékonyabban felépülni az izomsérülésekből

Az atléták igen messzire is elmennek abban, hogy megvédjék az izomzatukat és hogy felgyógyuljanak az edzések előidézte izomsérülésekből, de eddig csak kevés tudományos vizsgálat foglalkozott azzal, mely módszerek lehetnek e téren a leghatékonyabbak.

Nemrég jelent meg egy tanulmány az amerikai „PloS ONE” c. szakfolyóiratban, amely arról számol be, hogy a futók számára igen hasznos a teljes test krioterápia, amelynek során a vizsgálat résztvevői mínusz 110 °C hidegnek voltak kitéve, továbbá távoli infravörös sugárzásnak (melegnek) vagy passzív kezeléseket (pl. edzés utáni masszázs, nyomó ruházat, táplálékkiegészítők, vízbe merülés) kaptak.

A vizsgálatot Franciaország fővárosában, Párizsban végezték el és Dr. Christophe Hausswirth, a Sport, Szakértés és Teljesítmény Nemzeti Intézetének a munkatársa vezette. A vizsgálatba 9 fő, megfelelően edzett futót vontak be és három, egymással nem összefüggő hét alatt a résztvevők minden egyes felépülési módszert leteszteltek annak érdekében, hogy az izomsérülések és az izomgyógyulás egyéni különbségeit ellenőrizni tudják. Az izomsérülés markerei az alábbiak voltak:

  • Maximális izometriás (egyenlő mértékű) izomerő,

  • Vérplazma kreatin-kináz (izom enzim) aktivitás,

  • Észlelt érzetek (pl. fájdalom, fáradtság, jóllét).


A futók három szakaszban, az edzések után rögtön, 24 órával és 48 órával később kapták a kezeléseket és randomizált (véletlenszerű) sorrendben.

A kutatók összességében azt állapították meg, hogy a teljes test krioterápia módszere bizonyult a leghatékonyabbnak. Az első krioterápia kezelés az edzést követően 1 óra hosszán át tartott és lehetővé tette, hogy a futók a maximális izomerejüket visszanyerjék, míg ugyanezen eredmény eléréséhez az egyéb stratégiák keretében hosszabb időre volt szükség.

A futást követő 48 órán belüli krioterápia kezelések jobban felgyorsították a futók felgyógyulását, mint az ugyanezen időtartam alatt alkalmazott másik két kezelési módszer (a távoli infravörös sugárzás és a passzív kezelések).

Dr. Hausswirth szerint a „teljes test krioterápia a megfelelően edzett futók számára az edzést követő felgyógyulás elősegítésében hatékonynak bizonyult, mégpedig azáltal, hogy korlátozta a maximális izomerő veszteséget és a fájdalomérzetet.”


Címkék: izom, sérülés, krioterápia, mozgás, sport, futás, edzés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!