A szoptatási problémák megnövelik a szülés utáni depresszió kockázatát

Azok a nők, akiknek a szülést követő első két hétben problémáik vannak a szoptatással, két hónappal később sokkal nagyobb valószínűséggel fognak postpartum (szülés utáni) depresszióban szenvedni, szemben a problémamentesen szoptató nőkkel. Éppen ezért, a szoptatási nehézségekkel küszködő nőket szűrni kell a depresszió tüneteit illetően – állítja egy friss kutatás, amelyet az amerikai Észak-Karolinai Egyetem (Chapel Hill) kutatói folytattak le.

„Megállapítottuk, hogy azok a nők, akik kijelentették, hogy nem szeretnek szoptatni, 42 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek postpartum depresszióban 2 hónappal a szülés után, szemben azokkal a nőkkel, akik élvezték a szoptatást. Azt is megállapíthattuk, hogy a szülést követő első nap és 2 héttel később komoly emlőfájdalmat tapasztaló nők kétszer nagyobb valószínűséggel váltak depresszióssá, mint azok a nők, akik a szoptatás alatt nem éreztek fájdalmat.” – mondja Stephanie Watkins, a fizikai terápia és közegészségügyi tudományok mestere, a kutatásról megjelent publikáció vezető szerzője. A cikk az amerikai „Szülészet és Nőgyógyászat” c. szaklapban jelent meg.

A kutatáshoz a senior szerző, Dr. Alison Stuebe, az Egyetem szülészeti és nőgyógyászati osztálya segédprofesszor asszonyának klinikai tapasztalatai adták az ötletet: „Azt láttuk, hogy nagyon gyakran fordul elő, hogy ugyanazok az édesanyák, akiknek nehézségeik voltak a szoptatással, egyben depressziósak is voltak. A klinikai átfedés óriási volt.”

A kutatók azt tűzték ki célul, hogy egyértelműen meghatározzák a vizsgálat során, vajon ezt a kissé anekdotába illő összefüggést valóban alátámasztja-e a releváns adatok statisztikai elemzése. Ehhez az USA-ban „Csecsemőtáplálás és Gyakorlat Vizsgálata II.” néven lefolytatott kutatás összegyűjtött adatait használták fel, és 2.586 fő, a Vizsgálatban az „Edinburghi Postnatalis Depressziós Skála” szerint postpartum depresszióban szenvedő nők státuszát értékelték.

Ezek közül a nők közül 8.6 % felelt meg a major (főbb) depresszió kritériumának 2 hónappal a szülést követően. Azok a nők, akik azt állították a szülést követő első héten, hogy nem szeretik a szoptatást, 1.42-szer nagyobb valószínűséggel estek depresszióba 2 hónappal később. Azok a nők, akik súlyos, szoptatás közben érzett emlőfájdalomról számoltak be az első nap, 1.96-szor nagyobb valószínűséggel estek depresszióba két hónappal később.

Az egészségügyi szakemberek számára ez a kutatás azt mutatja, hogy a szoptatási nehézségekkel küszködő anyákat depresszió szempontjából szűrni kell és amennyiben a depressziós kórállapot megerősítést nyert, pszichológushoz vagy pszichiáter szakemberhez kell őket irányítani.

Dr. Stuebe szerint kutatásuknak üzenetértéke is van az anyák számára: „Ha problémáik vannak a szoptatással, segítséget kell kérniük, gondozójuknak be kell számolni a nehézségekről. Ha reggel felébrednek és úgy érzik, nincs örömük az életben, ezt gondolhatják: 'Nem tudom ezt a napot végigcsinálni' – ez pedig nem más, mint orvosi vészhelyzet. Nem mondhatják ugyanis maguknak csak ezt: 'Megpróbálok erőt venni magamon és túljutni ezen'. Fel kell hívni a gondozójukat és elmondani nekik: 'Nem érzem jól magam. Szeretném tudni, vajon depressziós vagyok-e, felkereshetem-e Önt és beszélhetek-e erről Önnel?'


Címkék: szülés, szoptatás, depresszió, táplálás, kisbaba, mell
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!