Úgy tűnik, hogy a szója védelmet nyújt a mellrák ellen, de csak akkor ha fiatal korban fogyasztjuk. 
						
							
							
Egy új tanulmány szerint, amelyet a Nemzetközi Rák Intézmény végzett, az Ázsia-Amerikai nők, akik a legtöbb szóját ették gyerekkorukban, 58%-kal csökkentették a kockázatukat a mellrák kialakításában, mint felnőttek. 
Azok a nők, akik felnőtt korukban fogyasztottak sok szóját szintén alakítottak ki valamennyi védelmet. Ez 20-25%-os kockázat csökkentést jelentett. A mellrák 4 és 7-szer nagyobb az Egyesült Államokban, mint Japánban vagy Kínában, de ha egy ázsiai nő átköltözik Amerikában a kockázata a mellrákra elkezd növekedni, talán az étkezési szokásaik változása miatt. A kutatók nem tudják pontosan miért is jó a szója, de a benne lévő isoflavone-ok lehetnek az okai annak, amiért védelmet alakít ki a fiatalok mellében. 						 
						
													
								Címkék:
								szója, mellrák, daganat, rák, védelem, táplálkozás							 
												
						 
						
													
											 |