A szója-alapú élelmiszerek fogyasztása védőhatású a petefészek- és az endometriális rákkal szemben

Azoknál a nőknél, akik az átlagot meghaladó mennyiségben fogyasztanak szója-alapú élelmiszereket, a petefészkekben és a méhnyálkahártyán bizonyos rákfajták kialakulásának a kockázata csökken – támasztja alá néhány koreai kutatás összevont eredménye.

A méhnyálkahártya rákfajták – vagy más néven endometriális rák – és a petefészekrák kialakulásában hormonok is közrejátszanak, mint pl. az ösztrogén, melynek analógja a szója összetevőiben is megtalálható: az isoflavonok ösztrogén-szerű anyagok, amik nagy mennyiségben vannak jelen a szójában. (Ilyenek például a genistein, diadzen.) A szója néhány összetevőjéről, amelyek ösztrogén-szerű anyagok, ismert, hogy a mellrák gyakoribb előfordulásában szerepet tulajdonítanak nekik, ezzel szemben a kutatások összevont eredménye ajánlja használatukat az endometriális rák és a petefészekrák ellen.

Az összevont kutatási eredményről szóló beszámoló egy nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban jelent meg, és utalt arra is, hogy annak az esélye, hogy e ráktípusok kialakuljanak, 40 %-kal kevesebb azok között a nők között, akik a legnagyobb mennyiséget fogyasztják a szója-alapú élelmiszerekből.

Abba a 7 db lefolytatott kutatásba, amelyet a koreai Nemzeti Rák Intézet kutatóorvosa, Dr. Myung és munkatársai áttekintettek – nagyszámú, gyengébb minőségű kutatási anyag felhasználását visszautasítva – több, mint 169.000 fő nőt vontak be, akik közül 3.516 főnél az említett két ráktípus egyikét korábban már diagnosztizálták. E kutatások lefolytatása során a szója, vagy a szója összetevők bevitelét olyan élelmiszerek alapján értékelték, mint a hüvelyesek, a szójatúró (tofu), vagy a szójaproteinek.

Dr. Myung közlése szerint a kiválasztott 7 db kutatás eredményeinek megerősítésére szükség lenne további, nagyobb volumenű bizonyításra, illetve a tudósoknak a szója-alapú élelmiszerek fogyasztásának optimális mennyiségét is meg kell még határozniuk.


Címkék: szója, petefészek, méh, nyálkahártya, méhnyálkahártya, rák, daganat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!