A szexuális úton terjedő fertőzések gyógyíthatatlanná válhatnak

A gonorrhoea nevű, szexuális úton terjedő fertőzés növekvően gyógyszerrezisztens baktériumtörzsei olyan változásokon mennek át, melynek eredményeképpen egyetlen, jelenleg a világban ismert és használt antibiotikum sem lesz képes elpusztítani őket – mondta az Egyesült Királyság egyik szexuális úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó szakembere a Skócia fővárosában, Edinburgh-ban a közelmúltban megtartott tudományos találkozón.

A találkozó az Egyesült Királyságban bejegyzett Általános Mikrobiológiai Társaság (SGM) 2010. tavaszi találkozója volt.

Catherine A. Ison, a londoni Egészségvédelmi Ügynökség Fertőzés Központja „szexuális úton terjedő baktériumok referencia könyvtárának” igazgatónője szerint a legtöbb, gonorrhoea betegséget kezelni hivatott antibiotikum elvesztette hatékonyságát. A fertőzést kiváltó néhány baktériumtörzs rezisztenciát mutatott a cefalosporinokkal, az antibiotikumok egy igen korszerű csoportjával szemben is, amely eddig a legtöbb baktériumtörzsre hatékonyan fejtette ki hatását. Jelenleg a cefalosporinok csoportjába tartozó antibiotikumok jelentik az egyetlen hatásos kezelési módszert a gonorrhoeával szemben!

„Ha ezzel a problémával nem foglalkozunk, nagyon is reális esély van arra, hogy a gonorrhoea egy nagyon nehezen kezelhető betegséggé váljon.” – fejtette ki álláspontját a találkozón Ison asszony.

A gonorrhoea (más néven: kankó, tripper) fertőzés a klasszikus nemi betegségek közé tartozik, kórokozója a gonococcus, a „Neisseria gonorrhoeae” baktérium. A bakteriális fertőzés szexuális érintkezés útján, valamint fertőzött anyáról gyermekre a méhlepényen keresztül terjed.

2008-ban az USA-ban több, mint 330.000 gonorrhoea esetet jelentettek, ezzel az Államok második leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzésévé (a fertőzés angol rövidítése: STI) vált a gonorrhoea. Idén, 2010-ben az amerikai szakemberek már 700.000 főre teszik a gonorrhoea fertőzésben szenvedő betegek számát, köztük sok lappangó eset is van. A kezeletlen, vagy a sikertelenül kezelt gonorrhoea fertőzés komoly egészségi problémák kialakulásához vezet, beleértve a kismedencei gyulladásos betegséget, a meddőséget és a méhen kívüli terhességet. A gonorrhoeás betegek háromszor olyan gyakorisággal válnak a HIV fertőzés áldozataivá, mint más emberek. A betegség a 15-19 éves tinédzser lányok körében igen gyakori Amerikában.

Magyarországon az újonnan fertőzöttek száma jóval alatta van az évi 10.000 főnek. Férfiaknál a legjellemzőbb tünet a húgycsőgyulladás. Ez igen intenzív folyással és gyakori, fájdalmas vizeléssel jár. Ritkábban a prosztata (dülmirigy) heveny, vagy idült gyulladását is kiváltja. Okozhat még mellékhere-gyulladást, ami lázzal járó fájdalmas elváltozás a here felső sarkánál. A női gonorrhoeás fertőzések az esetek döntő többségében tünetszegényen zajlanak, a következményei viszont járványügyi szempontból jelentősek: fertőzött nővel történő közösülés során 17 %-os valószínűséggel következik be a fertőződés. Ez a valószínűség az ismételt közösülések számától függően akár 100 %-ra is nőhet. A lappangási idő 3-10 nap. Nőknél a fertőzés elsődleges helye a méhnyakcsatorna (cervix), de fertőződhetnek a Bartholin-mirigyek is. Mindkét nemben fertőződhet a szájüreg és a végbél nyálkahártyája is. Utóbbinak a biszexuális és homoszexuális kapcsolatokat fenntartó nők és férfiak szempontjából van komoly jelentősége.

2009. májusában Sydney városából (Ausztrália) jelentettek két gonorrhoeás esetet, amely nem reagált a szokásos antibiotikumos kezelésekre. Mindkettő orális szex, vagy orális-anális szexuális érintkezés eredményeként a torok gonorrhoeás fertőzése volt. Az orvosok egy cephalosporin csoportba tartozó antibiotikumot adtak injekció formájában a betegeknek. Az amerikai „Egészség Ellenőrző és Megelőző Központok (amerikai rövidítése: CDC)” foglalkozik a kérdéskörrel, mégpedig egy speciális projekt, a „Gonorrhoea Izolálás Felügyeleti Projekt” keretében, és a gonorrhoeás fertőzésekkel kapcsolatosan minden amerikai klinikai adatot megkapnak. Eddig már számos jelentést kaptak, amely a cephalosporin csoportba tartozó tablettás kiszerelésű antibiotikumokkal szembeni fokozott rezisztenciáról számolnak be.

A tablettás kiszerelésű cephalosporin antibiotikumot általában a szövődménymentes végbél, vagy urogenitális (húgyúti) fertőzések esetén adják, de a torok gonorrhoeája esetén csak 70 %-ban hatásos. Mivel a torok gonorrhoea fertőzése általában tünetmentes, az urogenitális fertőzés miatt kezelt betegek nem is tudnak róla, hogy a torkuk is fertőzött a gonorrhoea baktériumával. Gyakorlatilag a torok a baktériumok számára egy olyan biztos „kikötőt” jelent, amelyben meghúzódva könnyen fertőznek meg más embereket is.

Az amerikai Emory Egyetem segédprofesszornője, Dr. Workowski szerint, aki emellett a CDC STD (szexuális úton terjedő betegségek) terápiás koordinátora is, tradicionálisan Dél-Kelet Ázsiában fejlődtek ki elszigetelt rezisztencia esetek, majd a Csendes-óceáni területeken lassan kezdett el terjedni, és úgy érkezett meg a gyógyszerrezisztencia probléma az USA-ba. A gyógyszerrezisztencia első esetei gonorrhoeás homoszexuális férfiak körében jelentkeztek.

A gyógyszerrezisztencia más baktériumos, szexuális érintkezés útján terjedő fertőzések esetében is problémás kérdéssé válhat. A gonorrhoea fertőzött nők mintegy 30 %-a chlamydiával is fertőzött. a chlamydia törzsek egy kis száma szintén gyógyszerrezisztenssé vált. Úgyszintén, az USA-ban a gyógyszerrezisztens szifilisz fertőzések klinikai előfordulási aránya egy San-Francisco-i klinikán 0 %-ról 56 %-ra emelkedett 2000-2004. között! A hivatkozott gyógyszer az azithromycin makrolid antibiotikum volt.

A Washington Egyetem egyik kutató professzornője szerint a szifilisz esetében az azithromycin rezisztenciával kapcsolatosan nemcsak Amerikából, de az egész világból kapnak adatokat. Kutatásaik során a specifikus szifilisz baktérium (Treponema pallidum) mutációk nagyon széles csoportját találták meg, amelyek felelősek a szifilisz antibiotikum rezisztenciájáért. A jó hír az, hogy a szifiliszt a penicilin még mindig hatékonyan gyógyítja, és a betegség nem képes adaptálódni a penicilinhez. A penicilin ugyanis a baktérium egy olyan részét támadja meg, amely a baktérium túlélésében kritikus fontosságú. Az azithromycin elvesztésével viszont a penicilinre allergiás betegeket igen nehéz lesz kezelni.


Címkék: gonorrhoeam, fertőzés, gyógyszerrezisztencia, bakrétiumtörzsek, antibiotikum
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!