A szerelmi visszautasítás fizikai fájdalomhoz vezet

A szavak éppúgy tudnak bántani, mint egy bot, vagy egy kő: a romantikus visszautasítás fizikai fájdalmat okoz – legalábbis egy nemrég lefolytatott kutatás ezt igazolta. A vizsgálat során amerikai kutatók az agy tevékenységét MRI készülék segítségével térképezték fel.

Már korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy a szimulált szociális visszautasítás az agy azon régióinak hálózatát érinti, amelyben a fájdalom értelmezésének a folyamata, de nem magának a fájdalom érzékelésének a folyamata megy végbe.

A friss kutatás során különböző emberek agyát, akiket a kedvesük éppen faképnél hagyott, mintegy valóságshow (élő show) keretében MRI készülék segítségével szkennelték. A szkennelések kimutatták, hogy: „Az agy meghatározott területein olyan történések mennek végbe, amelyek tulajdonképpen a szakítás okozta fájdalomérzéshez kapcsolódnak.” – nyilatkozta a kutatásról beszámoló publikáció társszerzője, Edward Smith, a New York Város-beli Columbia Egyetem pszichológusa.

Smith és kollégái 40 fő résztvevőt toboroztak a Manhattan környékén terített szórólapok segítségével, illetve hirdettek a Facebookon és a legnagyobb ingyenes amerikai online hirdetőújságon, a Craigslist-en is. Az összes jelentkezett önkéntes az elmúlt 6 hónap során frissen esett át egy „nem szándékos, romantikus kapcsolatbeli szakításon”.

Miközben a résztvevők az MRI készülékben feküdtek, a kutatók megkérték őket arra, hogy ex-partnereik fényképeit nézegessék és idézzék fel emlékeikben újra a visszautasítás élményét. Amikor az önkéntesek ezt megtették, agyuk azon területei, melyek a fizikai fájdalmat „menedzselik” – pontosan meghatározva: a másodlagos szomatoszenzoros cortex és a dorsalis posterior insula területe – világossá váltak, számoltak be róla a tudósok. Egy romantikus kapcsolat végén szakítani ugyanis nagyon nehéz dolog.

A lefolytatott vizsgálat Smith szerint nem volt egy tökéletes kísérlet, mivel a kutatók arra képtelenek voltak, hogy leellenőrizzék, kinek volt ténylegesen megtörtént visszautasítási élménye, és kinek nem, magyarul, a résztvevők közül ki az, aki igazat mondott, és ki az, aki csak hazudott a részvétel kedvéért.

Ugyanakkor ez szinte minden olyan kutatás során így van, amely azon előnyt használja ki, hogy önkéntesek bevonásával, a laboratóriumon kívül történt eseményekkel kapcsolatosan vizsgálódjon, magyarázta a pszichológus, bár hozzátette: „Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy vannak a visszautasítást szenvedett emberekre vonatkozó olyan ismeretlen elemek, amelyek annak a jelenségnek a speciális mintáját idézték elő, amelyet mi éppen az MRI készülék segítségével látunk.”

„A vizsgálati eredmények megdöbbentőek voltak, különösen azért, mert kutatóteamünk 150 db egyéb, negatív érzelmek okozta – mint pl. a félelem, a nyugtalanság, a harag és a szomorúság – agyi jelenséget is elemzett, és azt állapította meg, hogy ezek közül az érzelmileg fájdalmas élmények közül egyik sem aktiválta az agy fizikális szenzoros területét ugyanazon a módon, ahogyan azt a nem kívánt szerelmi szakítás megtette.” – magyarázta Edward Smith. „Éppen ezért a szerelmi visszautasításnak valóban lehet valamilyen speciális hatása az agyra.”


Címkék: szerelem, visszautasítás, MRI, agy, fájdalom, párkapcsolat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!