A stroke-ot túlélt betegek egy új, nem invazív fényterápiás módszerrel nyerik vissza elvesztett látásukat

A statisztikák azt mutatják, hogy a stroke a komoly, hosszú távú rokkantság egyik vezető oka, és bár minden ember egyedi, a stroke következményei mégis nagyon hasonlóak a betegeknél, mint pl. a látótérkiesés miatti részleges vakság – ez egy olyan kórkép, amiről korábban úgy vélték, hogy gyógyíthatatlan.

Az USA-ban május hónap a „Nemzeti Stroke Tudatosság Hónapja”, melynek tiszteletére a NovaVision Cég olyan inspiráló történetekkel szolgál, amelyek azt igazolják, hogy klinikai támogatásuk igénybevételével, konkrétan az ún. fénystimuláción alapuló, nem invazív Látás Helyreállítási Terápia (angol rövidítése: VRT) segítségével a stroke túlélők látása javult és összességében az életminőségük is.
 
„Míg a tudományos jelentések arról szólnak, hogy az agy a stroke-ot követő első néhány hónapban csak minimális spontán felépülésre képes, egyes betegek mégis stabil állapotba kerülnek, és számukra az orvosok kijelentése, mely szerint „semmi mást nem tudunk tenni”, extrém módon csüggesztő lehet. A Látás Helyreállítási Terápia (VRT) egy olyan, nem invazív módszer, amelynek segítségével lehetőség van a beteg látóidegeinek „megújítására”, azáltal, hogy a fénystimuláció arra ösztönzi az egészséges idegsejteket, hogy ellássák a károsodott, vagy a stroke miatt elpusztult neuronok kiesett funkcióit is – melynek eredményeképpen a beteg látótere szélesebbé válik.” – magyarázza a kezelés lényegét Tom Bridges, a NovaVision Cég egyik elnökhelyettese.
 
Tovább folytatva az alábbiakat mondja: „Míg a beszéd-, a fizikális és a foglalkozás terápiák a stroke-on és az agyi traumán átesett betegek régóta bevált és elfogadott kezelési módszerei, a látásrehabilitáció eddig teljesíthetetlen elvárás volt. Cégünk nem invazív, VRT módszere izgalmas választási lehetőségnek tűnik azon betegek esetében, akik neurológiai trauma következtében látótérkiesést szenvedtek el. A VRT módszer és eszköz hatékonyságát 15 éves klinikai kutatás és betegjavulási eredmények támasztják alá, és a diagnosztizálás munkájának segítése mellett olyan betegek látásfunkcióinak a javítására terveztük, akik stroke, traumás agysérülés (angol rövidítése: TBI), vagy más, szerzett agysérülés miatt szenvedtek el látásvesztést.”
  • A stroke túlélők visszanyerik elveszett látásukat

Dr. Ramon egy középkorú, rokkantnyugdíjas orvos, aki 2001-ben baloldali

koponyafal-nyakszirti (latinul: parietoocipitalis) stroke-ot szenvedett el, miután szívkoszorúér bypass műtéten esett át. A stroke reziduális (helyi) elégtelenséget okozott, Dr. Ramon ellenoldali látótérkiesést szenvedett (latinul: homonim hemianopsia), azaz jobboldali látásvesztés következett be mindkét szemén. „Látóterem kb. fele mindkét szememen kiesett, és azidőtájt még nem állt rendelkezésre látótérjavító technika.” – mondja a beteg. Az ellenoldali látótérkiesés következtében Dr. Ramon-nak nehézségei voltak az olvasással, valamint a TV- és a mozifilmnézéssel – azaz csupa olyan dologgal, amelyeket a stroke előtt könnyedén élvezett. 2004-ben Dr. Ramon saját elgondolása alapján elhatározta, hogy az akkori kezelésnél jobb megoldást keres.

Az Interneten keresve információkat talált a NovaVision cég VRT módszeréről. A cég betegszolgálatával való kapcsolatfelvételt követően olyan neurológushoz irányították, aki jártas volt a VRT-ben: Dr. Jose Romanohoz, a Miami Egyetem orvosához. Miután Dr. Ramon egyre többet megtanult a VRT módszerről, elhatározta, hogy ideje meggyorsítani a terápiát: otthonában, saját maga kezdte naponta kétszer 30 percen keresztül használni a VRT eszközt.

A cég szakemberei és Dr. Romano együtt monitorozták látásának javulását, és tapasztalva, hogy látótere még mindig növekszik, és így látása is tovább javul, egészen addig folytatta a VRT kezelést, amíg látótere nem stabilizálódott. „Sokkal többet olvastam, új TV készüléket vásároltam magamnak és az egész képernyőt láttam, és újra élvezni kezdtem a moziba járást.” – nyilatkozta Dr. Ramon.

Egy másik beteg, Dan, aki rendkívül fiatalon, 25 évesen agyi arterio-vénás malformáció (angol rövidítése: AVM) miatt két stroke-on is átesett, melyek végül agyának duzzanatához vezettek, egyik szemére teljesen, a másikra félig megvakult. Nem volt képes többé olvasni, TV-t nézni, vagy autót vezetni, és a napi egyszerű tevékenységek elvégzésével is problémái voltak. Az orvosok azt mondták neki, hogy látásproblémái már élete végéig megmaradnak. Dan rákeresett a Google-n a „látásvesztés stroke után” címszóra, és megtalálta a NovaVision weblapját. Elolvasva a betegekről készített statisztikai jelentést, és látva, hogy a cég szerint 70 %-os az esélye látása helyreállítására, ő is használni kezdte a módszert és a készüléket (számítógéppel összekötött eszköz). 6 havi VRT kezelés után látótere jelentős mértékben megnövekedett. A fiatalember nemrég ünnepelte 30. születésnapját, és a legnagyobb ajándék számára az volt, hogy újra látja családtagjait, barátait, visszaszerezte jogosítványát és egyben függetlenségét is.

  • A stroke provokálta látásvesztés

Amerikában jelenleg több, mint 6 millió, stroke-ot túlélt ember él, akiknek mintegy 20 %-a szenved látótérkieséstől. A látásvesztés nagyon sok formája kialakulhat stroke esetén, de a leggyakoribb az a látótérkiesés, amelyet a látótér felében csökkent, vagy teljesen elveszett látás jellemez. Az egyéb, gyakori látótérdeficitek között megtalálható a scotoma, a szigetszerű látótérkiesés, a quadrantanopia, a vakság, vagy csökkent látás a látótér egynegyedében, és az alagút látás, ami az oldallátás vesztését jelenti.

Bár az eddigi tudományos jelentések szerint stroke, vagy TBI után az agy csak minimális spontán felépülésre képes, azoknak, akiknél ez látásproblémákat okoz, először precíz diagnózist kell kapniuk egy szemész szakorvostól, majd érdeklődniük kell az olyan látás rehabilitációs terv iránt, mint amilyen a VRT is. A NovaVision cég szerint a beteg életkora és a neurológiai traumák óta eltelt idő nem befolyásolja a gyógyulást. A VRT módszer segítségével a stroke áldozatoknak megvan az esélyük, hogy elveszett látásuk egy részét visszanyerjék. Funkcionális perspektívából nézve, a központi látás legkisebb javulása is óriási hatással van az egyén életminőségére.


Címkék: stroke, látás, szemészet, agy, látótér, fénystimuláció, invazív látás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!