A stressztől viszkethet a bőr

Egy jelenlegi kutatás szerint a stressz aktiválhat immunsejteket a bőrben, aminek eredményeképpen kialakulhat egy gyulladásos bőrbetegség.

A bőr nyújta az első szintjét a fertőzések kivédésének, így nem csak egy fizikai akadályként szolgál, hanem egy területként is a fehérvérsejteknek, hogy megtámadják a támadó baktériumokat és vírusokat. Az immunsejtek a bőrben túlreagálhatnak, ami egy gyulladásos bőrbetegséghez vezet, mint például a pikkelysömör.

A stressz kiválthat egy kitörést a gyulladásos bőrbetegségektől szenvedő betegeknél. Ez az átfedés a stressz érzékelések között, amibe beletartozik az agy és a bőr összekötőkapocsaként szolgáló “agy-bőr kapcsolat”. Keveset tudni viszont az eszközökről, amikkel a stressz súlyosbítja a bőrbetegségeket.

A kutatócsoport, aminek vezetői Dr. Petra Arck of Charité, University of Medicine Berlin és McMaster, University in Canada, egy hipotézist állított fel, miszerint a stressz súlyosbítja a bőrbetegségeket az immunsejetek számának növelésével a bőrben. Hogy teszteljék a hipotézist, egereket tettek ki hang általi stressznek. Dr. Arck csapata felfedezte, hogy ez a stressz több érett fehérvérsejtet eredményezett a bőrben. Továbbá, blokkolta két fehérje funkcióit, amik vonzzák az immunsejteket a bőrbe, LFA-1 és ICAM-1, megelőzték a stressz általi növekedését a bőrben lévő fehérvérsejteknek.

Összevetve, ezek az adatok azt mutatják, hogy a stressz aktiválja az immunsejteket, amik központi szerepűek a bőrbetegségek elindításában és állandósításában. Segítve ezen megállapítással, a további tanulmányok célja Dr. Arck csoportjában a stressz által kiváltott bőrbetegségek kitörések megelőzése, a kockázatban lévő emberek felismerésével és az olyan immunsejtek felismerésével, amik megfelelőek a terápiás beavatkozás célpontjának.


Címkék: stressz, bőr, viszketés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!