A stressz fokozza az allergiát

NEW YORK – (Reuters Health) – A lelki stressz és idegesség súlyosabbá és hosszabbá teheti a szezonális allergiát, a boston-i American Psychological Association éves találkozójának kutatatása alpján.

“Az emberek a stresszel és az idegességgel azt érik el, hogy állhatatosabb lesz a problémájuk, amikor az allergia elkezdődik.” jegyezte meg a Reuters Health-el folytatott telefonos interjún Dr. Janice Kiecolt-Glaser, a columbus-i pszichológiai és pszichiátriai szak professzora az Ohio State University-n.

Hogy felmérjék, hogy a stressz és idegesség hogyan hat az allergiától szenvedőkre, Kiecolt-Glaser és kollégái 28 férfit és nőt toboroztak, akiknek szénanáthájuk és szezonális allergiájuk volt, hogy részt vegyenek egy laboratóriumi tanulmányban.

Különböző napokon, az önkéntesek kevésbé stresszes körülmények között – halkan újságot olvastak – és sokkal stresszesebb körülmények között éltek – 10 perces lefilmezett beszédet kellett mondaniuk egy csoport előtt és matematikai feladatokat kellet megoldaniuk papír és toll nélkül a csoport előtt és utána meg kellett nézniük a lefilmezett teljesítményüket.

A kutatók megbecsülték a résztvevők stessz- és idegességszintjét és szabványos allergiavizsgálatokat végeztek a stresszes élmények előtt, után és másnap is.

A kutatók kimutatták, hogy az idegesség, ami követte a stresszes eseményt, fokozta az allergiás reakciók nagyságát, amiket a tesztek által kimutatott allergia okozott. Ezek az allergiás reakciók az alkaron mutatkoznak meg, mint kisebb sebek.

Azoknak az embereknek, akik mérsékelten stresszeltek a kísérlet miatt, 75%-kal nagyobb sebek alakultak ki a stresszes esemény után, ahhoz képest, hogy ugyanaz az ember hogyan reagált a kevésbé stresszes körülményekre.

Azokon az embereken, akik nagyon stresszeltek, kétszer akkora sebek alakultak ki a stresszes esemény után, mint ugyanazon emberek kevésbé stresszes körülményekre való reagálásakor. Továbbá, ezek a nagyon stresszes emberek négyszer több valószínűséggel produkáltak sebeket egy egész nappal a stresszes esemény után.

Ez azt jelenti a kutatók szerint, hogy a nagyon stresszelő emberek folyamatos és erősítő hatással reagáltak az allergiát okozó anyagokra. “A stressz még másnap is hatással volt rájuk.” magyarázta Kiecolt-Glaser. Azaz, a stresszes állapot az emberek allergiás reakcióit súlyosbítja a következő napon.

Ohio Állam immunológusa, Dr. Ronald Glaser részt vett a tanulmányban, és véleménye szerint a nagyobb idegesség, nagyobb stresszhormonok termelésével járt a testben, amiket katekolaminoknak neveznek, és a gyulladáshoz köthető fehérje az interleukin-6. Azt gondolja, hogy megnövekedett szintjei ezeknek a vegyületeknek az okai a lassított allergiás reakcióknak.

Ez a lassított allergiás reakció az, ami “tényleg nagyon ronda az allergiákban” jegyezte meg Kiecolt-Glaser, mivel általában nem reagálnak az antihisztaminokra. Azt javasolja, hogy ha lehetséges, próbáljuk meg a legalacsonyabb szinten tartani a stresszt az allergiaszezon alatt.


Címkék: stressz, idegesség, allergia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!