A stevia fogyasztása károsíthatja a szájüreg egészségét


Németországban egy helyi fogászati szövetség figyelmeztet azzal a feltevéssel kapcsolatosan, mely szerint a stevia, a népszerű dél-amerikai cukorpótló kevésbé ártalmas a fogakra, mint a granulált cukor. Véleményük szerint a stevia „fogbarát” volta szisztémás klinikai vizsgálatokkal még nem megfelelően bizonyított.


A steviát (magyarul: jázminpakóca) a Stevia Rebaudiana Bertoni nevű, őshonos dél-amerikai cserje leveleiből szteviol-glikozidok kivonásával gyártják. A stevia növény leveleinek az édes ízéért ezek az összetevők felelősek, melyek 400-szor édesebbé teszik a steviát, mint maga a szukróz (szukróz=organikus anyag, közismert nevén asztali cukor vagy szaccharóz).

A steviát eddig igen erős édesítő hatása ellenére a dentális egészség szempontjából veszélytelennek minősítették. Ez tette lehetővé, hogy a konvencionális szintetikus édesítőszerekkel és a granulált cukorral szemben alternatívaként szolgáljon és így nagyon sok gyártócég kezdte el használni élelmiszer termékeiben, úgy hirdetve a steviát, mint kalóriamentes és fogbarát édesítőszert.

A német fogorvosok azonban mostanában vitatni kezdték azt a megállapítást, hogy a steviának fogbarát tulajdonságai lennének. Véleményük szerint ezt a tudományos vizsgálatok nem támasztják megfelelően alá. A szokásos cukortermékek a szuvas fogban (caries) lévő baktériumokat tápanyaggal látják el, viszont a stevia egyáltalán nem jelent a számukra tápanyagforrást.

E tekintetben a stevia nyilvánvalóan hasznosabb a dentális flóra egészsége szempontjából, összehasonlítva a granulált cukorral vagy a mézzel. Ezzel egyidejűleg a német helyi fogászati szövetség arra figyelmezteti a nyilvánosságot, hogy ne hanyagolják el az orális higiéniát. Még akkor is, ha a stevia fogszuvasodást gátló tulajdonságai már bizonyítást nyertek volna, a dentális higiénia továbbra is elengedhetetlen fontosságú.

2010-ben az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság értékelte a stevia, mint élelmiszeriparban alkalmazott édesítőszer használatának a biztonságosságát. A toxikológiai teszt eredményeiből a vizsgáló bizottság tagjai azt a következtetést vonták le, hogy a legalább 95 %-ban szteviol-glikozidokat tartalmazó stevia édesítőszer nem karcinogén (nem rákkeltő), nem genotoxikus (nem változtatja meg a DNS által tárolt genetikai információkat), illetve nem társul semmilyen reproduktív vagy fejlődési toxicitással.

Ennek alapján a steviát élelmiszerekben történő felhasználásra biztonságos anyagként klasszifikálták. Az Európai Hatóság napi 4 mg szteviol-glikozid bevitelt tart az ajánlásaiban elfogadhatónak. 2011. decemberében a steviát Európában az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta, mint élelmiszer adalékanyagot.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelete a saját áttekintő információira és az élelmiszeripar által beterjesztett adatokra alapozva azt a következtetést vonta le, hogy nincs oka arra, hogy bizonyos finomított stevia készítmények élelmiszerekben való használatát elutasítsa. 2009-ben meghatározták, hogy a Rebiana – ami egy nagy tisztaságú Rebaudiosid-A, vagyis a szteviol-glikozidok egyik típusának a kereskedelmi neve és egyben a stevia növény leveleiben a legfontosabb hatóanyag – az általános gyakorlatban is elfogadható élelmiszerekben és üdítőitalokban való használatra.

A Nemzetközi Stevia Tanács szerint – ez egy globális kereskedelmi társaság, amely azon cégek érdekeit képviseli, akik a stevia termékek gyártásában érintettek – 2004 és 2008 között több mint 2.000-féle, steviával édesített terméket vezettek be a világpiacra. A Tanács azt is megállapította, hogy a szteviol-glikozidok használatát rengeteg ország engedélyezte, beleértve Argentínát, Ausztráliát, Brazíliát, Kínát, Kolumbiát, Japánt, Koreát, Malaysiát, Mexikót, Új-Zélandot, Paraguay-t, Perut, Oroszországot, Svájcot, Taiwant, Ukrajnát és Uruguay-t.

Az olyan globális gyártócégek, mint a Coca- és a Pepsi-Cola, már be is vezették az amerikai piacon a steviával édesített alternatív termékeiket, a cukor-alapú üdítőitalok mellett. Az európai termelők szintén bevezettek hasonló termékeket. Például, az Andechser, egy ökológiai tejtermék-ellátó német cég 2011. óta forgalmazza a steviával édesített bio-joghurt termékeit.


Címkék: stevia, cukorpótló, fog, fogsor, cukor, fogászat, fogorvos, üdítő
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!