A spermium minőségi kontrolljának titkai


A Yale Egyetem kutatói felfedezték, hogy a „genom őre” hogyan felügyeli a spermium termelés minőségi kontrollját – és talán nagyon sok más sejtjét is. A kutatásról szóló beszámoló az angol „Aktuális Biológia” c. szakfolyóirat online változatán jelent meg, amely szerint a kutatás eredményei megnyitják az utat a születésszabályozás és a termékenységi kezelések potenciális fejlesztésének az új formái felé – és új utakat nyitnak a rák nagyon sok típusa ellen folyó küzdelemben is.


A spermium és egyéb sejtek egyfajta ellenőrzési folyamaton mennek keresztül, amelyet egy kulcsfontosságú szabályozó gén, a p53 indít meg, amely elrendeli a sérült DNS-t tartalmazó sejtek elpusztítását. A génnek ez a képessége az, amiért a „genom őre” titulust kapta és a p53 gén károsodása a rák nagyon sok típusánál megfigyelhető.

A kutatók kísérleti egereken tanulmányozták a spermiumok termelődését:

„Azonosítottuk a p53 gén új főnökét, amely a p53 gént oly módon kontrollálja, amelyet már korábban is feltételeztünk, de eddig nem tudtuk állatokon bizonyítani.” – magyarázza Haifan Lin, sejtbiológia és genetika professzor, a Yale Őssejt Központjának az igazgatója és egyben a kutatási publikáció senior szerzője.

A Yale kutatói teamje azt állapította meg, hogy a több mint 1500 mikro-RNS molekulából, amelyek érintettek nagyon sok celluláris (sejtszintű) folyamatban, a „Pumilo-1”-nek elnevezett szabályozó nyolcat kontrollál, amelyek interakcióba lépnek a p53 génnel a spermium termelés során. Amikor a Pumilo-1-et törlik az egerekből, a spermium termelés és a termékenység lecsökken, mivel a p53 túlaktiválttá válik és túl sok spermium elpusztítását rendeli el. A mechanizmus kulcsfontosságú szerepet játszhat a férfi termékenységben, de nagyon sok más biológiai folyamat részese is lehet, mivel a DNS védelme létfontosságú az élet szempontjából.

„Ez egy kritikus fontosságú kapuőrző mechanizmus, amely engedi a rossz sejtek megölését, de a jó sejtekét nem. Ugyanez a folyamat játszódhat le más szövetekben is, pl. a rákos daganatban.” – összegezte Lin professzor.


Címkék: sperma, DNS, születésszabályozás, termékenység, rák, daganat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!