A skizofrénia és az epilepszia kölcsönösen kialakulhatnak egymásból

Úgy tűnik, hogy a skizofrénia és az epilepszia egymásból kölcsönösen kialakulhatnak. Kínai/taiwani kutatók megerősítették ezt a kapcsolatot, amikor egy vizsgálat során megállapították, hogy az epilepsziás betegeknél hatszor nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a skizofrénia, míg a skizofréniában szenvedő betegek körében nyolcszor nagyobb volt az epilepszia kialakulásának a valószínűsége.

A kínai/taiwani kutatók vizsgálatukról az „Epilepszia” című, a „Nemzetközi Szövetség az Epilepszia Ellen” (ILAE) elnevezésű szervezet szakfolyóiratában számoltak be.
 
Korábbi vizsgálatok már azt sugallták, hogy az epilepsziával diagnosztizált betegek körében a pszichózis sokkal gyakrabban fordul elő és úgy tűnt, hogy erős kapcsolat van a skizofrénia és az epilepszia között. A betegségre való nagyobb hajlam hasonló lehet mindkét kórkép esetén vagy feltehetően közös genetikai, környezeti és neurobiológiai okaik vannak.

Korábban jó néhány kutatás igazolt már kapcsolatot a depresszió, a hangulatzavarok és az epilepszia között mindkét irányba (vagyis egyik kórkép a másikból kifejlődhet és fordítva is), de ez volt az első olyan kutatás, amely a skizofrénia és az epilepszia ilyen összefüggését vizsgálta.

Vizsgálatuk során a publikáció vezető szerzője, Dr. I-Ching Chou, a kínai Orvostudományi Egyetem Kórházának a munkatársa, egyben a taiwani székhelyű (Taichung) Kínai Orvostudományi Egyetem segédprofesszora és munkatársai a „Taiwani Nemzeti Egészségügyi Biztosítás” adatbázisából emeltek ki és elemeztek adatokat. 5.195 fő, skizofréniában és 11.527 fő, epilepsziában szenvedő beteg adataira bukkantak, akiket 1999. és 2008. között diagnosztizáltak külön-külön a kórképekkel.

Mindkét betegcsoport összepárosítását követően, kor és nem szerint kiszűrve az egyik kórképben sem szenvedő kontrollcsoportot, a tudósok azon skizofrén betegcsoport előfordulási arányát és kockázatát elemezték, akiknél később epilepszia is kifejlődött, illetve azon epilepsziában szenvedő csoportot, akiknél viszont később a skizofrénia fejlődött ki.

Az elemzések eredményei az alábbiakat mutatták:

  • A skizofrénia csoportnál magasabb volt az epilepszia előfordulásának az aránya, mint a kontrollcsoportban (6.99, szemben az egy év alatt 1000 főre eső 1.19 fővel) és csaknem nyolcszor nagyobb volt az epilepszia kifejlődésének a valószínűsége.

  • Hasonlóképpen, az epilepszia csoportnál magasabb volt a skizofrénia előfordulásának az aránya, mint a kontrollcsoportnál (3.53, szemben az évi 1000 főre eső 0.46 esettel) és csaknem hatszor nagyobb volt a valószínűsége a skizofrénia kifejlődésének.

  • Az epilepsziás férfiak körében enyhén magasabb volt a skizofrénia aránya, mint az epilepsziás nőknél.

A kutatók megállapították, hogy eredményeik erős kétirányú kapcsolatot mutatnak a skizofrénia és az epilepszia között.

„Lehetséges, hogy ez a kapcsolat a betegségek közös patogenezisének (kórfejlődés) köszönhető, mint pl. a genetikai hajlam és a környezeti tényezők, de a patológiás mechanizmusok további kutatása szükséges.” – mondta Dr. Chou.


Címkék: kína, taiwani, skizofrénia, epilepszia, agy, hangulat, depresszió, kapcsolat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!