A sikeres parodontális terápia csökkentheti a koraszülések kockázatát

Amerikai kutatók szoros kapcsolatot találtak a sikeres fogínykezelések és a koraszülések valószínűségének csökkenése között – adja hírül a „BJOG: Egy Nemzetközi Szülészeti és Nőgyógyászati Szakfolyóirat” c. tudományos szaklap.

Az anya oldaláról a koraszülések megnövekedett arányával számos kockázati faktor hozható összefüggésbe, többek között:

  • A várandós nő alacsony testtömeg-indexe,

  • Rendszeres alkoholfogyasztása, és

  • Dohányzása.

Egy friss kutatás arról számol be, hogy a szájüregi fertőzések szintén felelősek az amerikai koraszülési ráta növekedéséért. A vizsgálatba 322 terhes nőt vontak be, és mindannyiuknak fogínybetegsége volt. A kismamákat két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai gyökértisztító kezelésben - fogkőtisztítás (depurálás) és gyökérsimítás – részesültek, melynek során fogaikat az íny alatt és az íny felett is megtisztították a lerakódott fogkövektől és plakkoktól, továbbá különböző, szájhigiéniával kapcsolatos instrukciókkal is ellátták őket, míg a másik csoportba sorolt kismamákat kizárólag szájhigiéniai instrukciókkal látták el.

A koraszülési arány mindkét csoportban nagy volt, 52,4 % a fogászatilag nem kezelt nők körében, szemben a kezelésben részesült nők 45,6 %-os koraszülési arányával. Ezek a különbségek tehát statisztikailag nem jelentősek.

A kutatók azonban azt is megvizsgálták, vajon a sikeres parodontológiai kezelések összefüggésben álltak-e a koraszülési aránnyal. A kezelésben részesült várandós nőket 20 héttel a kezelések után megvizsgálták, és a fogászati kezelések sikeresnek minősültek: csökkent a fogínygyulladás és a fogak elvesztésében sem volt növekedés. A közül a 160 fő kismama közül, akik fogászati ellátást kaptak, 49 főnél az ínykezelések sikeresnek bizonyultak és közülük mindössze négynek volt koraszülése (8 %). Ezzel szemben, abból a 111 fő várandós kismamából, akiknél a fogászati kezelések sikertelennek bizonyultak, 69 nő koraszülött gyermeket hozott világra (62 %!). Ez a különbség már statisztikailag is rendkívül jelentős.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a terhes nők, akiknél a depurálás és gyökérsimítás nem hozott javulást, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel hoztak világra koraszülött csecsemőket, mint azok, akiknél a fogászati kezelések javulást hoztak. A vizsgálatba bevont 322 kismama átlag életkora 23,7 év volt, 87,5 %-uk afroamerikai volt, és közülük 90 % nem részesült professzionális fogtisztításban.

A Pennsylvania Egyetem Parodontológiai Részlegének professzorasszonya és egyben a publikáció vezető szerzője, Marjorie Jeffcoat az eredményekhez a következő kiegészítéseket fűzte: „Kutatócsoportunk nagyon izgatott volt a vizsgálat eredményét illetően. Először is, ezek az adatok azt mutatják, hogy a terhes nők biztonsággal részesülhetnek parodontológiai kezelésben, amely általános egészségi állapotukat is javítja. Másodszor, a várandós nők magas kockázatú csoportjában, mint azoknál is, akik részt vettek a vizsgálatunkban, a sikeres parodontális kezelés, ha a hagyományos szülészeti gondoskodás részeként nyújtják azt, csökkentheti a koraszülések előfordulásának gyakoriságát. Legközelebb azt kívánjuk tanulmányozni, az antimikrobiális hatású szájöblítőknek milyen szerepük van a koraszülések számának csökkentésében.”

A BJOG szakfolyóirat főszerkesztője, Philip Steer professzor a következő véleményének adott hangot:

„Kutatók már korábban is jelezték, hogy a súlyos fogíny fertőzések következtében a kismamák szervezetében megnő a prosztaglandin és a tumor nekrózis faktor (TNF) termelődése, ezek olyan vegyületek, amelyek a koraszülésekkel vannak összefüggésben. Ez a friss kutatás most megmutatta, milyen szoros összefüggés van a sikertelen parodontális kezelések és a koraszülések aránya között. Azonban, nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a kutatásban részt vett nők 69 %-ának szervezete a kapott fogászati kezelésekre sikertelenül reagált. Éppen ezért, hatékonyabb kezelési módokat kell kigondolni, mielőtt még arról győződnénk meg, hogy a sikeres fogászati kezelés javítja a koraszülési mutatókat, hiszen az esetek mögött olyan háttértényező is meghúzódhat, hogy kezelt kismamák körében a fogínygyulladás szintje elég alacsony volt ahhoz, hogy esetleg magától is elmúljon. Nagyon fontosnak tartom, hogy a várandós nők a terhesgondozás részeként a fogászati kezelések jelentőségével kapcsolatosan is felvilágosítást kapjanak, bár azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy nagyon sok más, a koraszülésekért felelős kockázati tényezővel is foglalkozni kell, így például az anya terhesség alatti dohányzásával és alkoholfogyasztásával, de túlsúlyának veszélyeivel is.”


Címkék: fogíny, szájüreg, terhesség, fogkő, depurálás, szájhigiénia, koraszülés, fogászat
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!