A sensorineurális hallásvesztés kezelése

Japánban a hirtelen sensorineurális hallásvesztés (angol rövidítése: SSHL) kezelésére egy új terápiás eszközt fejlesztettek ki.

A japán kutatók az eredményeikről beszámoló publikációt az Egyesült Királyságbeli BioMed Központ „BMC Medicine” (orvostudományi) szakfolyóirata online változatán tették közzé. Ebben beszámolnak az inzulinszerű növekedési faktor-1 (angol rövidítése: IGF1), helyileg alkalmazott gél előzetes klinikai vizsgálatainak pozitív eredményeiről.

Amerikában a kórkép miatt évente 40.000 ember veszíti el a hallását és válik siketté, rendszerint a középkorúvá válás időszaka elején. A hallásvesztés kialakulásának több oka is lehet, és a hallásvesztés formája is többféle. A hallásvesztés legfőbb oka rendszerint a normál hangérzékelő képesség csökkenése. Vezetéses hallásvesztésnek nevezzük azt a kórképet, amikor egy hang nem képes a diszfunkcionáló külső fülön tökéletesen áthaladni. A sensorineurális hallásvesztés azt jelenti, hogy a fülcsigán belüli érzékelő idegsejtek valamelyike a normálistól eltérő módon funkcionál.

Takayuki Nakagawa, a japán Kyoto Egyetem kutatója és munkatársai 25 fő olyan betegen tesztelték a gélt, akik SSHL kórképben szenvednek, és a szisztémás glükokortikoszteroidokkal történő normál kezelésre nem reagálnak. A japán kutatók véleménye szerint: „Az eredmények azt jelzik, hogy a helyileg alkalmazott IGF1 gél (zselatin-hidrogél formájában) biztonságos, és hatékonysága megfelelt, vagy meg is haladta a hiperbárikus oxigénterápia (100 %-os, megnövelt nyomású oxigén belégzése) hatékonyságát, amelyet a vizsgálat során kontrollterápiaként alkalmaztunk. Mindez azt sugallja, hogy a helyileg alkalmazott IGF1 gél hatékonyságának további értékelését már randomizált (véletlenszerű kiválasztás) klinikai vizsgálatok keretében folytathatjuk.”

A teszt-kezelés után 12 héttel a résztvevő betegek 48 %-a hallásjavulásról számolt be, ez az arány 24 hét elteltével már 56 %-ra növekedett. A vizsgálat során semmilyen káros mellékhatást nem figyeltek meg a kutatóorvosok.

Ez volt az első eset, hogy a hallásvesztés gyógyításában a növekedési faktorok szerepét vizsgálták. Dr. Nakagawa szerint annak ellenére, hogy egyes SSHL kórképben szenvedő betegeknél a szisztémás glükokortikoidok alkalmazása eredményes, a betegek mintegy 20 %-a azonban semmilyen javulást nem mutat. A helyileg alkalmazott IGF1 zselatin-hidrogélt a teszt-kezelés során a betegek jól tolerálták, és hatékony terápiának is bizonyult.


Címkék: sensorineurális hallásvesztés, hallás, érzékelés, érzék, siket, hang
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!