A rövidebb és intenzívebb sugárterápia átalakíthatja a korai stádiumú emlőrákos betegek radioterápiáját

Kanadai kutatók követéses vizsgálatai szerint az emlőrák korai stádiumában a nőbetegek koncentrált, három hetes sugárterápiája éppolyan hatékony, mint a standard időtartamú, öt hetes kezelés.

A kutatócsoportot az Ontario Állam-beli McMaster Egyetem onkológiai kutató professzora, Dr. Timothy Whelan vezette. A kutatási eredményről már februárban megjelent publikáció egy neves orvosi folyóiratban, valamint „A Terápiás Radiológia és Onkológia Amerikai Társasága” megtartott találkozóján már ismertették az eredményeket.
 
A lefolytatott kutatás alapján az orvosok azt a konklúziót vonták le, hogy azoknál a kiválasztott és a kutatásban részt vett nőbetegeknél, akik emlőmegtartó sebészeti beavatkozáson estek át, egy rövidebb és sokkal intenzívebb terápiás kurzus éppen olyan biztonságos és hatékony, mint a standard, 5 hetes kezelés.

A tudósok az általuk vizsgált és lefolytatott 3 hetes kezeléseket „gyorsított, hipofrakcionált teljes emlő sugárkezelés”-nek nevezik. Az így kezelt nőbetegeknél egy évtizeddel a kezelések után a mellékhatások és a rák kiújulásának kockázata igen alacsony. Éppen ezért, ez a kezelés éppolyan kielégítőnek tekinthető, mint az emlődaganat eltávolítását célzó sebészeti műtét után adott standard, 5 hetes sugárterápiás kezelés.

A professzor szerint a kutatás alapján levont következtetésük nemcsak Kanadában, Észak-Amerikában, de az egész világon át fogja alakítani az emlőrákos betegek kezelését.

A professzor, aki egyébként a kanadai Hamilton Egészségügyi Tudományok Intézetének Rák Központjában radiológiai onkológusként végzi kutatómunkáit, ezt a határozott kijelentését a következőkkel magyarázza: „Eredményünk kétszeres győzelmet jelent: egyrészt a rövidebb, intenzív kezelés a betegek számára megfelelőbb, másrészt jóval kisebb a költségvonzata, mint a standard kezeléseké.”

Az emlőrák korai stádiumában még nagyon sok nőbetegnek van lehetősége arra, hogy olyan műtéten essen át, ahol eltávolítják a tumort és az emlőket is megtartják (emlőmegtartó terápia). Általánosságban, először az ún. lumpektómia sebészeti beavatkozással csupán a rákos csomót távolítják el, megőrizve a teljes emlőt. A műtétet sugárterápia követi, melynek feladata a megmaradt ráksejtek megölése. (Az emlőmegtartó műtét a sugárterápiával kiegészítve azonos túlélést eredményez, mint a teljes emlőt eltávolító műtét. Ezért az emlőmegtartó műtét és a kiegészítő sugárkezelés az elsősorban választandó beavatkozás, ha a rák stádiuma ezt megengedi.)
 
A kutatásba az orvosok véletlenszerűen választottak be a kanadai Ontario és Quebec tartományok területéről 1.234 fő nőbeteget, akiket vagy gyorsított radioterápiával, vagy standard sugárterápiával kezeltek, mégpedig 1993. áprilisa és 1996. szeptembere között. Ezek után 12 éven át követték a kezelt betegek sorsát, azzal a céllal, hogy lássák, a gyorsított teljes emlő sugárterápia volt-e olyan hatékony, mint a standard sugárterápiás kezelés.

10 évvel a kezelések után, az emlőrák 6,2 %-os arányban újult ki azoknál a nőbetegeknél, akiket a gyorsított sugárterápiával kezeltek. A standard terápiában részesült betegeknél ez az arány 6,7 % volt. A betegek mindkét csoportjában a sugárkezelések kozmetikai kimenetele jó, vagy kiváló volt.

Whelan professzor közölte, jelenleg a kutatások e témában arra irányulnak, hogy lehet-e még rövidebb az intenzív terápia. Elmondása szerint: „éppen a közepén vagyunk egy következő kutatásnak, melyben az intenzívebb és még rövidebb sugárterápia hatását vizsgáljuk. Már most elmondhatom, hogy pozitív eredményeket tapasztalunk.”

 

Címkék: emlőrák, daganat, tumor, radioterápia, sugárterápia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!