A rákhalandóság magasabb az amerikai férfiak, mint a nők körében

Nagyobb a férfiak kockázata, hogy egy rákbetegségben meghalnak, mint a nőké, legfőképpen azért, mert a férfiak kezdeti kockázatai magasabbak, és általában akkor diagnosztizálják őket, amikor a rák már előrehaladott stádiumban van – tárja fel az amerikai Nemzeti Rák Intézet tanulmánya, amely a „Rák, Epidemiológia, Biomarkerek és Prevenció” c. szakkiadványban jelent meg.

A tanulmányt összeállító kutatók egy olyan adatbázist elemeztek ki, amely 36 különböző típusú rákbetegség részleteit tartalmazza, és 2006-ig bezárólag egy 30 éves időszakot ölel fel.

A nőknek mindössze 5 ráktípus esetében volt magasabb az elhalálozási rátájuk, beleértve az epehólyag-, a pajzsmirigy- és az emlőrákot.

A legmagasabb férfi-nő arány az ajakrák esetében mutatkozott – minden egyes ajakrákban szenvedő nőre 5.5 férfi jutott, ezt követte a nyelőcsőrák, ahol a férfi-nő arány 4:1-hez volt. A férfiak azon kockázata, hogy leukémiában halnak meg, kétszeres volt a nőkével összehasonlítva. Tüdőrákban a férfi-nő elhalálozási arány a következő: 2,3:1-hez. A tüdőrák mindkét nem esetében a vezető haláloknak számít.

Michael Cook kutató szerint a férfiak magasabb rákhalandóságának legfőbb oka a kockázatban rejlik – a férfiaknál egyszerűen eleve nagyobb a kockázata valamilyen rákbetegség kifejlődésének, mint a nőknél. Élete során minden 12 férfiból egynél fejlődik ki például tüdőrák, összehasonlítva a nőket jellemző 16:1-hez aránnyal.

Ugyancsak több nőnél diagnosztizálják a rákot korai stádiumban, szemben a férfiakkal, akikre a késői stádiumban való diagnosztizálás a jellemző. Márpedig a korábban diagnosztizált rákbetegség jóval hatékonyabban kezelhető. A férfiak szervezete jobban ki van téve a dohányfüst és a virális (vírusos) fertőzéseknek, állítják a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy egyes fizikai különbségek, mint pl. a nemi kromoszómák és hormonok, szintén szerepet játszhatnak a fentiekben.

A férfiak magasabb mortalitási rátája nem egy, hanem számos tényező következménye, beleértve a tumor viselkedését, a szűrés elmaradását, egyéb betegségek egyidejű fennállását (komorbiditás) és az orvos felkeresésétől való vonakodást. Legalább a férfiak egyharmada nem jár rendszeres orvosi ellenőrzésekre, ez az arány az USA-ra jellemző, de a világ egyéb részein is hasonló a helyzet.

Az Amerikai Rák Társaság szerint minden, az USA-ban bekövetkezett négy halálesetből egyet rákbetegség okoz – a szívbetegség után tehát a rák a halál legfőbb okozója. A Társaság becslése szerint 2011. év végére megközelítőleg 1.6 millió amerikai betegnél diagnosztizálnak rákot, és közülük 600.000 fő hal majd meg.


Címkék: rák, daganat, halálok, kórokozó, vírus, férfi, nő, stádium
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!