A prosztatarák kezelés félbeszakítása megrövidítheti az életet


A prosztatarák hagyományos kezelésének az időszakonkénti szüneteltetése megrövidítheti a férfiak életét – állítják egy friss jelentésben amerikai kutatók. Egy nagyszabású vizsgálat során a szünetelő hormonterápia kevésbé hatékonynak bizonyult számos metasztatikus (áttétes) prosztatarákban szenvedő férfi betegnél, mint a folyamatos terápia.


„Az eredmények feltűnőek és meglepőek, mivel szembemennek a hagyományos hiedelmekkel.” – mondja Dr. Maha Hussain, a Michigani Egyetem Komprehenzív Rákközpontjának orvostudományi és urológiai professzor asszonya, egyben a vizsgálat vezető kutatója.

A prosztata vagy más néven dülmirigy a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el. A húgycső kezdeti szakasza a dülmirigy közepén halad keresztül. Váladéka is táplálja a spermiumokat, hígítja az ondót és részét képezi az ejakulátum folyadékának. A prosztata funkciója azonban nem kötődik szorosan a termékenységhez, így egy férfi akkor is képes utódot nemzeni, ha a dülmirigyét eltávolították.

Egy másik kutatás megállapította, hogy a Johnson & Johnson cég Zytiga nevű új gyógyszere – amelyet az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet, az FDA 2011-ben hagyott jóvá az olyan előrehaladott (áttétes) prosztatarákban szenvedő betegek kezelésére, akik nem reagálnak a konvencionális hormonterápiára – a betegek szélesebb körének segíthet, ha a gyógyszert a betegség korai vagy még nem előrehaladott stádiumában adják. A Zytiga generikus neve abirateron; hatását azzal fejti ki, hogy blokkolja a 17 alfa-hidroxiláz/C 17,20 liáz (CYP17A1) enzim aktivitását.

A Zytiga használata jelentős mértékben késleltette a rák rosszabbodását és úgy tűnik, hogy meghosszabbítja a betegek életét, habár ennek pontos meghatározásához sokkal több időre van szükség. A két különböző vizsgálat eredményeit a kutatók az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság 2012. évi találkozóján (Chicago, június) prezentálták.

Dr. David I. Quinn, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója úgy véli, hogy becslések szerint évente 250-350 ezer prosztatarákos amerikai férfi részesül hormonterápiában. Az ilyen terápia évekig is tarthat és olyan gyógyszerek használatát foglalja magában, amelyek elsősorban a férfi szervezet tesztoszteron, de egyéb hím nemi hormon (androgének) termelését is elnyomják, mely hormonok a prosztatarák növekedését serkentik.

Az éveken át tartó kezelés azonban mellékhatásokat okoz – például a libidó (szexuális vágy) és a potencia elvesztését, bőrpirosodást, hőhullámokat és súlygyarapodást -, így nagyon sok férfi és kezelőorvosuk hajlamos a terápia időszakonkénti szüneteltetésére.

Korábbi kutatások alapján az orvosok úgy gondolták, hogy az ilyen szünetelő terápia nagyjából éppolyan hatékony, mint a folyamatos kezelés. Azonban a friss kutatás most először igazolta azt, hogy a terápia felfüggesztésének megvan a maga ára. A kutatást az amerikai Nemzeti Rák Intézet szponzorálta és több mint 1.500 fő, áttétes prosztatarákban szenvedő férfit vontak be.

A kutatást követően a randomizált, véletlenszerűen beválogatott betegekből álló csoport tagjai átlagos túlélési ideje 5.1 év volt, összehasonlítva a folyamatos hormonterápiában részesült betegek átlagos, 5.8 éves túlélési időszakával.

A különbség a minimálisan beteg férfiak alcsoportjában erőteljesebb volt. Azoknak az átlagos túlélési ideje, akik ebben az alcsoportban szünetelő hormonterápiában részesültek, 5.2 év volt, szemben azoknak az átlagosan 7.1 éves túlélési idejével, akik folyamatos terápiában részesültek. Az extenzív betegségben szenvedő férfiak a szünetelő terápia alkalmazása mellett 6 hónappal tovább éltek, de a különbség statisztikailag nem tekinthető jelentősnek.

A bostoni Dana-Farber Rákintézet Húgy- és Ivarszervi Onkológiai Lank Központjának az igazgatója, egyben a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora, Dr. Philip W. Kantoff – aki egyébként a kutatásban nem vett részt – elmondta, hogy az eredmények nem vonatkoztathatóak az áttét nélküli betegekre, akik szerencsére a hormonterápiában részesülő betegek nagyobb csoportját alkotják. A professzor véleménye szerint ezen férfiak számára a szünetelő terápia az ésszerű opció. Hozzátette, hogy az áttétes prosztatarákban szenvedő férfiak esetében is alkalmazható a szünetelő terápia azzal a céllal, hogy javítsák az életminőségüket.

A másik kutatás tárgyát képező Zytiga gyógyszert a múlt évben az FDA csak azon végstádiumú prosztatarákos betegek kezelésére hagyta jóvá, akiknél előzőleg „docetaxel” kemoterápiát alkalmaztak. Sajnos azonban nagyon sok férfi beteg nem engedélyezi a kemoterápia alkalmazását, a mellékhatások miatt. Éppen ezért a kutatás során a Zytiga-t olyan előrehaladott stádiumú prosztatarákos férfiakon is tesztelték, akik előzőleg nem részesültek kemoterápiában. Az eredmények tükrében fogja a Johnson & Johnson cég erre az alkalmazásra is megkérni az FDA jóváhagyását.

A kutatásba – melyet a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) onkológusa, Dr. Charles Ryan vezetett – 1.088 fő olyan prosztatarákos beteget vontak be, akiknél a rák már a test különböző részeibe áttétet képzett és szervezetük többé nem reagált a hormonális terápiára. A férfiak fele Zytiga-t kapott prednison (szteroid) kíséretében, mely utóbbit azért kapták, hogy csökkentse a Zytiga mellékhatásait; a résztvevők másik fele placebot és prednisont kapott.

A Zytiga használata több mint a felére csökkentette a rák stádiuma előrehaladásának a kockázatát – ezt a mérőeszközt „kockázati rátának” nevezik. A kontrollcsoportban (placebo+prednison) lévő férfiak állapota átlagosan 8.3 hónap múlva kezdett csak rosszabbodni. A Zytiga+prednison csoport esetében ez az átlagos időtartam Dr. Ryan becslései szerint 16 hónap körül lenne, ennek pontos meghatározására azonban nem került sor.

A Zytiga azon betegek esetében, akiknek a kutatás kezdetén nem vagy csak kevés tünetük volt, meghosszabbította azt az időszakot, amelyet a betegek fájdalommentesen tölthettek, mielőtt a fájdalomcsökkentéshez már gyógyszer használatára illetve kemoterápia alkalmazására lett volna szükség.

A kockázati ráta alapján a túlélés növekedésének a trendje erősödött, miközben az elhalálozás kockázata 25 %-kal csökkent. A kontrollcsoportba tartozó férfiak átlagos túlélési ideje 27.2 hónap volt. A Zytiga+prednison csoportba tartozó betegek esetében ez az átlagos túlélési időszak egyelőre nem ismert, mert az eredmény pont azon határ alá esett, amely statisztikailag már megfelelő lenne a túlélési előny bizonyításához. Ennek ellenére Dr. Ryan szerint a klinikusok nagy többsége az eredmény megismerése után mégis szignifikáns előnyről beszélne.

Az eredmények nagyobb versenyhelyzetet teremthetnek a 2010. áprilisa óta az FDA engedélyével használt Provenge gyógyszer számára. A Provenge-t (hatóanyaga: sipuleucel-T) a Dendreon biotechnológiai cég fejlesztette ki. Olyan terápiás vakcina, amelyet minden egyes prosztatarákos beteg számára egyedien kell előkészíteni. Az FDA a prosztatarák késői stádiumában való használatra – a kemoterápiát megelőzően - hagyta jóvá.

A prosztatarák stádiumait az ún. TNM rendszer segítségével határozzák meg, amely a tumor növekedését és kiterjedését veszi figyelembe. Későinek számít a III. és a IV. stádium. Az I-II. stádiumra az jellemző, hogy a tumor még a dülmirigyen belül van és ott növekszik, míg a III. stádiumban már a prosztatán kívülre, de csak a szomszédos szövetekre vagy szervekre (pl. ondóhólyag) terjed. A IV. stádiumban a tumor már az egész szervezetben áttétet képezhet, leggyakrabban a nyirokcsomókba, a májba, a tüdőbe és a csontokra terjednek át a rákos sejtek.

„Az eredmények impozánsak és arra fogják késztetni az onkológusokat, hogy hamarosan a Zytiga orális gyógyszert használják. Ez pedig igen nagy kihívást fog jelenteni a Provenge vakcinával szemben.” – állapította meg a Citigroup biotechnológiai elemzője, Yaron Werber.


Címkék: prosztata, rák, daganat, tumor, terápia, hormonterápia, kezelés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!