A prediabéteszes férfiak tesztoszteron hormonszintje súlycsökkentés révén növelhető


Egy friss amerikai kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentés a prediabéteszes (cukorbetegséget megelőző, ún. inzulinrezisztens, IR) állapotban lévő középkorú férfiak alacsony tesztoszteronszintjét több mint 50 %-kal növelheti. A kutatásba közel 900 fő, prediabéteszes középkorú férfit vontak be, akik részt vettek az ún. „Diabétesz Prenvenciós Progam”-ban.


A program - amelyet az USA-ban hajtottak végre – végkövetkeztetése az volt, hogy a 2-es típusú cukorbetegség magas kockázatának kitett férfiak körében a betegség kifejlődése súlycsökkentés révén késleltethető vagy akár meg is akadályozható.
 
A legtöbb túlsúlyos férfi esetében, akik hajlamosak az alacsony tesztoszteronszint kialakulására, a szerzők azt tűzték ki célul, hogy megállapítsák, a súlycsökkentésnek mik lehetnek a következményei ezeknél a férfiaknál.

A kutatók a vizsgálatból kizárták azokat, akiknél jelen volt a hipogonadizmus kórkép, valamint azokat is, akik olyan gyógyszereket szedtek, amelyek interferálhatnak a tesztoszteronszinttel. A hipogonadizmus kórkép a herefunkciók elégtelen működését jelenti, melynek következménye a tesztoszteron és a visszacsatolás következtében a hipofízis, az agyalapi mirigy által termelt gonadotróp hormonok – FSH és LH – szintjének a csökkenése, olyan tünetek kíséretében, mint pl. az alacsony spermiumszám, a nem megfelelő erekció, a csökkent libidó és a megnagyobbodott emlők.

A 891 fő, felnőtt férfi résztvevő közül véletlenszerűen (randomizált) választották ki azokat, akik az alábbi három kezelés valamelyikét kapták:

1.) Metformin csoport: 305 fő kapta a cukorbetegség elleni metformin gyógyszert.

2.) Új életmód csoport: 293 férfit vontak be az életmód változtató programba. Ők minden héten 150 percet mozogtak, továbbá alacsony zsír- és alacsony kalóriatartalmú diétán voltak.

3.) Placebo csoport: 293 fő kapott inaktív placebo tablettákat.

A vizsgálat végén a kutatók megállapították, hogy a prediabétesz állapotában lévő, túlsúlyos vagy elhízott férfiak körében gyakori az alacsony tesztoszteronszint. A kutatás kezdetén négyből egy férfinál volt alacsony a tesztoszteron hormonszint, konkrétan 300 nanogramm/dl alatti. Ez az összes, vizsgálatba bevont 891 fő 25 %-át, azaz 223 férfit jelentett.

Az egyéves időtartamú kezeléseket követően az orvosok az alábbiakat jelentették:

1.) Metformin csoport: A csoport összes tagja közül az egyéves kezelési időszak kezdetén 61 főnél volt alacsony a tesztoszteronszint, ez az időszak végére 34 főre csökkent (20 % vs. 11 %).

2.) Új életmód csoport: A csoportban a kezelés megkezdésekor 73 főnél volt alacsony a tesztoszteronszint, ez a szám az egyéves kezelés végére 70 főre csökkent (24.8 % vs. 23.8 %).

3.) Placebo csoport: A kezelés kezdetén a csoportban 75 férfinál volt alacsony a hormonszint, a kezelés végére ez a szám 72-re csökkent (25.6 % vs. 24.6 %).

Az életmód változtató csoportban lévő férfiak átlagosan 7.7 kg súlyt veszítettek az egyéves időszak alatt. Ahogy a résztvevők tesztoszteronszintje növekedett, a testsúly és a derékméret úgy csökkent.

A kutatásról szóló publikáció társszerzője, Dr. Frances Hayes, a dublini St. Vincent Egyetemi Kórház professzor asszonya az alábbiakat mondja: „A súlycsökkenés nemcsak annak a kockázatát mérsékli, hogy a prediabéteszes férfiak állapota diabétesszé progrediáljon, de láthatóan fokozza a férfi szervezet tesztoszteron hormon termelését is.”

Dr. Hayes azt is javasolja, hogy az orvosoknak az alacsony tesztoszteronszintű és elhízott férfiakat először a fogyásra és a testmozgásra kell rábírniuk, mielőtt a tesztoszteron hormonpótló terápiát javasolnák számukra a hormonszint növelése érdekében.

  • Mit jelent a prediabétesz?

A prediabétesz olyan kóros állapotot jelöl, amikor a vércukorszint már magas, de ahhoz még nem elég magas, hogy kimondják a cukorbetegség diagnózisát. A prediabéteszes személynél már csaknem kialakult a cukorbetegség, ahhoz nagyon közeli stádiumban van. A prediabéteszes embereknél jelentősen magasabb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kifejlődésének a kockázata.

A prediabétesz jelei és tünetei az alábbiak:

  • A normálisnál magasabb vércukorszint. Az Amerikai Diabétesz Társaság a szérum HbA1c szintjének a tesztelését ajánlja a diabétesz és a prediabétesz azonosításának egyik módszereként.
  • Acanthosis nigricans – a bőr egyes területeinek sötét színűvé válása, amelyet a hiperkeratotikus és hiperpigmentált bársonyos bőrréteg jellemez. A bőrszín elváltozás leggyakrabban a csuklón, a térdeken, a könyökön, a hónaljban és a nyakon jelentkezik.
  • Fáradtság, kimerültség.
  • Kóros elhízás.
  • Gyakori vizeletürítés (ez a 2-es típusú cukorbetegség jele lehet).

Az amerikai Betegség Kontroll és Prevenció Központ (CDC) szerint a mintegy 310 millió fős lakosságból jelenleg 79 millió főnél van jelen a prediabétesz állapota (25 %).


Címkék: prediabétesz, cukorbetegség, inzulinrezisztens, testsúly, túlsúly, tesztoszteron
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!