A poszt menopauzális életkorban lévő nőknél az antidepresszánsok szedése növeli a stroke és az elhalálozás kockázatát

A poszt menopauzális korban lévő nőknél, akik antidepresszánsokat szednek, ugyan kicsi, de statisztikailag mégis jelentősen mértékben megnövekszik a stroke és az elhalálozás kockázata, szemben azokkal a nőkkel, akik nem szednek ilyen gyógyszereket – állapították meg amerikai kutatók, egy olyan kutatás keretében, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozott.

A kutatásban – mely része volt a Nők Egészsége Kezdeményezés (angol rövidítése: WHI) elnevezésű, nagyszabású kutatási keretprogramnak – számos nagy amerikai egyetem és kórház kutatói közösen dolgoztak.
 
A kutatás során 136.293 fő, 50 és 79 év közötti nő adatait vizsgálták meg a kutatók, akik még nem szedtek antidepresszánst, amikor a kutatásba bevonták őket, és akiknek egészségi állapotát átlagosan 6 éven át követték nyomon a kutatás befejezése után. Annak az 5.496 fő nőnek az adatait, akik a követéses időszak során tett első látogatás alkalmával már szedtek antidepresszánsokat, hasonlították össze azzal a 130.797 fő nő adataival, akik a teljes 6 éves követéses időszak alatt sem szedtek antidepresszánsokat. A kutatás során a két csoportot abból a szempontból hasonlították össze, hogy milyen volt a bármilyen okból is bekövetkező fatális, vagy nem fatális stroke-esetek, a fatális, vagy nem fatális szívinfarktusok és az elhalálozások aránya közöttük.

A kutatók nem találtak a szívkoszorúér-betegségek esetén közöttük különbségeket (fatális és nem fatális szívinfarktusként definiálták ezeket az eseteket). Azonban a stroke-os esetek arányában jelentős különbségeket figyelhettek meg: az antidepresszánsokat szedő nők körében 45 %-kal magasabb volt a bekövetkezett stroke-ok aránya, mint azoknál a nőknél, akik nem szedtek antidepresszánsokat.

Ugyancsak megállapították, hogy amikor az összes halálesetet (bármilyen ok miatt bekövetkezett elhalálozást) hasonlították össze a két csoportban, azoknál, akik antidepresszánsokat szedtek, 32 %-kal több haláleset fordult elő bármilyen okból, összehasonlítva az antidepresszánsokat nem szedők csoportjával.

Az egyik kutató megjegyezte, hogy az összes kockázat az antidepresszánst szedő nők körében azért relatíve kicsi: éves szinten 0.43 %-os stroke-kockázat, szemben az antidepresszánsokat nem szedő nők körében kalkulált 0.3 %-os éves stroke kockázati aránnyal. Mivel azonban Amerikában az antidepresszánsok a legnagyobb számban felírt gyógyszerek között szerepelnek – különösen a poszt menopauzális korban lévő nőknél – a pici kockázati arány-növekedésnek is jelentős kihatása lehet nagyobb beteg populáció esetében.

Az egyik kutató pedig arra figyelmeztetett, hogy az elemzett adatok alapján az tisztázatlan maradt, hogy vajon kizárólag az antidepresszánsok felelősek-e a nagyobb halálozási arányért azok között, akik szedik őket, vagy sem. A kutatás során megfigyelt kapcsolat az antidepresszánst szedők és a megnövekedett stroke-kockázat között az idősebb hölgyek körében részben annak is köszönhető, hogy alapvetően a depresszió, mint betegség az, amelyről számos tanulmány igazolta már, hogy önmagában is a kardiovaszkuláris problémák kockázati faktorának tekinthető.

A kutatás során készített elemzéshez a kutatók megpróbálták kontrollálni a depresszió hatásait, de végül is nem tudták kizárni annak lehetőségét, hogy az antidepresszánsokat szedő csoportban maga a depresszió járulhat hozzá a megnövekedett stroke-kockázathoz. A két fontosabb antidepresszáns-csoport, a szelektív szerotonin-újrafelvételt gátló (SSRI), vagy a triciklikus antidepresszánsok (TCA) szempontjából vizsgálva a kutatók nem találtak különbségeket a stroke-kockázatban. Mégis, az SSRI csoportba tartozó antidepresszánsokról úgy tűnt, hogy az agyban előálló vérzés miatt bekövetkező vérzéses stroke magasabb kockázatát hordozzák magukban.

Az antidepresszánsok igen értékes gyógyszerek olyan kóros állapotok kezelésében, amelyek elgyengítik az emberi szervezetet, vagy akár végzetesek is lehetnek. A kutatók azoknak a nőknek, akik a friss kutatás eredménye alapján veszik fontolóra, hogy szedjenek-e antidepresszánsokat, azt javasolják, hogy mindenképpen az orvosukkal konzultáljanak. Ugyanis a nőknek súlyozniuk kell az antidepresszánsok szedésének előnyeit a kockázatok kicsit megnövekedett arányával szemben.

Hozzáteszik még, hogy míg ez a kutatás valóban talált összefüggést az antidepresszánsok szedése és a kardiovaszkuláris események bekövetkezése között, további kutatásoknak kell majd azt meghatározniuk, mit is jelent ez tulajdonképpen. Az idősebb, antidepresszánsokat szedő hölgyeknek, akik már túl vannak a menopauza időszakán, mint mindenki másnak, nekik is az egyéb kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőit meg kell próbálniuk módosítani és redukálni, pl. meg kell őrizniük az egészséges testsúlyukat, ellenőriztetniük kell koleszterin-szintjüket és vérnyomásukat.

A kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy más tényezők is korlátozzák kutatásuk eredményeit: ez csak egy megfigyeléses, elemző kutatás volt, így az eredmények nem olyan meggyőző okozati viszonyt jelentenek, mintha véletlenszerűen kiválasztott kontroll-csoportot is alkalmaztak volna a kutatásban, és mivel a WHI kutatási keretprogramon belül elsősorban idősebb fehér nőket vizsgáltak, jelen eredmények nem terjeszthetőek ki eltérő bőrszínű betegkörre.


Címkék: poszt menopauza, stroke, antidepresszáns
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!