A pikkelysömör betegség és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggés

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a pikkelysömör (psoriasis) megnövelheti a szívinfarktus, a stroke és más, kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a kockázatát, vélhetően a szervezet megosztott, gyulladásra adott válasza következtében – állapította meg egy 10 éves követéses dán kutatás.


„A pikkelysömör betegség esetében bizonyítékok hegye áll rendelkezésre, melyek mind azt bizonyítják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek egyik kockázati tényezője a pikkelysömör.” – érvelt a koppenhágai egyetemi kórház egyik kutatóorvosa azon a sajtókonferencián, amelyet az Amerikai Kardiológiai Kollégium szokásos éves találkozója alkalmából tartottak az USA-ban, Atlanta városában. „Közel vagyunk ahhoz a ponthoz, ahol már újra kell fontolnunk, hogyan kezeljük a pikkelysömörös betegeket. Azon is el kell gondolkoznunk, vajon a pikkelysömörös betegeknek szükségük van-e arra, hogy a koleszterinszint csökkentő statin kezeléseket korábban megkezdjék náluk, mint ahogy azt a hagyományos kockázati pontszám számítás előrejelezte.”

A dán kutatók több, mint 10 éven át gyűjtötték a pikkelysömör betegségben szenvedők és a szívkoszorúér megbetegedések számával kapcsolatos adatokat egész Dánia serdülőkorú és felnőtt lakosságára vonatkozóan. Különösen annak a több, mint 40.000 embernek az adatait vizsgálták át, akik az enyhétől a súlyos fokúig terjedő pikkelysömör betegségben szenvedtek, 1997-től kezdve egészen 2006. végéig.

Bizonyos lehetséges változók széles terjedelme miatti kiigazítások után a kutatók azt állapították meg, hogy a súlyos psoriasis a szívinfarktus bekövetkezésének esélyét 24 %-kal növelte, de azok között a betegek között, akiknek betegsége csak enyhe fokú volt, jelentős emelkedés nem volt tapasztalható. Mérsékelt és súlyos fokú pikkelysömör betegeknél a stroke bekövetkezésének esélye 45 %-kal emelkedett, míg az enyhe fokú betegségben szenvedőknél ez az arány csak 19 % volt.

A potenciálisan veszélyes szabálytalan szívritmus – pitvarfibrilláció – előfordulásának kockázata 51 %-kal emelkedett azoknál a pikkelysömörös betegeknél, akiknek a betegsége mérsékelt és súlyos fokú volt, míg az enyhe lefolyású pikkelysömörös betegek között ez az aránynövekedés csak 22 %-os volt. Az angioplasztika műtétek előfordulásának valószínűsége 59 %-kal volt magasabb a mérsékelt és súlyos fokú pikkelysömörös betegek között, míg ez az aránynövekedés az enyhe fokban beteg embereknél csak 29 %-os volt.

Azoknál az embereknél, akik a vizsgálatok kezdetekor 50 évesnél még fiatalabbak voltak, és mérsékelt, vagy súlyos fokú pikkelysömör betegségben szenvedtek, csaknem a duplájára emelkedett mind a pitvarfibrilláció, mind az angioplasztika műtét esélye, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik egyáltalán nem szenvedtek pikkelysömör betegségben.

Összességében: ha valaki mérsékelt, vagy súlyos fokú pikkelysömör betegségben szenvedett, a bármilyen okból kifolyólag bekövetkező elhalálozások kockázata 67 %-kal megnőtt – állapította meg a dán kutatócsoport -, de az enyhe psoriasis betegség nem emelte az elhalálozások kockázati arányát.


Címkék: bőrbetegség, pikkelysömör, psoriasis, szívinfarktus, stroke
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!