A pánikrohamok a nőknél szívrohamhoz is vezethetnek

Azoknak az idősebb nőknek, akik már legalább egy kiforrott pánikrohamon átestek, nagyobb esélyük lehet szívrohamra vagy stroke-ra, és fokozott veszélye áll fenn a halának a következő öt évben, egy új riport szerint.

A pánikrohamokba beletartozik a félelem hirtelen kialakulása, szorongás vagy igen nagy kényelmetlenségérzet négy vagy több további tünettel, a cikk háttérinformációi szerint. Elszórtan is jelentkezhetnek vagy egy szorongási rendellenesség részeként, mint például a pánikbetegség, a tömegiszony vagy a fóbiák.

Jordan W. Smoller, M.D., Sc.D., of Massachusetts General Hospital, Boston és kollégái 3.369 egészséges nőt tanulmányoztak, akik már túlestek a menopauzán (51-től 83 évesig, átlagéletkor 65.9). Amikor 1997 és 2000 között beléptek a tanulmányba, a nők kitöltöttek egy kérdőívet a pánikrohamok megjelenéséről az elmúlt hat hónapban. Ezután átlagosan 5.3 évig figyelemmel követték őket, hogy lássák, hogy szenvedtek-e szívrohamot, vagy stroke-ot vagy meghaltak-e valamilyen okból.
Körülbelül 10%-a a nőknek leírta, hogy kiforrott pánikrohama volt a tanulmány előtti hat hónapban valamikor. Miután a kutatók rendbe hoztak más szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, még egy vagy több pánikroham a szívroham kockázatát a négyszeresére növelte, a szívroham és a stroke kockázatát a háromszorosára és majdnem kétszeresére növelte a halál esélyét.
 
Az eredmények hozzáadják a pánikrohamokat ahhoz az érzelmi és pszichiátriai tünetek listájához, amiket már összekapcsoltak szív- és érrendszeri problémák kockázatával, beleértve a depressziót, a dühöt és a rosszindulatot, teszik hozzá a szerzők. A pánikrohamok összeköthetőek más szív- és érrendszeri problémák kockázatával is, mint például a hipertónia. Vagylagosan, a szorongás közreműködhet a szív- és érrendszeri problémák károsításában is, mint például koronaérartéria görcs, megnövekedett vérrögképződés vagy szívritmuszavar.
 
“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a pánikszerű szorongás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát a menopauzán már átesett nőknél.” vonta le a következtetést az író. “További tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy tisztázzuk a kapcsolatot, ha van, a pánikrohamok és a szív- és érrendszeri problémák között. A mi eredményeink magukba foglalják, hogy az idősebb nők, akik nemrég pánikrohamokon estek át, egy alcsoportot jelképeznek, aminek magasabb kockázata van az infarktusra és a stroke-ra, akiknél a precíz megfigyelés és a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentése különösen fontos lenne.”

Címkék: pánikroham, szívroham, sroke, szorongás, félelem, nők, pánik
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!