A oxytocin nevű hormon hatással van az olyan antiszociális viselkedésekre is, mint az irigység és a kárörvendés

Az izraeli Haifa Egyetemen lefolytatott kutatás szerint az oxytocin nevű hormon, amely az olyan viselkedésmintákért is felelős, mint a bizalom, a szimpátia és a nagylelkűség, az épp ellenkező viselkedésmódokra is hatással van, mint pl. a féltékenység és a más baján való kárörvendés.

A kutatást lefolytató orvos ezekre az eredményekre alapozva feltételezi, hogy az oxytocin hormon a szociális érzések egy általános kiváltó okaként működik: ha egy személy asszociációja pozitív, az oxytocin a pro-szociális viselkedésmintát támogatja, viszont ha a személy asszociációja negatív, a hormon megnöveli a negatív érzéseket.

Korábbi tanulmányok már beszámoltak róla, hogy az oxytocin hormonnak a pozitív érzésekre pozitív hatása van. A hormont a szervezet természetes módon bocsátja ki a nőknél gyermekszülés során, valamint egy szerelmi kapcsolatban mindkét nem esetében. Egy kísérlet alanyai, akik szintetikus formában inhalálták a hormont, az emberbaráti érzések magasabb fokát mutatták, továbbá feltételezhetően az oxytocin hormon kulcsszerepet játszik az emberek közötti kapcsolatok alakulásában is.

Folytattak e témában rágcsáló állatokon is kísérleteket, és a kutatóorvosok akkor megállapították, hogy ugyanez az oxycotin hormon az állatok agressziójának magasabb szintjét is eredményezte. Ezért is határozták el az Egyetemen, megvizsgálják, vajon emberek esetében is hatással van-e a hormon a negatív szociális érzelmekre. Az izraeli Haifa Egyetem jelenlegi kutatásába 56 személyt vontak be. A résztvevők fele a kutatás első szakaszában a hormon szintetikus változatát lélegezte be, majd a második szakaszban placebot (álgyógyszert) kaptak; a résztvevők másik fele az első szakaszban placebot kaptak, majd a második szakaszban oxytocin hormont.

Ezek után minden egyes résztvevőtől az orvosok azt kérték, hogy játszanak szerencsejátékot egy másik versenyzővel – aki valójában nem volt más, mint egy számítógép, de ezt a valódi játékosok nem tudhatták. Jutalomképpen a játékban részt vettek három ajtó közül választhattak egyet és akkora összegű pénzjutalomban részesültek, amennyi a választott ajtó mögött el volt rejtve. Esetenként a résztvevők kevesebb pénzt nyertek, mint a másik játékos, azaz a számítógép, de néha többet, így teremtve meg azt a körülményt, amelyben egy személy az irigység és a kárörvendés érzéseit kellően kifejlesztheti magában.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy azok a résztvevők, akik az oxytocin hormont belélegezték, az irigység magasabb szintjét mutatták, amikor az ellenkező játékos (a számítógép!) nyert több pénzt és a kárörvendezés érzését, amikor viszont ők voltak nagyobb nyerésben. Egy másik érdekes eredmény volt az is, hogy mihelyst a játéknak vége lett, a résztvevők között többé nem volt különbség az érzésekkel kapcsolatosan. Ez azt jelzi, hogy a negatív érzések kizárólag a játék időtartama alatt erősödtek és jelentkeztek.

„A korábbi, oxytocin hormonnal kapcsolatos kísérletek eredményeit követően azt kezdtük vizsgálni, hogy fel tudjuk-e használni a hormont, mint különböző rendellenes állapotok, így pl. az autizmus lehetséges gyógyszereként.Címkék: oxytocin, érzelmek, viselkedés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!