A nők túlértékelik a fogamzásgátló tabletták és az óvszerek hatékonyságát


Nagyon sok nő véli úgy, hogy a fogamzásgátló tabletták és az óvszerek sokkal jobb terhesség megelőző eszközök, mint valójában - mutatnak rá a Minnesota Állambeli Washington Egyetem St. Louis Orvostudományi Iskola Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya Klinikai Kutatói Divíziójának a munkatársai által lefolytatott „Kontraceptív Választás Projekt” c. amerikai kutatás eredményei.


A kutatók keresztmetszeti elemzésük során megállapították, hogy a kutatásba bevont és a kérdőívek segítségével kikérdezett több mint 4.144 nő közül, akiknek fogamzásgátlóra volt szükségük, kb. 45 % értékelte túl a tabletták és az óvszerek hatékonyságát.
 
„Ezen túlmenően túlságosan hittek a hormonális fogamzásgátló tapaszok (transzdermális tapaszok), a hüvelygyűrűk és az ún. depo-medroxiprogeszteron-acetát (DMPA) injekciók hatásosságában is.” – olvasható a kutatás eredményeiről beszámoló publikációban, amely az „Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakfolyóirat”-ban jelent meg.

„Az eredmények rámutatnak egy olyan típusú oktatás szükségességére, amely azzal foglalkozik, hogy az egymástól eltérő fogamzásgátló eszközök és módszerek 'tipikus használat' esetén hogyan működnek a valóságban.” – mondta a kutatás vezetője és egyben a Divízió segédprofesszora, Dr. David L. Eisenberg a „Reuters Health” tudósítójának.

Az USA-ban a fogamzásgátló tabletták és az óvszerek a legnépszerűbb formái a visszafordítható születésszabályozásnak, de sajnos nem a leghatékonyabbak. A fogamzásgátló eszközök közé tartoznak az intrauterin (méhen belüli eszközök, angol rövidítésük: IUDs) és a fogamzásgátló implantátumok. Az intrauterin eszközöket (spirálok) a méhbe helyezi fel a nőgyógyász, ahol kis mennyiségben rezet vagy a természetes eredetű progeszteron hormon szintetikus változatát, a progesztint bocsátják ki magukból, ezzel akadályozva meg a fogamzást.

A fogamzásgátló implantátumok gyufaszál nagyságúak, 2 mm széles és 4 cm hosszú, hormonnal töltött műanyag rudacskák. Ezeket egy kis műtét keretében, helyi érzéstelenítés mellett egy ún. applikátor segítségével a felkar bőre alá ülteti be az orvos a menstruációs ciklus 1-5. napja között, ahol kontrollált mennyiségben bocsájtanak ki hormont. A fogamzásgátló implantátum (Implanon néven forgalmazzák) három éven keresztül hatásos, a három év elteltével mindenképpen el kell távolítani, erre beültetés előtt fel kell hívni a nők figyelmét. A klinikai gyakorlat alapján a nagyobb testsúlyú nők esetében három évnél korábbi cserére van szükség és kérésre az orvos előbb is kiveheti. Minden egyes Implanon implantátum 68 mg etonogestrel hormont tartalmaz, amely megakadályozza a megtermékenyítésre alkalmas érett petesejtek petefészekből történő kilökődését (ovuláció), továbbá a méhnyakban előidézett változások megnehezítik a spermiumok bejutását.

A hormonális IUD, amelyet Mirena néven forgalmaznak, egy T-alakú, lapos, lágy, rugalmas műanyagból készült méhen belüli eszköz, amely felhelyezés után 5 éven keresztül helyileg bocsájt ki hormont a méhbe. A Mirena a hagyományos spirálhoz hasonlóan gátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhfalba, emellett hormontartalma a peteérést és a méhnyálkahártya megvastagodását is meggátolja. Az eszközben kis mennyiségben lévő hormon, a levonorgestrel (szintetikus progesztin) lassan felszívódva oszlik el a méh üregében, így fejti ki a hatását. A vérkeringésbe csak nagyon kicsi mennyiségben kerül be. Ösztrogén hormont egyáltalán nem tartalmaz.

A Mirena 100 %-ig hormonmentes változata az ún. réz-IUD, amelynek „T” vagy „U” alakú műanyag keretére rézhuzal van tekercselve. Ennek legújabb, negyedik generációs változata már keretmentes és Gynefix néven ismert. Az USA-ban az Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet (FDA) által hivatalosan forgalmazásra jóváhagyott hagyományos réz-IUD a ParaGard, amely kettő, öt, de akár 10 éven keresztül is képes kifejteni a hatását.

Becslések szerint az IUD eszközöket használó nők 0.2 és 0.8 százalékánál következik be nem kívánt terhesség egy éven belül. Implantátum esetében ez az arány mindössze 0.05 %. Az IUD előnye a fogamzásgátló tablettákkal és az óvszerekkel szemben az, hogy nem igényli a használati előírások tökéletes betartását. A fogamzásgátló tabletták „tipikus használata” esetén az egy éven belül bekövetkező nem kívánt terhességek aránya kb. 9 %, míg óvszer használata esetén ez az arány 18-21 százalék között van.

„Szükség van arra, hogy a tipikus használat mellett bekövetkező hibaaránnyal kapcsolatosan jobb oktatásban részesítsük a lakosságot, a nőket és a férfiakat egyaránt.” – mondja Dr. Eisenberg. „Az embereknek azt is tudniuk kell, hogy az IUD eszközök és a fogamzásgátló implantátum a reverzibilis (visszafordítható) születésszabályozás leghatékonyabb eszközének számít. A sebészi sterilizáció közel 100 %-os hatékonyságú, azonban a következménye nem visszafordítható.”

Dr. Eisenberg azt is hozzáteszi, hogy a fogamzásgátlással kapcsolatosan nemcsak a lakosságnak van szüksége több ismeretre, véleménye szerint az orvosok sincsenek mindig teljes mértékben informálva vagy nem kellően járatosak az IUD eszközök felhelyezésében, illetve az implantátum beültetésében.

Egy legutóbbi felmérés - melyet az amerikai Betegség Ellenőrző és Prevenciós Központ (angol rövidítése: CDC) végzett – megállapította, hogy az egészségügyi személyzet 30 %-a vonja kétségbe az IUD eszközök biztonságosságát azon nők körében, akik még nem szültek gyermeket.

Amikor az IUD az 1980-as években először megjelent, számos vélemény fogalmazódott meg azzal kapcsolatosan, hogy növelheti a kismedencei fertőzések kialakulásának a kockázatát és veszélyeztetheti a nők jövőbeli termékenységét. Ennek megfelelően az első IUD-ok címkéjén még szerepelt az a kontraindikáció, miszerint gyermeket még nem szült nőknek nem ajánlott a használata. Napjainkra azonban ismertté vált, hogy az IUD-ok használata nem jár együtt ezekkel a kockázatokkal.

Dr. Eisenberg szerint mégis „rengeteg a mítosz és a tévképzet azzal kapcsolatosan, hogy kik azok a nők, akik alkalmasak a használatára.”

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium véleménye szerint az IUD-okat és az implantátumokat a legtöbb nőnek elsővonalbeli opcióként kell felajánlani, hatékonyságuk és biztonságosságuk miatt. Ennek ellenére a fogamzásgátlókat használó amerikai nőknek mindössze 5-6 %-a választja csak ezt a védekezési formát.

„A legfrissebb eredmények alapján jóval több nő választhatná a használatukat, ha az összes információ birtokában lennének és az eszközök teljes költségét meg tudnák fizetni.” – mondja Dr. Eisenberg.

A kutatásba St. Louis területéről 4.144 fő nőt vontak be, akiket a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás előtt kérdőívek segítségével mértek fel. Megkérték őket, hogy a különböző születésszabályozó opciók hatékonyságát egy listáról való választással értékeljék.

Összességében a résztvevők 45 %-a értékelte túl a fogamzásgátló tabletták, az óvszerek, a hormonális tapaszok, a hormonális hüvelygyűrű és a depoinjekció (Depo-Provera) hatékonyságát. A kérdőív szerkezete nem tette lehetővé, hogy az IUD eszközök és az implantátumok hatékonyságát túlértékeljék. Miután a nőkkel konzultáltak az összes opcióval kapcsolatosan, már összesen 71 %-uk választotta az IUD-ot vagy az implantátumot.

„Ez azt sugallja, hogy 'amikor az akadályok eltávolíthatóak', akkor nagyon sok nő akarja ezeket a fogamzásgátló eszközöket választani.” – magyarázza Dr. Eisenberg.

A tudatosság hiánya mellett az akadályok között volt a költség is. Az IUD-ok és az implantátumok kezdeti költsége magas: a Mirena IUD költségei az évek során meredeken emelkedtek, mára megközelítik a 800 USD-t (~ 190.000 HUF, ami az USA-ban nagyjából egy 2 szobás lakás egy havi bérleti díját teszi ki.) A ParaGard ára 500 USD (~ 120.000 HUF). Ezekre a költségekre rakódik még rá az orvosi vizit díja.

Az Implanon implantátum ára 400-800 USD között változik, beleértve az összes költséget. „Mivel azonban ezek az eszközök évekig eltartanak, az időtávot figyelembe véve megérik az árukat.” – hangsúlyozza Dr. Eisenberg. „A fogamzásgátló tabletták ára például az egész USA területén 10-50 USD/hónap között változik attól függően, hogy egy nő generikus vagy vadonatúj tablettákat használ-e.”

Az eszközöknek azonban nem kívánt mellékhatásaik is vannak. Az implantátumoknál a leggyakoribb a szabálytalan menstruációs vérzés, sőt, egyes nők esetében a használat idején a menzesz teljes mértékben elmaradhat.

A Mirena IUD szintén okozhat menstruációs szabálytalanságokat, azonban rendszerint megkönnyíti a havi ciklust és ez az oka annak, hogy erős vérzések esetén terápiás eszközként használják a nőgyógyászok. A negyedik generációs ParaGard IUD-nak ellenkező hatása van: fokozódhat a havi vérzés mennyisége és a görcsök erőssége is, ugyanakkor ezek a mellékhatások idővel megszűnnek.

Dr. Eisenberg - aki ezeket a friss kutatási eredményeket nemrég prezentálta egy orvosi konferencián is – úgy véli, hogy a reverzibilis születésszabályozás lehetőségét kereső nők számára alap opcióként az IUD-okat és az implantátumokat kell felajánlani. Hozzáteszi, ha a nők saját orvosuktól valamilyen oknál fogva nem kapják meg a fogamzásgátló eszközt, akkor a családtervezési központok is elláthatják őket vele.


Címkék: óvszer, védekezés, spirál, fogamzásgátló, tabletta
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!