A munkahelyi testmozgás növelheti a termelékenységet

Ha valaki munkaideje egy részét a testmozgásnak szenteli, az az illető nagyobb produktivitásához vezet - ezt igazolta a svéd Stockholmi Egyetem és a Karolinska Intézet kutatói által végzett vizsgálat, amelyről a „Foglalkozási és Környezeti Orvostan Szakfolyóirata”-ban számoltak be.

A vizsgálat bemutatta, hogy bizony lehetséges a munkaidő egy részében testmozgást vagy más, az egészséget elősegítő dolgokat végezni és emellett ugyanakkora vagy jóval magasabb szintű termelékenységi szintet elérni. A kevesebb munkaóra melletti ugyanolyan „termelés” nagyobb produktivitást jelent, míg ezzel egyidejűleg a dolgozók számára a fizikális aktivitás eredménye egészségügyi előnyként jelenik meg.

„A megnövekedett termelékenység egyrészről a munkaidő alatt elvégzett nagyobb mennyiségű munkából – talán a megnövekedett állóképesség miatt -, másrészről a betegségek miatti jóval kevesebb hiányzásból adódik.” – mondja a két kutató, Ulrica von Thiele Schwarz és Henna Hasson.

A svéd kutatók vizsgálatuk során két fogászati klinika dolgozóinak egy csoportját kérték meg arra, hogy hetente két alkalommal összesen 2.5 órát szenteljenek a munkaidejükből a fizikai aktivitásnak. A klinikák egy másik alkalmazotti csoportjánál szintén ennyivel csökkent hetente a munkaidő, de kötelező testmozgás nélkül és egy harmadik csoport pedig megtartotta a szokásos heti 40 óra munkaidőt.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindhárom csoport képes volt fenntartani vagy akár még növelni is a termelési szintjét, jelen esetben ez a kezelt páciensek számát jelentette a vizsgálati időszak során, összehasonlítva a korábbi év hasonló időszakával.

Azok a klinikai alkalmazottak, akik hetente 2.5 órában mozogtak, arról számoltak be, hogy az ő saját meglátásaik szerint növekedett a termelékenységük és sokkal több munkát végeztek el a munkahelyükön, továbbá megnövekedett a munkakapacitásuk is és jóval ritkábban voltak betegek.


Címkék: testmozgás, munkaidő, munka, mozgás, aktivitás, teljesítmény
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!