A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a dementia kockázatát

Egy vagy két pohár segíthet az idősebb embereknek a dementia elkerülésében.

De amint 75-nél idősebb embereknél megjelenik a kognitív károsodás vagy memóriaveszteséggel diagnosztizálják őket, bármilyen mennyiségű alkohol ronthat a memória állapotán.

Sok tanulmány bebizonyította már, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, főleg a bor, csökkentheti a dementia veszélyét az egészséges középkorúaknál. De az nem tiszta, hogy ez igaz-e az idősebbekre is vagy azokra, akiknél megjelent a kognitív károsodás.

Az új tanulmány során 3.069 embert vizsgáltak, 75 évnél idősebbeket. A tanulmány kezdetekor 482 embert diagnosztizáltak enyhe kognitív károsodással.

A tanulmány megmutatta, hogy azok, akik egy vagy két italt elfogyasztottak naponta, 37%-kal kevesebb eséllyel alakítottak ki demetiát. Nem számított, hogy bort, sört vagy egyebet ittak-e.

A csökkenés egyenlő azzal az eredménnyel, amit 3 vagy több alkalom tornával lehet elérni hetente.

Azoknak viszont, akiket a tanulmány kezdetekor kognitív károsodással diagnosztizáltak, kétszer akkora esélyük lett a dementia kialakítására, ha több mint két italt fogyasztottak naponta, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak alkoholt.

A tanulmány figyelembe vett több dementiát okozható tényezőt is, mint a dohányzás, a tanultság, a depresszió és egyebek.


Címkék: alkohol fogyasztás, alkohol, demetia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!