A magas, kövér férfiak mélyvénás trombózis kockázata fokozottabb

A magas, kövér embereknél, különösen a férfiaknál, a mélyvénás trombózis kockázata jóval magasabb, mint a többieknél – állítják norvég kutatók az „Ateroszklerózis, Trombózis és Vaszkuláris Biológia” című, az Amerikai Szív Társaság egyik szakfolyóiratában megjelent publikációjukban.

A szerzők elmagyarázzák, hogy a kövér embereknél egyébként is fokozottabb a mélyvénákban a vérrögök kialakulásának (mélyvénás trombózis) a kockázata, különösen az alsó végtagok vénáiban, valamint a tüdő vérereiben (tüdőembólia) – ez utóbbi megterheli a szívet, így könnyen okoz hirtelen szívhalált. A vénás thromboembólia (angol rövidítése: VTE) kifejezés mindkét kórállapotra vonatkozik.


Sigrid K. Breaekkan Ph.D, a norvég Tromsø Egyetem Haematológiai Kutatócsoportjának vezetője és munkatársai magas, kövér férfiakat hasonlítottak össze alacsony, normál súlyú (25-ös BMI indexű, 1,72 m magasságú) illetve magas, kövér nőket alacsony, normál súlyú (1,59 m magasságú) nőkkel. Az életkorral kiigazított VTE kockázat az alábbi volt:


  • Kövér, magas férfiaknál – 5,28-szor magasabb,

  • Kövér, magas nőknél - 2,77-szer magasabb,

  • Normál súlyú, magas férfiaknál – 2,57-szer magasabb,

  • Normál súlyú, magas nőknél (1,67 m felett) – a kockázat nem növekedett,

  • Kövér, alacsony férfiaknál – 2,11-szer magasabb,

  • Kövér, alacsony nőknél - 1,83-szor magasabb.


A norvég kutatók megállapították, hogy a VTE kifejlődésének kockázata a magas, kövér férfiak körében hasonló volt ahhoz a kockázathoz, amely a terhes, vagy orális fogamzásgátló szereket használó nőknél, vagy a vérrögösödésre hajlamosító géneket örökölt (Leiden V. faktor) embereknél áll fenn.


Dr. Braekkan a következőket állítja: „Úgy véljük, hogy a magas és normál súlyú emberek körében figyeltük meg a megnövekedett VTE kockázatot, de nők esetében nem, mivel a nők általában nem eléggé magasak. A kockázat ugyan nagyon magas nők körében is jelen lehet, de olyan kevés az ilyen esetszám, hogy ezt nem lehet megfelelően vizsgálni.”


A tudósok szerint további vizsgálatok lefolytatása szükséges ahhoz, hogy rájöjjenek, milyen mechanizmusok játszanak szerepet a magas, kövér egyének VTE kockázatában.
 

„Magas embereknél a vért a lábikra izomzata pumpájának hosszabb távolságra kell pumpálnia, amely a lábakban csökkent véráramlást okozhat, és ezáltal emelkedik a vérrögösödés kockázata. A VTE (vénás thromboembólia) kórkép megértése és megelőzése fontos, mivel már az első eset bekövetkezése is végzetes lehet. A kövérség, más VTE rizikófaktorok jelenlétével kombinálva, alapvetően megnöveli ezt a kockázatot, éppen ezért szerettük volna a magas termet és a kövérség kombinált hatásait felbecsülni.” – magyarázta tovább Dr. Braekkan.

A norvég kutatók az ún. Tromsø Vizsgálat adatait használták fel. Tromsø egy norvég kisváros, ahol időszakonként felmérik a 25-97 év közötti lakosok egészségét. 26.714 fő, felnőtt férfi és nő magasság- és súlyadatát gyűjtötték össze a VTE kockázat vizsgálatához a kutatók, majd átlagosan 12,5 éven keresztül követték ezeknek az embereknek az egészségi állapotát. Ez alatt az időszak alatt összesen 461 VTE eset történt.

A kövér emberek hasüregi vérnyomása magasabb, ez pedig aláaknázhatja a lábikra izomzatának pumpálási képességét, amikor az alsó végtagoktól kell a szívbe visszajuttatni a vért. „A kövérség emellett a szervezet konstans, alacsony fokú gyulladásos állapotával is együtt jár, és a gyulladás a vért sokkal fogékonyabbá teszi a rögösödésre.” – magyarázza Dr. Braekkan.

Amikor a veszélyes vérrögök kifejlődése szempontjából az orvosok megbecsülik a páciensek átlagos kockázatát, figyelembe kell venniük a beteget magasságát és súlyát is, ezt javasolják az Egyetem kutatói. Dr. Braekkan szerint: „Mivel a testmagasságot nem könnyű módosítani, a legfontosabb dolog, hogy az emberek vékonyak maradjanak, különösen, ha magas egyénekről van szó.”

Az Amerikai Szív Társaság felmérése szerint az USA-ban évente 275.000 személy kerül kórházba mélyvénás rögösödés, vagy tüdőembólia következtében.


Címkék: mélyvénás trombózis, szív, keringés, tüdő, ér, vérrög, testsúly, tüdőembólia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!