A limfómás és szervátültetett betegeknél előbb alakul ki melanoma típusú bőrrák

A melanoma típusú bőrrák előfordulása az egész USA-ban emelkedő tendenciát mutat és a Mayo Klinika friss vizsgálatának az eredményei azt igazolják, hogy a transzplantáción (szervátültetés) átesett és a limfómában szenvedő betegek jóval nagyobb valószínűséggel lesznek melanomások, mint az átlagember és könnyebben is halnak meg a kórképben.

„Ennek oka az, hogy az ilyen betegek immunrendszere rendszerint jelentősen legyengül, éppen ezért náluk különösen fontos a melanoma korai detektálása.” – áll a vizsgálatról beszámoló publikációban, amely a „Mayo Klinika Közleményei” c. szakfolyóiratban jelent meg és amelynek a társszerzője, Dr. Jerry Brewer, a Mayo Klinika dermatológusa (bőrgyógyásza).

Dr. Brewer szerint a melanoma az USA átlagos lakossága körében minden 50 állampolgárból kb. egyet érint. A melanoma jelentkezésének az esélye 2,5-szer magasabb azoknál az embereknél, akik szervátültetésen estek át, vagy akik limfóma betegségben szenvednek és náluk a rák fatális kimenetele is valószínűbb.

Azok a betegek, akiknél a limfóma ún. krónikus limfocisztikus leukémia formája van jelen, és akiknél fellép a melanoma, 2,8-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg metasztatikus (áttétet képzett) melanomában; ebben a stádiumban a rák már a bőrből a test más részeibe, szerveibe is átterjed, például az olyan belső szervekbe, mint a máj vagy a tüdő.

Dr. Brewer szem előtt tartandó üzenete a következő: „Ha a melanomát az ilyen betegeknél korábban felfedezik, akkor esetükben a túlélés valószínűsége nagyobb lesz. A melanoma a test bármely részén, akár még a szemüregben is kifejlődhet. Legelső tünete a meglévő anyajegy megjelenésének a megváltozása, vagy egy új pigmentált vagy szokatlan kinézetű lézió megjelenése a bőrön.

Az anyajegy elváltozása azt jelenti, hogy a bőr felszínén lévő anyajegy szimmetriája, széle (határa), színe, átmérője és nagysága megváltozik. A melanomás anyajegy színe a barnától, a sötétbarnán át egészen a rózsaszínig változhat, felhasadhat, vérezhet és/vagy viszkethet. A széle (kerülete) szabályos formából szabálytalanná válik, mérete növekedni kezd és az átmérője 6 mm-nél is nagyobbá válhat.

„Hogyan tudjuk idejekorán felfedezni a melanomát? Úgy, hogy odafigyelünk a bőrünkre.” – mondja Dr. Brewer, hozzátéve: „Ezeknek az immunszuppresszált betegeknek a fejtetőtől a talpukig havonta kell magukat átvizsgálniuk, évente egyszer vagy kétszer fel kell keresniük a bőrgyógyászt, és ha több, egyéb kockázati faktoruk is van, akkor még gyakrabban.”

Dr. Brewer tanácsolja a napvédő krémek/tejek használatát, ezzel próbálva meg elkerülni a napfénynek való kitettséget és teljes mértékben tiltja a szolárium használatát.

Az immunszuppresszált (az immunrendszer mesterséges elnyomása gyógyszerekkel a transzplantáltak körében a szervkilökődés meggátlása érdekében, illetve a limfóma miatti természetes immungyengülés) betegeknél olyan magas a melanoma kifejlődésének a kockázata, hogy nem elég a napvédő krémmel naponta egyszer bekenniük a bőrüket, hanem majdnem olyan gyakran kell azt megtenniük, mint a fogmosást.


Címkék: bőr, bőrrák, szervátültetés, transzplantáció, limfóma
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!