A Lime-kór baktériuma már a Jégkorszak előtt jelen volt Európában

A University of Bath kutatói felfedezték, hogy a baktérium, ami a Lime-kór okozója,Európából származik, nem pedig Észak-Amerikából, ahogy azt azelőtt gondolták.

A Lime-kórért felelős baktérium, a Borrelia burgdorferi, Amerikából származik, azaz ezt hitték a kutatók. Mindenestre most, a University of Bath csapata felfedezte, hogy ez a bogár Európából jött és még a Jégkorszak előtti időkből származik.
Tudva a baktérium eredetét és az eddigi fejlődését, a kutatók abban reménykednek, hogy meg tudják jósolni a további fejlődését, és így meg is tudják majd előzni terjedését.

A tanulmányban a University of Bath kutatói és Egyesült Királyságbeli és Egyesült Államokbeli kollégái tanulmányozták a baktérium evolúciós történelmét úgy, hogy nyolc úgynevezett “háztartási gén” szekvenciáját vizsgálták, amik rendkívül lassan fejlődnek. 64 különböző mintát elemeztek, amelyeket fertőzött emberekből és európai és amerikai kullancsokból vettek.

Mindegyikben jelen volt 33 különböző kombinációja a háztartási géneknek. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a Borrelia burgdorferi Európából származik, de a faj jelen van Észak-Amerikában már nagyon régóta. A kutatók úgy gondolják, hogy az ottani felemelkedése az 1970-es években, a kullancsok – amelyek hordozzák a baktériumot - földrajzi territóriumának kiterjedése után történt, például az erdőség helyreállítása után.

A Lime-kór egyre súlyosabb probléma Európában, Ázsiában és legfőképpen Észak-Amerikában, ahol már a leggyakoribb vector-borne betegség. A betegség Old Lyme (Connecticut) után kapta a nevét, amely jónéhány eset helyszíne volt az 1970-es években. A fertőzésre nincsen oltóanyag, ami izületi gyulladást és idegrendszeri és szívproblémakat okozhat, ha nem kezelik.

Címkék: lime-kór, baktériumok, Jégkorszak, Borrelia burgdorferi, kullancs
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!