A lézerterápia segít a nyaki fájdalom megszüntetésében

Egy nemzetközi orvoscsoport (dán, ausztrál, amerikai) kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a lézerterápia segít a jól ismert nyaki fájdalom megszüntetésében.

A The Lancet c. neves angol orvosi szaklapban publikált kutatás szerint a lézerterápia nagyon hatásos a nem-specifikus nyakfájdalmak ellen, amelyek a nyaki izmokban és ízületekben jelentkeznek, és amelyeknek nincs olyan egyértelmű oka, mint pl. a porckorong kopás.

A nemzetközi kutatócsoport nyakfájdalmakkal kezelt 820 ember részvételével lefolytatott 16 különféle kísérlet adatait elemezte, a különböző alkalmazott kezelések eredményeit egy 100 pontos skálán értékelve. Az akut, azaz igen heves fájdalommal küszködő embereket 2 különböző kísérleti csoportban vizsgálták: azok közül, akik lézerterápiában részesültek - amelynek során infravörös fókuszált sugárnyalábbal vették célba nyakuk fájdalmas területét – 70 %-kal többen jelezték nyaki fájdalmuk csökkenését, mint azok, akik közönséges fénysugárral placebo kezelésben részesültek.

Öt kísérleti csoportban, ahova olyan embereket választottak be, akiket krónikus, állandó nyaki fájdalom gyötört, azok közül, akik lézerterápiában részesültek, négyszer többen jelezték, hogy csökkent a fájdalmuk, mint azok közül, akiket placeboval kezeltek. Tizenegy másik kísérleti csoportban, amelyeknek tagjai krónikus fájdalomban szenvedtek, a lézerterápiában részesült embereknél a fent említett 100-as skálán 20 pontos volt a fájdalom csökkenése.

A fenti vizsgálati csoportokból hetet 22 héten keresztül utánkövettek. Ezekben a csoportokban a fájdalomcsillapítás hatása változatlanul megmaradt, kevés, vagy semmilyen mellékhatás kíséretében. Ezek a lézerterápiás eredmények más egyéb, széles körben használt terápiákkal összehasonlítva igen kedvezőnek mutatkoztak, különösen, ha a farmakológiai (gyógyszeres) kezelésekkel hasonlították őket össze, amelyek esetében a hatásosság bizonyítéka elenyésző, a mellékhatások viszont jól ismertek.

A lézeres terápia hatásai tehát igen kedvezőnek mutatkoztak. A kutatók úgy gondolják, a hatás tulajdonképpen különböző mechanizmusok kombinációja és nem igazán tudják megmondani, melyik közülük a fontosabb. Véleményük szerint e mechanizmusok közül talán a gyulladásellenes hatás az egyik legkedvezőbb.

A nyaki fájdalmakkal kapcsolatosan azt jósolják, hogy Amerikában és más országokban is egyike lesz a növekvő fontosságú orvosi problémáknak, mivel a világ népessége fokozatosan elöregszik. Éppen ezért fontos, hogy olyan vonzó kezelési mód is az orvosok rendelkezésére álljon majd, amely nem kíván meg gyógyszerhasználatot és éppen ezért nem jelentkezik mellékhatás sem. Az orvosok véleménye szerint ugyanakkor a fenti eredményekkel kapcsolatosan nem árt az óvatosság, mivel szükség van további, nagyszámú lakosság bevonásával ún. dupla-vak placebo kontrollált vizsgálatok elvégzésére is e témakörben.

Időközben az USA Élelmezési és Gyógyszer Felügyelete (FDA) jóváhagyta a lézerterápiás eszközök használatát nyaki fájdalmak kezelésére. Ez azonban nem ugyanaz, mintha gyógyszerre adtak volna ki forgalmazási engedélyt, mivel abban az esetben számtalan bizonyítékot kértek volna be a gyógyszer biztonságos és hatásos voltának igazolására. A lézerterápiás eszköz jóváhagyása mindössze annyit jelent, hogy maga a technológia biztonságos.Címkék: lézerterápia, nyaki fájdalom
#1
cocsi - 2012.12.16 21:25
Érdekes, nekem a hőterápia jobban bevált... :)
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!