A kutyája Önt kevésbé érzékennyé teszi az allergiát okozó anyagokkal szemben

Úgy tűnik, hogy a kutya tartása csökkenti az olyan légúti allergiát okozó anyagokra való érzékenységet, mint a pollenek.

Az allergiás személyek számára az alapvető megoldás a számukra allergiát okozó anyagok kerülése. Néha lehetséges ezek korlátozása, ugyanakkor a nagy mennyiségben megtalálható, légúti allergiát okozó anyagok eltávolítása lehetetlen. Ilyenek a pollenek, a por, a dohányfüst, az állati szőrök, stb., és ilyenkor időnként kezelés válik szükségessé.

 
Új javaslatok az allergia megelőzésére
 

Hagyományosan az allergia megjelenésének korlátozására bizonyos intézkedéseket javasoltak: ne legyen állat a szobában, sem szőnyeg, ne tartsanak pikniket és ne sétáljanak a természetben a pollenek megjelenésének időszakában, és ne tartózkodjanak olyan helyen, ahol passzív dohányzásnak vannak kitéve, stb. Ezen intézkedések közül néhány megkérdőjelezésre került, nevezetesen az otthoni állattartás.

 
A kutya jelenléte csökkenti a légúti allergiát okozó anyagokra való érzékenységet
 

Ami a háziállatokat illeti, új ismeretek kerültek megszerzésre. Az allergia kifejlődésének korlátozására régóta javasolták szőrös állatok, így a kutya és a macska tartásának kerülését. Úgy tűnik, hogy a kutyák nem veszélyesek, sőt, inkább jótékony hatásúak.

 
Egy német tanulmányban 3.000 gyermeket követtek figyelemmel születésüktől 6 éves korukig. Életkörülményeiket és érintkezésüket különböző allergiát okozó anyagokkal a szülők által kitöltött kérdőívek segítségével elemezték ki. Ennek alapján egy összefüggés egyértelművé vált: az otthoni kutyatartás ténye csökkenti a gyermekek érzékenységét a többi, légzőúti allergiát okozó anyagra. Vagyis a kutyával együtt élő gyermekek kevésbé érzékenyek a pollenekre és egyéb belélegzett, allergiát okozó anyagokra.
 

A háziállatok jótékony hatásúak az egész család számára
 

A háziállatok kétségkívül alkalmasak arra, hogy sokat tegyenek gazdájuk és az egész család egészségéért. Különösen a kutyák olyan társaságot kínálnak, melyre mindig lehet számítani, ami javítja a közérzetet. Mindennap kötelező velük a séta, ami erősíti a fizikai aktivitást, és csökkenti a légzőszervi allergia kockázatát.
 
Azonban még korai lenne azt ajánlani, hogy mindenki tartson otthon kutyát. Szükséges még az ilyen irányú további tanulmány lefolytatása.
Címkék: allergia, háziállat, kutya
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!