A krónikus hepatitisz B

Mi a különbség az akut és a krónikus hepatitisz B között?

Amikor először produkál egy ember tüneteket, akkor az az akut hepatitisz. Az akut hepatitisz 6 vagy annál kevesebb hétig tart. A legtöbb ember felgyógyul a fertőzésből és nem lesz hosszantartó problémája.
 
A hepatitisz B-ből kialakulhat egy hosszantartó betegség. Ezt krónikus hepatitisznek nevezik. 6 hónapig tart vagy tovább. A krónikus hepatitisz akkor jelentkezik, ha a máj károsodik az akut betegségtől és nem tud meggyógyulni. A krónikus hepatitisz a hepatitisz B-s emberek 10-20%-ánál alakul ki.
 
Mik a krónikus hepatitisz B komplikációi?
 
A krónikus hepatitisz B-s emberek lehetnek teljesen tünetmentesek. Van, akikben a krónikus hepatitisz májzsugorodáshoz vezethet. A májzsugorodás akkor jelentkezik, amikor a máj sejtjei meghalnak és sebes szövetek vagy zsír helyettesíti őket. A sebzett részei a májnak nem működnek tovább és nem képesek megtisztítani a testet a szeméttől. A májzsugorodás korai stádiuma lehet tünetmentes, de következő tünetek felléphetnek, ahogy a májzsugorodás rosszabbodik és a máj többi része is károsodik:
 
·    súlyveszteség
 
·    fáradtság
 
·    sárgaság
 
·    hányinger
 
·    hányás
 
·    étvágytalanság
 
A májzsugorodás májelégtelenséghez vagy akár májrákhoz is vezethet.
 
Ha valakinek hepatitisz B-je van, az hajlamos a hepatitisz D-re is. A hepatitisz D csak azoknál alakulhat ki, akiknek már van hepatitisz B-je. Rosszabbá teheti a hepatitisz B tüneteit vagy a máj állapotát. Fertőzött vérrel való kapcsolattal terjed vagy olyan emberek más testnedveivel, akiknek hepatitisz D-jük van.

Címkék: hepatitisz B, máj, májzsugorodás, sárgaság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!