A következő születendő baba egészsége szempontjából fontos a terhesség ütemezése

Bármekkora örömöt is jelent az édesanya számára egy gyermek születése és gondozása, a következő baba érkezésére megfelelő ideig várni kell. Egy friss izraeli kutatás eredménye szerint minimum hat hónapot kell várni, mielőtt a mama újra teherbe esne, de jobb lenne minimum 11 hónapot is kivárni.

A kutatás során arra derült fény, hogy amikor a két terhesség közötti szünet időtartama rövidebb volt, mint 6 hónap, az esély arra, hogy a baba meghal, koraszülés következik be, születési rendellenesség lép fel, vagy a baba születési súlya túl alacsony lesz, jelentős mértékben nagyobb volt, mint azoknál az anyáknál, akik legalább 11 hónapot vártak a következő terhesség bekövetkezésével.

Az optimális terhességi várakozási idő ajánlása, mint egészségvédő beavatkozás, egy nagyon könnyű, elérhető és alacsony költségű eszköz, amely javítja a következő terhesség kimenetelét – közölte a kutatásról megjelent publikáció szerzője, a jeruzsálemi Shaare Zedek Egészségügyi Központ igazgatója. A publikációban a szerzők több, mint 11 hónapot javasolnak várni, mint optimális szünetet, a két terhesség között.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a két terhesség közötti rövid várakozási idő koraszüléssel, a magzat méhen belüli fejlődési zavaraival, halva születéssel, illetve más, korai csecsemőhalállal, vagy akár az anya halálával jár együtt.

A kutatás szerint arra nézve, hogy a két terhesség közötti rövid szünet miért okozhat problémákat, bőséges elméleti feltevések állnak rendelkezésre, beleértve az előző terhesség időszakában az anyai szervezet kritikus táplálék-raktárainak kimerítését, a szülést követő hormonális egyensúlytalanságot, valamint azt a fizikális stresszt, ami a csecsemő szoptatásával jár együtt.

Annak érdekében, hogy a két terhesség közötti szünet időtartamának hatását jobban meg tudják becsülni, az izraeli kutatók az izraeli nemzeti adatbázisból vették az információkat. Izraelben 2000 és 2005 között történt 440.838 db élve születéses eset adatait tanulmányozták át, olyan anyák köréből, akik korábban már szültek.

Ebből a szegmensből 36.020 fő anya esett teherbe újra az előző szülését követő kevesebb, mint 6 hónapon belül, 77.899 főnél ez az időszak 6-11 hónap között változott, 124.152 főnél 12-23 hónap telt a szülés és a következő teherbeesés időpontja között és 158.636 fő édesanya 24-59 hónapig várt a következő fogamzásra. Mindössze 44.131 nőnél telt el 5 év várakozási idő, vagy ennél több, a két terhesség között.

A kutatás megállapításai szerint azoknál a terhességeknél, ahol az anya az előző szülést követő kevesebb, mint 6 hónapon belül újra teherbe esett, a koraszülések száma 23 %-kal nőtt meg. Ugyancsak náluk 15 %-kal emelkedett azoknak az eseteknek a száma, amikor a csecsemő kis súllyal született, vagy a magzat súlya nem felelt meg a terhesség adott idejében elvárható súlynak.

Még mindig ebben a csoportban, a korai csecsemőhalál esetek száma 64 %-kal emelkedett, míg azoknál, akik legalább 11 hónapot vártak a szülés és a következő terhesség között, ez az arány csak 22 % volt. A kevesebb, mint 6 hónapot várakozott anyák csoportjában a születési rendellenességek száma 14 %-kal volt magasabb.

Érdekes módon, azoknál a nőknél, akiknél több, mint 5 év eltelt a két gyermekszülés között, a koraszülések száma 40 %-kal emelkedett.

A kutatást végző orvosok szerint a terhességek közötti szünet időtartama befolyásolja a koraszülések, az alacsony születési súly és neonatális (újszülöttkori) halálozás előfordulását. A kutatásba bevont nagyszámú eset (több, mint 400 ezer élve születés) jelentős adatbázisnak számít egy amerikai kórház szülészet-nőgyógyászatának elnöke szerint is. Véleménye szerint problémákat okoz a két terhesség közötti rövid várakozási idő, és 6 hónap az, ami a legkritikusabb időkeretnek számít, ugyanakkor a várandós nők többsége, aki már szült korábban, nem ebbe a 6 hónapos csoportba tartozik.

Az amerikai orvos kihangsúlyozta, a jeruzsálemi kutatás arra nem világított rá, mit tekintsenek a jövőben a szakértők a két terhesség közötti tökéletes időzítésnek. Bár minden valószínűség szerint a legésszerűbb, ha az édesanya több, mint 6 hónapot vár a következő teherbeeséssel. Az orvos véleménye szerint a legfontosabb dolog annak felismerése, hogy az a tény, hogy valaki nemrég szült, vagy még szoptat, nem egyenlő a teherbeesés elleni természetes védekezéssel. Ha az anyák aktívan részt vesznek annak a döntésnek a meghozatalában, hogy a két szülés közeli időpontját elkerüljék, logikusan ezt már csak az a következő értelmes lépés követheti, hogy szülés után is megfelelően védekeznek a teherbeesés ellen.


Címkék: Szülés, védekezés, terhesség, kismama
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!