A kövér emberek szexuális élete kevésbé kielégítő

A kóros elhízottság (kövérség) csökkentheti a szexuális elégedettség szintjét, különösen a nők körében – állítja egy friss tanulmány.

Az amerikai Duke Egyetem kutatói vizsgálatuk során 91 kövér férfit és 134 kövér nőt kértek fel arra, hogy töltsenek ki egy, a szexuális funkcionálással kapcsolatos kérdőívet, mielőtt bevonták volna őket egy súlycsökkentő kutatásba. A kérdőív a nemi élet 9 területét fedte le: az érdeklődést, a vágyat, a szenvedély felkorbácsolását, az orgazmust, a kielégülést, a viselkedést, a kapcsolatot, a maszturbációt és a szexuális problémákat.

„Azt állapíthattuk meg, hogy általában alacsonyabb volt a szexuális elégedettség és a szexuális élet minőségének megítélése a nők körében, mint a férfiak között, és összességében a szexuális élet minősége mindkét csoportban viszonylag alacsony volt.” – magyarázta Dr. Truls Ostbye, az Egyetem Közösségi és Családi Orvoslás Részlegének professzora.

A kutatók ezenkívül a kórosan elhízott páciensek pontszámait összehasonlították ráktúlélők egy csoportjának, valamint az átlagos populációból származó csoport pontszámaival is. A kövér nők pontszámai alacsonyabbak voltak, mint a két másik csoport pontszámai, míg a kövér férfiak pontszámai valahol a ráktúlélők és az átlagos populáció csoportjának pontszámai között volt. „Az eredmények megerősítik a hasonló kutatások eredményeit, melyek azt jelzik, hogy a kövérség csökkent szexuális funkcionálással és szexuális életminőséggel társul, mind a kórosan elhízott nők, mind a férfiak körében.” – állapította meg a professzor.

Mindazonáltal az orvosoknak ezt a kérdést óvatosan kell kezelniük, és mindig át kell beszélniük a témát a kövér emberekkel, figyelmeztetnek a kutatók. „A kövér betegek örömmel fogadják annak lehetőségét, hogy beszélgetünk velük súlyuk életminőségre gyakorolt hatásáról, beleértve a szexuális élet minőségét is. Mivel nagyon sok kövér egyén tapasztal meg diszkriminációt és előítéletet, nagyra értékelik azokat az orvosokat, akik meleg, barátságos, támogató légkört teremtenek, amikor ezekről az érzékeny kérdésekről beszélgetnek.” – fűzte hozzá a professzor munkatársa, Ronette L. Kolotkin klinikai szakpszichológus.

A tanulmányról szóló beszámoló a „Szex- és Házassági Terápia Szakfolyóirata” c. amerikai kiadványban jelent meg.


Címkék: szexualitás, szex, vágy, testsúly, kövérség, életminőség, orgazmus, maszturbáció
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!