A korpa

A korpa igazán kellemetlen lehet. Az elhanyagolt tisztálkodás eredménye vagy van orvosi magyarázat rá?

A válasz nem ilyen egyszerű. Az orvosok nem tudják, hogy mi okozza a korpát, de azt igen, hogy majdnem mindenkit érint valamikor az élete során. Nem baktéria vagy gomba okozza. Néhány lehetséges okot már javasoltak, mint például a bőr túlzott olajtermelése vagy bizonyos bőrváladékok növekedése, de a pontos okot soha sem tudták megállapítani.

Sok olyan tényező van, ami előhozhatja a korpát. Ilyenek:

  • időjárási körülmények

  • gombás fertőzések

  • elfolytott immunrendszer, stressz

  • elhanyagolt tisztálkodás, kevés hajmosással

A korpásodás nem fertőző, de hajlamos családon belül terjedni, ami arra enged következtetni, hogy genetikailag érzékenyek lehetnek rá bizonyos emberek. Akiknek súlyos korpásodástól szenvednek, gyakran krónikus betegek.

A legtöbb korpásodási ügyet meg lehet oldani megfelelő tisztálkodással, amibe beletartozik a megfelelő sampon kiválasztása. Bár ez nem azt jelenti, hogy pár korpa sem lesz látható a fejen. Azokra a súlyos vagy közepesen súlyos esetekre, ahol nem használ a korpa elleni sampon, ott recepttel kapható krémek és samponok használata is lehetséges. Nagyon ritka és súlyos eseteket lehet orális szteroidokkal gyógyítani. Az orvosa segíthet meghatározni, hogy milyen mértékű eljárásra van szüksége.

Szóval megelőzheti egy ember a korpát? Egy genetikailag hajlamos ember lehet, hogy nem tudja megelőzni, de a legtöbb embernél a megfelelő bőrápolás és tisztálkodás segít megelőzni a korpát és a vele járó kellemetlen tüneteket.

Címkék: korpa, haj, tisztálkodás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!