A korán reggel végzett vastagbéltükrözés több polip felfedezését eredményezheti

Legújabb kutatások szerint a korán reggel elvégzett vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) sokkal több polip felfedezését eredményezi, mint a nap során később elvégzett vastagbélrák vizsgálat és a felfedezett polipok száma a nap folyamán az idő előrehaladásával párhuzamosan, óráról-órára csökken.

A vastagbél polipok időben történő eltávolítása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát 60-90 %-kal képes csökkenteni!

 A kaliforniai UCLA Egyetem kutatói 477 ember orvosi adatait tanulmányozták át egy veterán kórházban, akiknek egy egyéves időtartam folyamán vastagbél tükrözésen kellett átesniük. A kolonoszkópiás vizsgálatok közül azok, amelyekre már korán reggel, fél kilenc körül, vagy még korábban került sor, betegenként mintegy 27 %-kal több polipot fedeztek fel, mint azok a vizsgálatok, amelyekre a nap folyamán későbbi időpontokban került sor.

A kutatók szerint ez a kora reggeli kedvező arány annak köszönhető, hogy a vizsgálatokat megelőző estéken a betegek vastagbélvizsgálatra történő előkészítésének színvonala javult. Azt is megállapították, hogy a nap során az idő múlásával arányosan a vizsgálatokat végző orvosok fáradtsága növekszik, és ez bizony hozzájárulhat ahhoz, hogy a megtalált vastagbél polipok száma csökken.

„Véleményünk szerint a vastagbéltükrözések műszakideje során a műszakvezető orvos lecserélése, vagy egyéb változtatás végrehajtása segíthet.” – közölte Dr. Brennam M.R. Spiegel, az UCLA Egyetem munkatársa, aki maga is részt vett a kutatásokban. Hangsúlyozta még, hogy a kolonoszkópia a nap bármely időszakában a vastagbélrák-szűrő vizsgálatoknak egy nagyon hatékony módszere, és hogy a betegeknek egyáltalán nem szabad félniük a kora reggel elvégzett vizsgálatoktól.

Dr. Spiegel véleménye szerint az embereknek bízniuk kell abban, hogy a vastagbéltükrözés sokat segíthet, napszaktól függetlenül, mivel elsősorban a tükrözést végző orvos tapasztalata és munkájának minősége az, ami igazán számít.Címkék: polip, vastagbéltükrözés, kolonoszkópia
#1
Zenda - 2011.11.16 13:56
Nekem a reggeli órákban végezték a kolonoszkópiát. Előző nap rákészültem a tükrözésre Picopreppel. Gyulladásban voltak a beleim, így elég fájdalmas volt a vizsgálat. Egy polipot el is távolítottak. Azt mondták szerencsém van, még időben mentem.
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!