A korai menopauza

A petefészkek 40 éves kor előtt bekövetkező funkcióvesztését korai menopauzának nevezzük. Ez lehet természetes biológiai jelenség, de okozhatja művi beavatkozás is.

 

Természetes biológiai folyamatként lehet családi örökletes jellegű, genetikai, főleg kromoszomális eredetű, vagy okozhatja autoimmun betegség is, amelyben a petefészket ellenanyagok károsítják. Amerikai tanulmányok szerint a rendszeresen és erősen dohányzó nőknél, a gyermeket nem szült nőknél és „a gyertyát a két végén égető” típusú életmódot folytató nőknél is gyakori a 40 éves kor előtt bekövetkező menopauza.

Ha természetes úton következik be a korai menopauza, a szervezetben jellemzően kevés ösztrogén található, míg az FSH, a follikuláris stimuláló hormon mennyisége magasabb, de hiába hat a petefészekre, nem képes kiváltani a tüszőérést és ovulációt. A havivérzés elmaradásán túl a korai menopauzás nőkben a menopauza további tünetei is gyakran jelentkeznek és általában erősebbek, mint az átlag nőknél.

Azoknál a nőknél, akik még szeretnének gyermeket szülni, de korai menopauzásak, igen hasznos lehet a teljes fizikális kivizsgálás, a vérvizsgálat és a hormonvizsgálat. Vérvizsgálattal tudják kimutatni, hogy a belső elválasztású (endokrin) mirigyeket károsító ellenanyag jelen van-e a szervezetben, mivel annak jelenléte autoimmun betegségre utal. 35 éven aluli nőknél kromoszómavizsgálatot is végeznek, annak céljából, hogy megerősítsék, hogy a nő genetikailag is valóban nő.

A művi beavatkozás, amelynek hatásaként kialakul a menopauza, lehet a petefészkek és a méh együttes eltávolítása, vagy külön-külön valamelyik eltávolítása. Az emlőrák műtéten átesett nőknél a műtét után megelőzésképpen szükség van hormonális beavatkozásra a szervezetbe, ilyenkor mesterséges menopauzát hoznak létre, mivel az ösztrogén hormon elősegíti a mellrák kiújulását.

A menopauza tüneteinek kialakulása ösztrogénpótló kezeléssel előzhető meg, vagy fordítható vissza. Ezzel ugyanakkor a korai menopauzás nők gyermekvállalási esélyei nem nőnek, az mindössze 10 %-nyi. Donor petesejt beültetése esetén – más nőből kivett petesejtet ültetnek a korai menopauzás nő méhébe – a terhesség bekövetkezésének valószínűsége már magasabb, 50 %-os. A beültetés előtt a nő ösztrogén- és progeszteron kezelésben részesül, hogy az így előidézett mesterséges menstruációs ciklus mintegy felfrissítse a méh nyálkahártyáját és ezáltal a megtermékenyült pete méhnyálkahártyába történő beágyazódása biztos legyen.

Címkék: korai menopauza
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!