A kokainfüggők inkább az azonnali pénzt, mint a későbbi, de nagyobb értékű kokaint választják

„Amikor egy kutatói team a kokainfüggőket hipotétikusan megkérdezte, mit választanának, pénzt azonnal vagy egy nagyobb értékű kokainadagot később, a preferencia csaknem kizárólag az azonnali pénz volt.” – mondja Warren K. Bickel, az amerikai Virginiai Tech Carilion Kutatóintézet professzora. Ez az eredmény szignifikánsan különbözik azoktól a korábbi vizsgálati eredményektől, ahol az alanyok valamennyi azonnali pénz vagy a későbbi, de több pénz között választhattak.

Hollywood filmipara úgy állítja be a kokainfüggőket, mint olyan embereket, akik bármit megtennének azért, hogy megszerezzék a kokainadagjukat, mivel az a függők életében a legmagasabbra értékelt árucikk. A Bickel professzor által vezetett kutatás eredménye azt sugallja, felül kell vizsgálni ezt a nézetet – a kokaint csak akkor értékelik a függők nagyra, ha azonnal elérhető számukra. „Ha az csak később elérhető, akkor nem annyira értékes számukra”. – mondja a professzor.

A professzor véleménye szerint az eredmény az olyan, drogfüggőket kezelő programok kifejlesztői számára, amelyek a droghasználat elhalasztását jutalmazzák, jó hírnek számít.

A kutatás azt demonstrálta, hogy a függők – legyenek azok dohányosok, iszákosok, a szerencsejáték rabjai vagy akár kórosan nagy evők (bulimiások) – nagyon is hajlamosak arra, hogy a közeljövőbeli jutalmazást részesítsék előnyben. Az ilyen kutatási eredmények teszik lehetővé a tudósok számára, hogy az addikció (függés) megértésébe betekintést nyerjenek és ezáltal megküzdjenek az olyan kezelési stratégiák kidolgozásának a kihívásaival, amelyek hosszú távú előnyökkel kecsegtetnek.

A régebbi kutatások többnyire csak egy cikkel foglalkoztak – a pénzzel. „A való életben azok számára, akik függőségben szenvednek, a fontos választások az olyan árucikkekkel kapcsolatos döntésektől függnek, mint amilyen a 'cigaretta most' vagy a 'pénz később'.” – mondja Bickel professzor.

A professzor kutatói teamje megvizsgálta, az árucikk típusa és a jutalmazás időzítése hogyan befolyásolja a kokainfüggők döntéshozatalát. A kutatók megkérték a kokainfüggőket arra, hogy válasszanak:

  1. a „kokain most” vs. a „több kokain később”,

  2. a „pénz most” vs. a „több pénz később”,

  3. a „kokain most” vs. a „pénz később”,

  4. a „pénz most” vs. a „kokain később”.


lehetősége között.

A vizsgálatba az Amerikai Pszichiátriai Társaság kritériumai alapján 47 fő kokainfüggőt választottak be, akik orvoshoz fordultak kezelésért. A résztvevők átlagos életkora 40 év volt, átlag 12 évet tanultak és átlagjövedelmük 7.000 USD volt. Mindegyiküket megkérték arra, hogy becsüljék meg az 1.000 USD értéknek megfelelő kokain grammban mért súlyát és a kísérlet ezen az értéken alapult.

Az azonnali választásért kezdetben ajánlott mennyiség a teljes dollárérték fele volt, míg a késleltetett választásért ajánlott mennyiség csaknem elérte a teljes 1.000 dollárt. Ha a résztvevők a „pénz most” vs. „kokain később” lehetőségét választották, az azonnali jutalmazás értéke 500 USD volt és a későbbi jutalmazás 1.000 dollár értéknek megfelelő kokain volt.

Amikor a résztvevők a fenti 4 opció között választottak, az orvosok az azonnali értéket a következő kísérlet során a felével módosították felfelé vagy lefelé. Ha a résztvevő az azonnali jutalmazást választotta, annak értéke a következő kérdésre már a felére csökkent. Ha viszont a későbbi jutalmazást választotta, annak értékét 50 %-kal megnövelték, de a jutalmazás teljesítését későbbre halasztották. A résztvevők az azonnali és a későbbi (elhalasztott) jutalmazás közötti választást a hét db késleltetési időszak mindegyikére megtették – egy nap, egy hét, egy hónap, 6 hónap, 1 év, 5 év és 25 év.

A „pénz most” vs. a „pénz később”, illetve a „kokain most” vs. a „kokain később” eredmények a korábbi, egy darab árucikkel folytatott vizsgálat eredményeit ismételték. Ebben a kutatásban újnak számított az, hogy az árucikkeket vegyítették egymással.

„A „pénz most” vs. a „kokain később” választási opció során a résztvevők nagyon hamar indiferensekké váltak a későbbi kokain mennyiséggel kapcsolatosan és inkább az azonnali pénzt részesítették előnyben még akkor is, ha a későbbi kokain értéke jelentősen nagyobb volt. Vagyis, a kokain sokkal meredekebben értékelődött le, mint a pénz.” – magyarázza a professzor.

Ugyanakkor, ha az azonnali jutalmazás tárgya a kokain volt és a későbbi jutalmazásé a pénz, a leértékelődés kevésbé volt meredek. „A későbbi pénz iránti érdeklődés elvesztése hosszabb ideig tartott, szemben a kokain kisebb értékével.” – mondja Dr. Bickel. A „kokain most” vs. a „pénz később” opció leértékelődési aránya nem különbözött azon vizsgálatok eredményeitől, ahol csak egy árucikk szerepelt.

A drogfüggőséget kezelő programmal való összefüggésre reflektálva, Bickel professzor a következőket hangsúlyozta ki:

„Megmutattuk, hogy a késleltetett kokain (drog) jobban leértékelődik, mint amikor a kokain azonnal megszerezhető, nem számít, hogy mi a másik opció. Más szavakkal fogalmazva, a drogfüggők kisebb valószínűséggel használnak drogokat, ha a használat választási opciója csak jövőbeni (későbbi) kimenetelként prezentálódik, mintha azonnal elérhető lenne. A drogfüggőséget kezelő programok számára, amelyek azonnal megerősítik (jutalmazzák) az absztinenciát és a drogfogyasztás opciója csak késleltetve érhető el, az absztinencia ösztönzése nagyobbat nyom a latban, mint a későbbi drogfogyasztás lehetősége.”


Címkék: pénz, kokain, drog, függőség, választás, heroin
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!